Πυρηνικά όπλα: Ρωσία και Κίνα καλούνται να μην αφήσουν στην ΑΙ το κόκκινο κουμπί
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη δεσμευτεί ότι ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων θα παραμείνει σε ανθρώπινα χέρια.
Η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να δεσμευτούν ότι δεν θα αφήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) την απόφαση για πυρηνική επίθεση, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η ΑΙ επεκτείνεται σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Η Γαλλία και η Βρετανία, οι μόνες πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη, έχουν ήδη ακολουθήσει το παράδειγμα της «ξεκάθαρης και ισχυρής δέσμευσης» να παραμείνει σε ανθρώπινα χέρια ο έλεγχος του «κόκκινου κουμπιού», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Πολ Ντιν, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον έλεγχο των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Σε ένα πλαίσιο εξομάλυνσης των στρατιωτικών επικοινωνιών τους, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας άρχισαν τον Ιανουάριο νέο γύρο συζητήσεων για τα πυρηνικά όπλα
«Θα χαιρετίζαμε μια ανάλογη δήλωση από την Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο Ντιν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Γραφείου Ελέγχου Εξοπλισμών, Αποτροπής και Σταθερότητας.
«Πιστεύουμε πως πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό κανόνα υπεύθυνης συμπεριφοράς και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο στο πλαίσιο του P5» είπε, αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συνομιλίες
Οι δηλώσεις του Ντιν έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να εμβαθύνει σε έναν ανεξάρτητο γύρω συνομιλιών με την Κίνα τόσο για την πολιτική χρήσης των πυρηνικών όπλων όσο και για την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ΑΙ ήταν βασικό θέμα συζήτησης στις συνομιλίες του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο στις 26 Απριλίου.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν τότε να προχωρήσουν τις πρώτες διμερείς συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε τότε ο Μπλίνκεν, ο οποίος διευκρίνισε ότι στις συζητήσεις θα εξεταστούν οι κίνδυνοι και οι προοπτικές της νέας τεχνολογίας.
Σε ένα πλαίσιο εξομάλυνσης των στρατιωτικών επικοινωνιών τους, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας άρχισαν τον Ιανουάριο νέο γύρο συζητήσεων για τα πυρηνικά όπλα, αν και για το ορατό μέλλον δεν προβλέπονται επίσημες διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Η Κίνα, η οποία μεγαλώνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, είχε καλέσει τον Φεβρουάριο τις πυρηνικές δυνάμεις να διαπραγματευτούν συνθήκη με την οποία δεσμεύονται να μην εξαπολύσουν πρώτες πυρηνική επίθεση.
- Η Kaizen Gaming επιβραβεύεται για την στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού της στα φετινά HR Awards, αποσπώντας 13 διακρίσεις
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου