Τα λεμόνια στο Αμάλφι της Ιταλίας έχουν ιστορία. Η γλυκιά, ιδιαίτερα καθαρή και αρωματική γεύση των λεμονιών που καλλιεργούνται κατά μήκος της άγριας ακτής στην περιοχή της Καμπανία τα έχει κάνει διάσημα σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την γεύση αυτό που τα ξεχωρίζει είναι το μέγεθός τους, συγκεκριμένα 4 φορές μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά λεμόνια.

H ακτή Αμάλφι εξελίχτηκε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας αλλά και αγαπημένο μέρος τόσο των απανταχού jet setters όσο και των ζευγαριών που αναζητούν το ρομάντζο. Ευτυχώς, εξαιτίας της γεωμορφολογίας της περιοχής, η τουριστική ανάπτυξη έγινε σε ήπιους ρυθμούς. Ως εκ τούτου αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν επίγειο παράδεισο.

Πώς ξεχωρίζει από τις ποικιλίες

Ένα λεμόνι αυτής της ποικιλίας έχει βάρος σίγουρα πάνω από 100 γραμμάρια, ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ένα κιλό! Ο καρπός είναι γνωστός και ως «sfusato Amalfitano» και πήρε το όνομά του από την προέλευση της ποικιλίας του, αλλά και από το γεγονός ότι έχει ένα σχεδόν κωνικό σχήμα που δεν διαφέρει και πολύ από την άτρακτο (sfusato στα ιταλικά).

Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα καθιστά εύκολη την αναγνώρισή των λεμονιών αυτών από τις άλλες πιο στρογγυλές ποικιλίες που καλλιεργούνται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Οι τρόποι «μαγειρέματος»

Ένα καλό λεμόνι του Αμάλφι μπορεί να φαγωθεί με τον ίδιο τρόπο που θα έτρωγες ένα μήλο ή πορτοκάλι. Κατά μήκος της ιταλικής ακτής το απολαμβάνουν συνήθως κομμένο σε κομμάτια, πασπαλισμένο με αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και λίγο δυόσμο. Άλλοι το κάνουν σορμπέ, χρησιμοποιώντας τη λεμονόκουπα σαν μπολ, το βλέπεις ακόμη και ως ποτήρι για κοκτέιλ, ενώ φυσικά αποτελεί και το βασικό συστατικό για το διάσημο λιμοντσέλο, που προσφέρεται μετά το φαγητό.

Το δημοφιλές επιδόρπιο της Αμάλφι

Το σορμπέ λεμονιού είναι το πιο δημοφιλές επιδόρπιο της περιοχής, πωλείται σε όλες τις τζελατερίες της περιοχής, σερβίρεται σε όλα τα εστιατόρια, και προσφέρεται στο τέλος ενός πλούσιου γεύματος.

Είναι πολύ φρέσκο και δροσιστικό και ιδιαίτερα βοηθητικό στη χώνεψη. Συνήθως παρουσιάζεται σερβιρισμένο μέσα σε μια κοίλη λεμονόκουπα που έχει τοποθετηθεί κι αυτή για αρκετή ώρα στην κατάψυξη και εντυπωσιάζει πραγματικά με την εμφάνισή του.

Υλικά για τη Συνταγή

  • 280 ml βιολογικού χυμού λεμονιού
  • 500 ml νερό
  • 220 γραμμάρια ζάχαρη
  • 65 γραμμάρια παστεριωμένα ασπράδια αυγών
  • Φλούδα από 2 μεγάλα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά

Εκτέλεση

1.Αρχικά, με έναν αποφλοιωτή πατάτας αφαιρέστε τη φλούδα λεμονιού, προσέχοντας να μην πάρετε το λευκό μέρος που είναι πικρό. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να έρθει σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, ώστε να διαλυθούν οι κόκκοι της ζάχαρης και να έχει τη συνοχή ενός σιροπιού. Όταν είναι έτοιμο, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου δέκα λεπτά και να κρυώσει.

2. Εν τω μεταξύ, στύψτε τα λεμόνια μέχρι να έχετε την ποσότητα που απαιτείται (280 ml χυμού) και έπειτα σουρώστε το μίγμα περνώντας το από λεπτή σίτα. Φιλτράρετε επίσης το κρύο πλέον σιρόπι για να αφαιρέσετε τις φλούδες και προσθέστε το μέσα στον χυμό.

3. Ξεχωριστά, σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε με ένα σύρμα χειρός τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν. Όταν φουσκώσουν καλά και αφρίσουν, προσθέστε τα στα υγρά και ενσωματώστε τα απαλά. Χρησιμοποιήστε, αν θέλετε, το μίξερ χειρός με τους αυγοδάρτες αλλά σε χαμηλή ταχύτητα.

4. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος ή ειδικό τάπερ για παγωτό και τοποθετήστε το στην κατάψυξη να σφίξει, ακολουθώντας προσεκτικά τη τυπική διαδικασία για προετοιμασία χωρίς παγωτομηχανή. Κατά διαστήματα δηλαδή βγάζετε το σορμπέ και ανακατεύετέ το με ένα σύρμα χειρός να σπάσουν οι παγοκρύσταλλοι και να γίνει ομοιόμορφο. Σιγά – σιγά θα έχετε τη συνοχή που επιθυμείτε, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα αφράτο και λευκό μίγμα (σε περίπου οκτώ ώρες).

5. Στο μεταξύ, ετοιμάστε και τις λεμονόκουπες για το σερβίρισμα. Καθαρίστε καλά τα λεμόνια από το εσωτερικό τους και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Λίγο πριν το σερβίρισμα, γεμίστε τα με το σορμπέ, βάλτε τα μέσα σε κολονάτα ποτήρια για να στέκονται και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.

Σημείωση:

Το χτυπημένο ασπράδι χρησιμοποιείται στην παρασκευή του σορμπέ, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός μεγάλων κρυστάλλων πάγου, που θα είναι δυσάρεστοι στον ουρανίσκο.