«Η παγκόσμια ελίτ θα μας πάρει τις μπριζόλες» – Η Φλόριντα ποινικοποίησε το κρέας εργαστηρίου
O Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις ξαναχτύπησε.
Επικαλούμενος θεωρίες συνωμοσίας για μια «παγκόσμια ελίτ» που θέλει να στερήσει από τον κόσμο το καλό φαγητό, ο υπερσυντηρητικός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε νόμο που ποινικοποιεί την παραγωγή και πώληση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.
Η απαγόρευση στη Φλόριντα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα σχέδια τριών ακόμα πολιτειών – Αλαμπάμα, Αριζόνα και Τενεσί- παρά το γεγονός ότι το καλλιεργημένο κρέας απέχει ακόμα πολλά χρόνια από την εμπορική αξιοποίηση, αναφέρει το NBC.
«Η Φλόριντα αντιστέκεται στα σχέδια της παγκόσμιας ελίτ να αναγκάσει τον κόσμο να τρώει έντομα ή κρέας που αναπτύχθηκε σε τρυβλία Πετρί για να πετύχει τους αυταρχικούς της στόχους» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός ΝτεΣάντις.
Δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με την ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος, το οποίο υπόσχεται να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στη βιομηχανία τροφίμων, να προστατεύσει την ευημερία των ζώων και να εξασφαλίσει επάρκεια πρωτεϊνών καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται.
Το «κρέας» αυτό παράγεται από ζωικά κύτταρα που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες με θρεπτικά συστατικά.
Παραμένει ωστόσο ακριβό, και μόνο δύο εταιρείες έχουν λάβει άδεια να πουλούν καλλιεργημένου κρέατος κοτόπουλου στις ΗΠΑ. Μια άλλη εταιρεία έλαβε πρόσφατα άδεια στο Ισραήλ για το πρώτο καλλιεργημένο μοσχαρίσιο κρέας.
«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 43 εταιρείες καλλιεργημένου κρέατος. Όμως αυτού του είδους η πολιτική ρητορική και αυτοί οι νόμοι τις θέτουν σε κίνδυνο» σχολίασε ο Τομ Ρόσμαϊσελ, επικεφαλής μάρκετινγκ της Eat Just Inc., της εταιρείας που πουλά το καλλιεργημένο κρέας Good Meat.
«Αυτού του είδους η νομοθεσία επιβάλλει διακρίσεις, θέτει σε κίνδυνο την ηγετική θέση των ΗΠΑ στη βιοτεχνολογία και επιτρέπει σε χώρες όπως η Κίνα να κερδίσουν αθέμιτο πλεονέκτημα» ανέφερε η εταιρεία καλλιεργημένου κρέατος Upside Foods.
Κύριος ανταγωνιστής των ΗΠΑ σε αυτή τη νέα αγορά είναι η Κίνα, η οποία συμπεριέλαβε την τεχνολογία στην πενταετή αγροτική στρατηγική της για την μείωση των εκπομπών άνθρακα και τη διατροφική ασφάλεια.
«Κοντόφθαλμη» χαρακτήρισε την απαγόρευση και η Λόρι Μπέρμαν, μια από τους 10 Δημοκρατικούς βουλευτές της Φλόριντα που καταψήφισαν την πρόταση.
«Η βιομηχανία αγελαδοτροφίας άσκησε πιέσεις και τώρα απαγορεύουμε έναν ολόκληρο κλάδο στην πολιτεία μας» είπε.
Από την άλλη πλευρά, ο Ντιν Μπλανκ, αγελαδοτρόφος και Ρεπουμπλικανός βουλευτής, υποστήριξε στο NBC ότι το καλλιεργημένο κρέας εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Όπως είπε, συγκέντρωση της παραγωγής πρωτεΐνης σε εργοστάσια θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιμό αν τα εργοστάσια αυτά χτυπηθούν με πυραύλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις