Γλοιοβλάστωμα: Εμβόλιο mRNA δίνει ελπίδα για τον θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου
Το mRNA αναγκάζει τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν καρκινικές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια μπαίνουν στο στόχαστρο του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδωσε η πρώτη δοκιμή σε ασθενείς ενός πειραματικού εμβολίου mRNA για το γλοιοβλάστωμα, έναν καρκίνο του εγκεφάλου που οδηγεί πάντα στον θάνατο.
Τα δεδομένα από τους πρώτους τέσσερις ασθενείς δεν επαρκούν για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της νέας προσέγγισης, ήταν όμως αρκετά ενθαρρυντικά για να εγκριθεί η επόμενη φάση δοκιμών, αναφέρουν στην έγκριτη επιθεώρηση Cell ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν επτά χρόνια με προκλινικές μελέτες σε ποντίκια. Σε μια ασυνήθιστη προσέγγιση, το εμβόλιο δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε 10 κατοικίδιους σκύλους με όγκους στον εγκέφαλο, οι οποίοι επέζησαν κατά μέσο όρο για 139 ημέρες, αντί 30-60 ημέρες που ζουν συνήθως οι σκύλοι με αυτό το είδος καρκίνου.
Η ανοσιακή αντίδραση στον όγκο διαπιστώθηκε ότι ξεκινά εντός 48 ωρών
Οι τέσσερις πρώτοι ασθενείς επέζησαν για περισσότερο χρόνο από ό,τι θα αναμενόταν χωρίς το εμβόλιο, αναφέρουν οι ερευνητές. Εκτιμούν ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εφόσον τελικά πάρει έγκριση, θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά αν συνδυαστεί με άλλες ανοσοθεραπείες.
Το γλοιοβλάστωμα είναι ο συχνότερος και πιο επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου και χωρίς θεραπεία οδηγεί στον θάνατο σε διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα και με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, λιγότερο από το 10% των ασθενών ζουν περισσότερο από μια πενταετία.
Εξατομικευμένη θεραπεία
Το νέο εμβόλιο βασίζεται στον ίδιο μηχανισμό λειτουργίας με τα εμβόλια mRNA για την Covid-19, με τη διαφορά ότι εξατομικεύεται για κάθε ασθενή σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις του όγκου.
Το mRNA που περιέχει το εμβόλιο αναγκάζει τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν καρκινικές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια μπαίνουν στο στόχαστρο του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παράγει αντισώματα κατά αυτών των πρωτεϊνών.
Η ανοσιακή αντίδραση στον όγκο διαπιστώθηκε ότι ξεκινά εντός 48 ωρών από τη λήψη του εμβολίου, χρονικό διάστημα που εξέπληξε την ερευνητική ομάδα.
Το γεγονός ότι το εμβόλιο «παράγει παρόμοιες ισχυρές αντιδράσεις στα ποντίκια, σε σκύλους που ανέπτυξαν αυθόρμητα όγκους και σε ασθενείς είναι πολύ σημαντικό εύρημα, καθώς συχνά δεν γνωρίζουμε αν οι προκλινικές μελέτες σε ζώα μεταφράζονται σε παρόμοιες αντιδράσεις σε ασθενείς» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Ντουέιν Μίτσελ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη.
Επόμενος στόχος είναι η εγγραφή 25 ανήλικων και ενήλικων ασθενών σε κλινική μελέτη Φάσης Ι, κατά την οποία ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια της πειραματικής θεραπείας και προσδιορίζεται η βέλτιστη δόση.
Αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά θα ακολουθήσει μελέτη Φάσης 2 σε 25 παιδιά με γλοιοβλάστωμα.
Αντικαρκινικά εμβόλια mRNA αναπτύσσονται στο μεταξύ και από άλλες εταιρείες όπως η Moderna, η οποία δοκιμάζει ένα εμβόλιο για το μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, εμβόλιο που χορηγείται σε συνδυασμό με άλλη ανοσοθεραπεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις