Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις
Περιορίζονται οι δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου για εισοδηματικές ενισχύσεις
Με «στενό δημοσιονομικό κορσέ» αναμένεται να πορευτεί την επόμενη διετία η χώρα, καθώς μια σειρά από αβεβαιότητες αλλά και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες επιβάλλουν προσεκτικά βήματα για να παραμείνει η ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής ισορροπίας.
Ό,τι περισσεύει χρησιμοποιείται είτε για τη μείωση του χρέους είτε ως μαξιλάρι για όποιες έκτακτες συνθήκες μπορεί να δημιουργηθούν
Αν και οι δημοσιονομικοί κανόνες αναμένεται να τεθούν τον Ιούνιο – μετά και τις ευρωεκλογές – από την Κομισιόν, με ορίζοντα το 2028 για να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, είναι ξεκάθαρο ότι περιορίζονται οι δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου για έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις.
Ακόμα και εάν καταγράφονται καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο των εσόδων, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο δεν αφήνει περιθώρια για έκτακτες παρεμβάσεις υπό μορφή μέτρων ενίσχυσης ή ελαφρύνσεων, καθώς επί του παρόντος το πακέτο των μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων για τη διετία 2024-2025 έχει κλείσει στα 2,4 δισ. ευρώ και δεν προβλέπεται τίποτα παραπάνω.
Αλλωστε η κατεύθυνση είναι πως ό,τι περισσεύει χρησιμοποιείται είτε για τη μείωση του χρέους είτε ως μαξιλάρι για όποιες έκτακτες συνθήκες μπορεί να δημιουργηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες κινήσεις γίνουν τα επόμενα έτη θα ζυγίζονται προσεκτικά και μόνο εφόσον ο ρυθμός αύξησης των δαπανών είναι χαμηλότερος από το πλαφόν το οποίο θα καθοριστεί θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες ενισχύσεις.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και το 2025, ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2,6% το 2025, καθώς και σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ από 172,7% το 2022 σε 146,3% το 2025.
Μέτρα στήριξης
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές προβλέψεις των ετών 2024-2025 αποτυπώνονται:
Ολα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό και ήδη υλοποιούνται με κόστος τα 1,3 δισ. ευρώ, όπως αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, επέκταση και αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε αγρότες και επαγγελματίες, αύξηση συντάξεων.
Τα επιπλέον μέτρα που εφαρμόζονται από το 2024 με κόστος 217 εκατ. ευρώ, όπως αύξηση του επιδόματος γέννησης, αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών ΕΣΥ, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Οι νέες παρεμβάσεις ύψους 880 εκατ. ευρώ που θα ξεδιπλωθούν από το 2025, όπως μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο, αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, αύξηση των συντάξεων, παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
Νέα αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2024 κατά 360 εκατ. ευρώ (από τα 2,05 δισ. ευρώ στα 2,41 δισ. ευρώ) για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις