Βγήκαν τα… χριστιανόμετρα πριν την κορύφωση του Θείου Δράματος
Να κλείσει το «χάσμα» με την εκκλησία επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία για μέγιστη συσπείρωση στις ευρωεκλογές με τους πολιτικούς αντιπάλους της, εκ δεξιών, να επιχειρούν την αναζωπύρωση του «ιερού μετώπου».
Τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Βελόπουλο πήρε ο Δημήτρης Νατσιός μεγαλοβδομαδιάτικα συντηρώντας τον «ιερό πόλεμο» με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της «Νίκης», από το βήμα της Βουλής, θέλησε να αναζωπυρώσει το «ιερό μέτωπο» εκκλησίας – κυβέρνησης μετά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να κλείσει το «χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Νατσιός αποφάσισε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» με δηκτικά σχόλια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το βλέμμα στην 9η Ιουνίου. «Δεν μπορεί να πολεμάς την εκκλησία τέσσερα χρόνια και να την επισκέπτεσαι στις ευρωεκλογές» ανέφερε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου υπολογίζοντας (και αυτός) στην «ιερή» ψήφο και τις ρωγμές στις σχέσεις κυβέρνησης – εκκλησίας που έφερε στην επιφάνεια το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Και τα «καρφιά του μαρτυρίου» συνεχίστηκαν λέγοντας πως «όποιος νιώθει καλά μετά από απρέπειες που διέπραξε, ας πάει μπροστά να προσκυνήσει» μια έμμεση παρακίνηση ανάλογη με αυτή του Κυριάκου Βελόπουλου που καλούσε τους «γαλάζιους» βουλευτές «να μην πάνε στην εκκλησία, αφού το Πάσχα είναι ιερό για τους πιστούς».
Ο Δημήτρης Νατσιός δεν περιορίστηκε στα παραπάνω καθώς επεφύλασσε και ονομαστική αναφορά στον πρωθυπουργό. «Μας ανακοινώθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη δοξολογία της Εβδομάδας των Παθών. Σας ταιριάζει…» είπε, δίνοντας τον τόνο.
Με μπηχτές για τους πολιτικούς αντιπάλους του προσήλθε στη Βουλή και ο πρωθυπουργός που τόνισε πως «δεν χρειαζόμαστε εμπόρους πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία».
Να πέσουν οι τόνοι
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τις αποδοκιμασίες των «σκληροπυρηνικών» πιστών που υπήρξαν «χρήσιμοι» σε άλλες περιόδους, αναφέρουν πως «πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό» προκειμένου να σβήσει η «φωτιά» που έχει ανάψει.
Στο μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά την από κοινού επίσκεψη που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές της αρχιεπισκοπής, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους αλλά και να στείλει τα μηνύματα του.
«Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός», δήλωσε από το Δήλεσι, παίρνοντας τις απαιτούμενες αποστάσεις μετά την προτροπή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι έχουν ψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η δήλωση αυτή δεν ήχησε καλά στα αυτιά του Κυριάκου Βελόπουλου που «σήκωσε το γάντι» συμφωνώντας μεν με τη γενική προτροπή του αρχιεπισκόπου διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις του. «Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην ιεραρχία. Όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Δυστυχώς, όμως, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε.
Η παρέμβαση του Ιερώνυμου
Είχε προηγηθεί η κατευναστική δήλωση του Ιερώνυμου πως «αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες». Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει χριστιανόμετρο, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο η αγάπη και η συνεργασία.
«Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Πολλά πράγματα είναι που μας χωρίζουν, αλλά κοιτάμε πώς μπορούμε από αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά», ανέφερε.
Ο αρχιεπίσκοπος, θέλοντας να διατηρήσει και τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται και εντός των τειχών της Εκκλησίας, φρόντισε να προσθέσει: «Έχουμε τις σταθερές γραμμές μας και οι σταθερές γραμμές μας είναι το Ευαγγέλιο».
Επτά στους δέκα υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας – κράτους
Με το κλίμα να είναι κάθε άλλο παρά κατανυκτικό, εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας της Κάπα Research αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι έλληνες τον θεσμό της Εκκλησίας.
Στο μείζον ερώτημα για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, ειδικά, 7 στους 10 τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού. Το 23% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι είναι κατά, και ένα 7% δηλώνουν «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από το 2003 έως σήμερα υπάρχει μια σαφής αυξητική τάση του αριθμού των ατόμων που υποστηρίζουν αυτόν τον διαχωρισμό.
Στην ερώτηση αν η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο στα θέματα της καθημερινής ζωής των πιστών πέραν των πνευματικών ζητημάτων, πάνω από 6 στους 10 δίνουν αρνητική απάντηση.
Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών το 55% εμφανίζεται να διαφωνεί.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει αντίθετη με το ενδεχόμενο κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών από τα σχολεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις