Μας κάνει πιο… έξυπνους η υγιεινή διατροφή;
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει όλους τους τρόπους που η υγιεινή διατροφή ωφελεί τον εγκέφαλο.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ωφελεί τον εγκέφαλο με περισσότερους τρόπους από όσους γνωρίζετε. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, υπάρχει μια «βαθιά» σχέση μεταξύ των διατροφικών επιλογών ενός ατόμου και της υγείας του εγκεφάλου του.
Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνά τους διαπίστωσαν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου, στη καλύτερη γνωστική λειτουργία και στην ψυχική ευεξία.
Πώς συνδέονται διατροφή και εγκέφαλος;
Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές επιλογές μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας 181.990 συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματοποίησαν επίσης πολυάριθμες αξιολογήσεις σχετικά με την γνωστική λειτουργία, τους μεταβολικούς βιοδείκτες του αίματος, την απεικόνιση του εγκεφάλου και τα γονίδια των συμμετεχόντων.
Η ομάδα των ερευνητών συνέλεξε τις διατροφικές προτιμήσεις για κάθε συμμετέχοντα χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή έρευνα, την οποία οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν σε 10 ομάδες (αλκοόλ, φρούτα, κρέατα κ.λπ.) και ανέλυσαν τον μεγάλο όγκο δεδομένων μέσω της μηχανικής μάθησης.
Η ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με ισχυρότερη ψυχική υγεία, καλύτερη γνωστική λειτουργία και ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο (η οποία συνδέεται με τη νοημοσύνη) σε σύγκριση με την λιγότερο υγιεινή διατροφή.
Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για σταδιακές διατροφικές αντικαταστάσεις, ειδικά για άτομα που έχουν συνηθίσει το νόστιμο πρόχειρο φαγητό, που στερείται όμως πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια;
Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη σχέση διατροφής και εγκεφάλου, σημειώνουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας πώς ένας συνδυασμός γενετικών προδιαθέσεων και επιλογών στον τρόπο ζωής συνδιαμορφώνουν την ευημερία του ατόμου.
Ο καθηγητής Δρ. Jianfeng Feng από το Πανεπιστήμιο του Warwick τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ήδη από την νεαρή ηλικία να διαμορφωθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προτιμώντας και επιλέγοντας υγιεινά τρόφιμα όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή.
Πώς θα στραφούμε στην υγιεινή διατροφή
Ενώ ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα, όλα έχουν ένα κοινό: Είναι πλούσια σε φρέσκες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Μερικές ακόμα θρεπτικές τροφές που είναι καλό να συμπεριλάβετε στα βασικά σας γεύματα είναι όσπρια, τροφές ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, αυγά και γαλακτοκομικά.
Εξίσου σημαντικά είναι τα υγιεινά και χορταστικά σνακ, μιας και οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι η λαχτάρα μας για φαγητό τείνει να γίνεται πιο ισχυρή ειδικά σε στιγμές έντονης πείνας. Επιλογές όπως το γιαούρτι, το ποπ κορν, τα βραστά αυγά, οι ξηροί καρποί και τα κράκερ ολικής μαζί με άλειμμα ξηρών καρπών, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα.
Επειδή η υγιεινή διατροφή είναι και θέμα… ψυχολογίας είναι σημαντικό να αποφύγετε την νοοτροπία του «όλα ή τίποτα». Προσπαθήστε να βλέπετε μεμονωμένα κάθε διατροφική επιλογή που κάνετε ώστε σε περίπτωση ατασθαλίας να μην ξεφύγετε εντελώς από το πλάνο σας.
Πηγή: vita.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις