«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις
Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Οι διαιτητές τα έκαναν μαντάρα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, «καταδικάζοντας» σε ήττα τους πειραιώτες με τρεις καθοριστικές αποφάσεις τους στο φινάλε του τρίτου αγώνα.
Για να φτάσει η Ευρωλίγκα να παραδεχθεί με ανακοίνωση ότι αδικήθηκε ο Ολυμπιακός καταλαβαίνει εύκολα κάποιος τι αίσχη έγιναν από τους διαιτητές για να «λυγίσει» η ομάδα του λιμανιού.
Και θα πει βεβαίως (και δικαιολογημένα) κάποιος, και τι έγινε που έβγαλε ανακοίνωση η Ευρωλίγκα του Μποντιρόγκα;
Έκανε τίποτα ο Σέρβος για να μην βλέπουμε τέτοιου είδους αχαρακτήριστες αποφάσεις;
Πήρε κάποια πρωτοβουλία για να δρομολογηθούν αλλαγές που θα βοηθήσουν την εξέλιξη του αθλήματος;
Να μην αναρωτιέται μετά ο Μποντιρόγκα για την αξιοπιστία της διοργάνωσης και για τα διαιτητικά όργια των Νέντοβιτς και Ντιφαλά τα οποία γέρνουν την «πλάστιγγα» όπως έγινε χθες στο ΣΕΦ.
Αν ήθελε ο Μποντιρόγκα να έχει καλύτερες διαιτησίες η διοργάνωση που διοικεί, θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει πράγματα σε ότι αφορά το σκέλος της διαιτησίας και αν δεν είναι ο ίδιος σε θέση να το πράξει, ας παραιτηθεί για να έρθει ο επόμενος.
Δεν είναι κακό ν’ αναλάβει κι αυτός κομμάτι της ευθύνης, ίσα – ίσα που θα δείξει κιόλας ότι η συγκεκριμένη εικόνα των τριών διαιτητών στο ΣΕΦ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Κι επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα για τους διαιτητές στον τρίτο αγώνα της σειράς Ολυμπιακού – Μπαρτσελόνα μια είναι η λύση και το μπάσκετ πρέπει να «στρέψει» το βλέμμα του στο ποδόσφαιρο.
Η μοναδική λύση είναι το VAR και στο μπάσκετ, τουλάχιστον στα δύο τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, ώστε να μην υπάρχουν συνεχείς διακοπές του αγώνα, καθώς στο μπάσκετ τα σφυρίγματα των διαιτητών είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το ποδόσφαιρο.
Κατάργηση του αστείου challenge και εφαρμογή του VAR, στο οποίο θα βρίσκονται δύο διαιτητές κι όχι ένας. Το VAR θα μπορεί να επέμβει στα δύο τελευταία λεπτά του αγώνα ή και τρία, αν θέλουν οι διοργανωτές και να δίνει λύση η τεχνολογία.
Αλλά με ποιο σκεπτικό. Σίγουρα όχι με τον αστείο τρόπο που κρίνουν οι διαιτητές τα challenge αυτή την στιγμή. Και αν θα εφαρμοστεί το VAR τότε να μπορεί να επέμβει για όλες τις αποφάσεις.
Κι όταν λέμε για όλες εννοούμε για όλες. Για καλάθι, για βήματα, για φάουλ, για αντιαθλητικό για οποιαδήποτε λανθασμένη απόφαση του διαιτητή, την οποία θα είναι υποχρεωμένος να πάρει πίσω (όποια κι αν είναι αυτή) ακόμα και μισό δευτερόλεπτο πριν το τέλος του παιχνιδιού.
Αν η δικαιοσύνη και η αποφυγή των λαθών είναι το ζητούμενο για την Ευρωλίγκα, ας πάρει την συγκεκριμένη απόφαση από αυτό το καλοκαίρι. Δεν είναι δύσκολο, το ποδόσφαιρο έχει δείξει τον δρόμο. Αν όμως συνεχιστεί αυτή η αστειότητα των challenge για συγκεκριμένες αποφάσεις, τότε αυτά τα τραγελαφικά που βλέπουμε στα παιχνίδια της διοργάνωσης θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.
Και για να μην ξεχνιόμαστε. Έγιναν και στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς μυθικά πράγματα από τους διαιτητές. Τρεις τεχνικές ποινές χρεώθηκε ο Ολυμπιακός, επιθετικό φάουλ ο Πίτερς τη στιγμή που έχει σκοράρει για να περάσει ξανά μπροστά η ομάδα του Πειραιά μ’ ένα πόντο στο τέταρτο δεκάλεπτο.
Για να μην πούμε για την φάση που έδωσαν την μπάλα στην Μπαρτσελόνα, σε διεκδίκηση του Φαλ, με το βίντεο να δείχνει ξεκάθαρα (κουνιέται το σορτσάκι του παίκτη της Μπάρτσα) ότι η μπάλα έχει βγει εκτός από σώμα «μπλαουγκράνα».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ευρωλίγκα ήταν για τα μάτια του κόσμου. Αν υπήρχε τσίπα θα έπρεπε να μην πουν κουβέντα. Τι είπαν δηλαδή, ότι έγινε επαναφορά μετά από 6,5 δευτερόλεπτα; Όλος ο κόσμος το είδε εκείνη την ώρα όχι μια μέρα μετά. Ντροπή.
Και επαναλαμβάνουμε, αν δεν μπορεί να διοικήσει ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, δεν είναι κακό να πάει στο σπίτι του.
Θα ζήσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και χωρίς την… αφεντιά του. Για να μην πούμε ότι θα πάει και καλύτερα. Πολύ καλύτερα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις