Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ανεβαίνει ο πολιτικός πυρετός ενόψει ευρωεκλογών σε μια Ευρώπη σε κρίση που στρώνει τον δρόμο για την ακροδεξιά. Το ενδεχόμενο να γίνει κυρίαρχο το μαύρο μπλοκ δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες όμως οι δυνάμεις που θα καταγράψει δεν θα είναι αμελητέες ενώ προβληματισμό δημιουργεί το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών.

Ο Στέλιος Ζωντός, Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας μίλησε (ΕΡΤNews) με αφορμή τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα αποτελέσματα που θα φέρει, την συμμετοχή και την πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς.

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή και τα σύγχρονα προβλήματα

Εξήγησε αρχικά πως υπάρχουν πολύ ισχυρά κομμάτια της κοινωνίας που είναι πιο πολιτικοποιημένα, αλλά υπάρχουν και κομμάτια που κρατάνε μια μεγαλύτερη απόσταση από την πολιτική, που νιώθουν ότι δεν τους αφορά, που νιώθουν ότι δεν ασχολείται με τα προβλήματα που έχουν. «Οπότε συνεχώς και μειώνεται το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα κοινά. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Το βλέπουμε να καταγράφεται κυρίως στα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και με αποχή», είπε μεταξύ άλλων.

Κρίσιμες εκλογές

Εντόπισε το πρόβλημα στη δυσκολία της πολιτικής να απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στα σύγχρονα προβλήματα των κοινωνιών που υπάρχουν. «Ο φόβος της μετανάστευσης, ο φόβος της ανεργίας, ο φόβος της ακρίβειας, τα γεγονότα των πολέμων που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη γειτονιά μας, είτε στην Ουκρανία είτε στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και στον Κόλπο με τους Χούθι και όλη αυτή την ένταση που υπάρχει, έχουν δημιουργήσει πολλά θέματα στις δυτικές κοινωνίες που βλέπουν ότι οι πολιτικοί δεν ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θα ήθελαν. Οπότε ένα ισχυρό κομμάτι της κοινωνίας κρατάει μεγαλύτερες αποστάσεις. Υπάρχει και ένα κομμάτι που δεν ασχολείται», εξήγησε.

Για το αν έχουν μεγαλύτερη ευθύνη οι πολιτικοί ή η πολιτική, ο κ. Ζωντός τόνισε πως: «Προφανώς οι πολιτικοί είναι δρώντα άτομα τα οποία παράγουν πολιτική. Οπότε, τις όποιες επιτυχίες, άρα και τις όποιες ευθύνες, εκείνοι τις χρεώνονται».

«Δεν θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από τις προηγούμενες ευρωεκλογές» εκτιμά ο Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Στέλιος Ζωντός

Σχετικά με το τι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, εκτίμησε πως: «Θα δούμε – τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα σε όλη την Ευρώπη – μια αυξημένη συμμετοχή. Θα δούμε δηλαδή, ένα ποσοστό αποχής σημαντικό, αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου για να συμμετάσχει στις εκλογές. Εγώ εκτιμώ, ότι θα είμαστε κοντά στα νούμερα της προηγούμενης ευρωπαϊκής κάλπης. Δηλαδή, δεν θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Δεν λέω ότι είναι ένα καλό νούμερο, είναι ένα χαμηλό νούμερο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα νούμερο που βάζει ένα ζήτημα μη αντιπροσωπευτικότητας των αποτελεσμάτων».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς και αν αυτό θα φανεί στην κάλπη και στην χώρα μας, είπε: «Θα καταγραφεί – τουλάχιστον το έχουμε δει δημοσκοπικά – μια άνοδος. Και στην Ευρώπη θα υπάρξει αυτή η άνοδος. Δεν θα είναι πλειοψηφία, θα είναι όμως ισχυρό κομμάτι, υπάρχουν μεγάλες χώρες που θα είναι πρώτο κόμμα, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία ή την Ολλανδία (…)».

Μελόνι και Όρμπαν ο ένας πόλος

Σε αυτό το σημείο θέλησε να μοιραστεί μια ποιοτική διαφορά που παρατηρεί, μιλώντας για την ευρωπαϊκή ατζέντα. «Τα μεγάλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται ή με τον οποίο τα γνωρίσαμε στην προηγούμενη δεκαετία.

Για παράδειγμα, απέναντι στην Ευρώπη κανένα κόμμα σήμερα, ούτε της ακροδεξιάς, δεν βάζει ζήτημα να φύγουμε από την Ευρώπη, να φύγει δηλαδή η χώρα. Έχουν αλλάξει την ατζέντα τους. Μιλάνε να αλλάξουν την Ευρώπη με τον τρόπο που εκείνα φαντάζονται, με τον τρόπο που εκείνα θέλουν, αλλά έχουν κάνει ένα άλμα, μειώνοντας, τη ρητορική για τη διάλυση της Ευρώπης».

Σχετικά με το κεντρικό μήνυμα της πανευρωπαϊκής καμπάνιας: «H σημασία της συμμετοχής για την προστασία της δημοκρατίας», ο κ. Ζωντός σχολίασε: «Είναι διαχρονικό μήνυμα και σωστό, διότι η δημοκρατία, όπως έχει πει ο Τσόρτσιλ είναι το χειρότερο πολίτευμα, αλλά είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε και έχει ανακαλύψει ανθρώπους. Θέλω να πω, ότι η δημοκρατία προστατεύεται μόνο όταν έχουμε πολύ υψηλή συμμετοχή από τους πολίτες στις εκλογές, αλλά και σε όλες τις άλλες διαδικασίες που επιβάλλεται οι πολίτες να έχουν παρουσία».

Η Ευρώπη και οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Να θυμίσουμε πως σε πρόσφατη έρευνα τα μέλη του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφεραν ως μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη τη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά και την άνοδο του λαϊκισμού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτίμησαν άλλα ζητήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή ή  ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αντιθέτως, στο σύνολο των ερωτώμενων ζητήματα όπως η μετανάστευση ή η κατάσταση της οικονομίας έπονταν ως προς την ιεράρχηση.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο ρόλος που τους αναλογεί

Ως προς τις δυναμικές κρίσεις που βρίσκονται μπροστά οι τελευταίες έρευνες και τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπίσει την προέλευσή τους.

Η πρώτη αφορά τα «κόμματα διακυβέρνησης» στην Ευρώπη και την έρπουσα κρίση νομιμοποίησης την οποία αντιμετωπίζουν με αποτέλεσμα να έχουμε είτε κυβερνήσεις μειοψηφίας όπως αυτή της Γαλλίας είτε κυβερνήσεις αναγκαστικής συμπόρευσης όπως η Γερμανική.

Η άλλη αφορά τους ίδιους του ευρωπαϊκού θεσμούς και αφορά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο η Ένωση φαντάζει ανίκανη να παίξε τον ρόλο που της αναλογεί. Η απουσία μιας πολιτικής που να παραπέμπει στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και όχι στην παράτασή τους, η εμφανής αποτυχία της Πράσινης Μετάβασης σε μια χρονιά όπου το ένα ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας διαδέχεται το άλλο σε συνδυασμό με τη διάχυτη αίσθηση ότι οι πολίτες και οι καταναλωτές θα πληρώσουν το κόστος μιας κλιματικής αλλαγής που δεν την προκάλεσαν οι ίδιοι, η κρίση κόστους ζωής, η αποτυχία επαρκούς αντιμετώπισης της πανδημίας, όλα αυτά συντελούν σε αυτή τη δυναμική.

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024