Πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που κινείται με… κερί
Ο συνδυασμός παραφίνης-υγρού οξυγόνου μπορεί να μειώσει στο μισό το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων, λέει η γερμανική HyImpulse.
Με στόχο τη μείωση του κόστους εκτόξευσης δορυφόρων σε τροχιά, η γερμανική εταιρεία HyImpulse δοκίμασε με επιτυχία την Παρασκευή έναν μικρό πύραυλο που χρησιμοποιεί ως καύσιμο την παραφίνη, την ουσία από την οποία φτιάχνονται τα κεριά.
«Αποδεικνύουμε τις δυνατότητες της Γερμανίας ως χώρας που επιχειρεί στο Διάστημα και διευρύνουμε την πρόσβαση της Ευρώπης στο Διάστημα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της HyImpulse Μάριο Κόμπαλντ.
Ο πύραυλος SR75, με μήκος 12 μέτρα και βάρος 2,5 τόνων, είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει δορυφόρους έως 250 κιλών σε ύψος έως 250 χιλιομέτρων.
Λίγο μετά τις 7 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, εκτοξεύτηκε για μια σύντομη υποτροχιακή πτήση από το νέο διαστημικό κέντρο στο Κουνίμπα της Νότιας Αυστραλίας.
Η HyImpulse, η οπoία ιδρύθηκε ως τεχνοβλαστός της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLR, υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός παραφίνης και υγρού οξυγόνου που χρησιμοποιεί ο πύραυλος μπορεί να μειώσει το κόστος της εκτόξευσης φορτίων κατά 50%.
Η εταιρεία, η οποία απασχολεί 65 άτομα, ανέφερε μάλιστα πως έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια εκτόξευσης δορυφόρων συνολικού ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το 2032 ελπίζει να φτάσει τα 700 εκατ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.
Μέχρι το τέλος του 2025 η HyImpulse σχεδιάζει να έχει δοκιμάσει τον μεγαλύτερο πύραυλο SL-1, ο οποίος θα αποτελείται από δύο στάδια και θα μπορεί να μεταφέρει φορτία έως 600 κιλών σε χαμηλή τροχιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις