Παρά τη γενικότερη κατακραυγή για την παράνομη και καταχρηστική φυλάκιση επί 11 μήνες του εκλεγμένου συμπατριώτη μας Φρέντι Μπελέρη, στο αξίωμα του δημάρχου Χειμάρας της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και παρά την κάθοδό του στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όσο και οι υποτίθεται ανεξάρτητες δικαστικές αρχές της Αλβανίας, που μετέχουν στην ανθελληνική παρωδία της παράνομης φυλάκισης του Μπελέρη, υποδαυλίζουν καθημερινά καταστάσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα καταδικάσουν σε πολιτική, διπλωματική αλλά και οικονομική απομόνωση το λαό της Αλβανίας.

Μόνον και μόνον η ανακοίνωση της καθόδου του Μπελέρη στις ευρωεκλογές και μάλιστα με συνυποψηφίους του όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή αυτή η είδηση θα έπρεπε να οδηγήσει στην άμεση αποφυλάκιση του εκλεγμένου έλληνα μειονοτικού δημάρχου, αλλά και ο ίδιος ο «φιγουρατζής» αλβανός πρωθυπουργός εν ονόματι των αρχών της διεθνούς αβροφροσύνης να του ευχηθεί «καλήν επιτυχία» προς όφελος όχι μόνον του Μπελέρη, αλλά και χάριν των φιλικών σχέσεων δύο όμορων χωρών.

Η ώρα της αλβανικής συγγνώμης

Ατυχώς, και εφόσον μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί καμία παρόμοια αλβανική ένδειξη σεβασμού προς τις αρχές της καλής γειτονίας, πολύ φοβούμαι ότι ο Έντι Ράμα θα συνεχίσει όχι μόνον να αδιαφορεί, για την επίσημη … σοφρωνιστική κακοποίηση του Φρέντι Μπελέρη, αλλά δεν αποκλείεται να οργανώσει όπως και στο παρελθόν πανηγυρική συγκέντρωση των Τσάμηδων, οι οποίοι, όντας γερμανοντυμένοι οπαδοί του Χίτλερ, οργάνωσαν στα μαύρα χρόνια του Τρίτου Ράϊχ τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ελλήνων ηπειρωτών με εμπρησμούς κατοικιών και πλιάτσικο στις ελληνικές περιουσίες.

Τα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών οφείλουν πάραυτα ν’ ανακαλέσουν στην τάξη τις αλβανικές διπλωματικές αρχές, ακόμη και να προβούν, μαζί με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, σε απέλαση ενός αριθμού αλβανών διπλωματών της αλβανικής πρεσβείας στα Τίρανα. Και οίκοθεν νοείται ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ορίσουν μικρή χρονική προθεσμία εντός της οποίας θ’ αποφυλακίσουν τον Μπελέρη και θα ζητήσουν και συγγνώμη για τον ψυχολογικό πόλεμο όχι μόνον κατά του Μπελέρη, αλλά και εναντίον της υποδειγματικής οπαδού των φιλικών σχέσεων με τα Τίρανα ελληνικής μειονότητας.

Η λαϊκή θυμοσοφία, που αποτυπώνεται στο «έχει ο καιρός γυρίσματα» ευχόμαστε να συνετίσει λαό και κυβέρνηση της Αλβανίας, γιατί θα ήταν κρίμα η αλβανική κυβέρνηση μαζί με την προσχεδιασμένη κακοποίηση του Φρέντι Μπελέρη να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τις άριστες σχέσεις των ελλήνων με τις εκατοντάδες χιλιάδες αλβανών που ενδημούν στη χώρα μας. Ατυχώς, δεν είναι όλα ρόδινα όπως οι χρονοβόρες διαδικασίες για την ένταξη αναρίθμητων αλβανών στην ελληνική κοινωνία. Αυτό θα έπρεπε να εκλείψει, από την εις βάρος των αλβανών ασκούμενη επαχθέστατη γραφειοκρατία.

Η όλη ιστορία ευχής έργον θα ήταν να τελειώνει και με την αποφυλάκιση του Μπελέρη, αλλά και την εξομάλυνση των οιωνδήποτε γραφειοκρατικών ελληνικών ανωμαλιών… Κας ας μη ξεχνά ο χαριέστατος Έντι Ράμα ότι οποιεσδήποτε «τρικλοποδιές» αν συνεχίζει κατά της Ελλάδας ή της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, τελικά λειτουργεί ως μπούμερανγκ στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.