Η ζωή μετά τον οργασμό: Τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό μετά την κορύφωση
Εκκρίνουμε ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη, η μελατονίνη και οι ενδορφίνες που επηρεάζουν σημαντικά τη συναισθηματική μας ευεξία.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, η αναπνοή γίνεται ταχύτερη και, τέλος, το σώμα απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ένταση. Με αυτόν τον τρόπο συμβαίνει ο οργασμός. «Κάποιοι τον περιγράφουν ως έκρηξη ηδονής, αλλά κάθε σώμα μπορεί να τον βιώσει με διαφορετικό τρόπο», λέει η Ana García, σεξουαλική ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών και τη σεξουαλική θεραπεία με ιατρείο στη Μαδρίτη.
Για την García, η εμπειρία είναι εντελώς υποκειμενική και εξαρτάται τόσο από σωματικούς όσο και από ψυχολογικούς παράγοντες. «Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από τη σωματική διέγερση, τα συναισθήματα, τις συνθήκες του κάθε ατόμου και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες», λέει η ίδια.
Tο αντανακλαστικό μπορεί να πυροδοτηθεί με πολλαπλούς τρόπους
Η Silvia Cintrano, σεξολόγος και ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών στο Ινστιτούτο Centta στη Μαδρίτη, λέει ότι σε σωματικό επίπεδο ο οργασμός είναι πάντα ο ίδιος: Ένα ακούσιο αντανακλαστικό που εμφανίζεται όταν το σώμα καταλαβαίνει ότι πρέπει να απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη σεξουαλική ένταση. Ωστόσο, αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να πυροδοτηθεί με πολλαπλούς τρόπους.
«Στις γυναίκες συνήθως συνοδεύεται από μυϊκές συσπάσεις στη μήτρα, τον κόλπο και το ορθό, και μερικές φορές σε άλλα μέρη του σώματος.
Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό η ελάχιστα γνωστή γυναικεία εκσπερμάτιση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα διαφανές υγρό που αποτελείται από διάφορες ουσίες, όπως αντιγόνα του προστάτη, ένζυμα, γλυκόζη και φρουκτόζη που εκκρίνονται από τους αδένες του Skene (παραουρηθικοί αδένες). Στους άνδρες, συμβαίνει σύσπαση στο πέος, την ουρήθρα και τον σφιγκτήρα και τείνουν να εκσπερματώσουν».
Γενικά, ο ανδρικός οργασμός διαρκεί το πολύ 10 δευτερόλεπτα, ενώ ο γυναικείος οργασμός μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο
Δείτε το σχετικό βίντεο
Η διάρκεια του αντρικού και του γυναικείου οργασμού
Το αίσθημα της ξαφνικής απελευθέρωσης συνοδεύεται στις γυναίκες από τρεις έως 15 μυϊκούς σπασμούς στα γεννητικά όργανα, που απέχουν μεταξύ τους κάθε 0,8 δευτερόλεπτα. Στους άνδρες, η απελευθέρωση αυτή συνοδεύεται συνήθως από εκσπερμάτιση, όχι με τη μορφή συνεχούς ροής, αλλά οδηγούμενη από τρεις έως οκτώ «εκρήξεις» που ονομάζονται τράνταγμα, λέει η ειδικός.
Γενικά, ο ανδρικός οργασμός διαρκεί το πολύ 10 δευτερόλεπτα, ενώ ο γυναικείος οργασμός μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο.
Μόλις συμβεί αυτό, περνάμε στη λεγόμενη φάση επίλυσης. «Σε αυτό το σημείο, ολόκληρο το σώμα επιστρέφει στην αρχική φάση ηρεμίας: Ο συνήθης αναπνευστικός και καρδιακός ρυθμός επανέρχεται και η αρτηριακή πίεση αποκαθίσταται».
Δεδομένου ότι οι αλλαγές που έχουν συμβεί προκαλούν ένταση στο σώμα, στη φάση της επίλυσης το σώμα χαλαρώνει. «Θεωρείται ότι η φάση της επίλυσης μπορεί να διαρκέσει από πέντε λεπτά έως μία ώρα, μέχρι να επανέλθουν όλα στην αρχική κατάσταση ηρεμίας. Η φάση αυτή είναι συνήθως μεγαλύτερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες», λέει η Cintrano.
Ο χορός των ορμονών
Αυτή τη στιγμή απελευθερώνεται μια ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη, η οποία συχνά δρα ως ανασταλτικός παράγοντας της σεξουαλικής απόκρισης.
«Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους άνδρες, οι οποίοι χρειάζονται μια περίοδο ανάσχεσης, όπου πρέπει να ξεκουραστούν. Στις γυναίκες, η περίοδος αυτή είναι πολύ μικρότερη, καθώς μπορούν να είναι πολυοργασμικές, οπότε μερικές φορές υπάρχει ακόμα αυτή η ανάγκη να συνεχίσουν τη σεξουαλική πρακτική», λέει ο ψυχολόγος, σεξολόγος και διευθυντής του Psicopartner, Ángel Luis Guillén.
Κατά τη διάρκεια του οργασμού απελευθερώνονται και άλλες ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη, η οποία είναι η ορμόνη που μας βοηθά να δημιουργήσουμε συναισθηματικό δεσμό με τον σύντροφό μας, ενώ παράλληλα αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του στρες. Εκλύεται επίσης η μελατονίνη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ρολογιού του σώματος, η οποία προάγει την ποιότητα του ύπνου και τον βελτιώνει. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του οργασμού εκκρίνουμε και ενδορφίνες, οι οποίες είναι αυτές που δημιουργούν συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας, εξηγεί η Guillén.
«Είναι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους να κλαίνε, να γελούν, να φτερνίζονται ή ακόμη και να νιώθουν απόρριψη από το άτομο με το οποίο μόλις είχαν συνάντηση μετά τον οργασμό»
Τι συμβαίνει μετά από έναν οργασμό στον εγκέφαλό μας;
Σε ψυχολογικό επίπεδο, «ο οργασμός δημιουργεί μια ορισμένη τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης», εξηγεί η Megwyn White, πιστοποιημένη σεξολόγος και διευθύντρια εκπαίδευσης στο Satisfyer, η οποία λέει ότι και στα δύο φύλα η κορύφωση πυροδοτεί μια βιοηλεκτρική απόκριση χημικών ουσιών ευχαρίστησης που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο.
Μελέτες δεν έχουν καταδείξει σημαντικές αλλαγές μεταξύ των δύο φύλων στον τρόπο με τον οποίο βιώνεται ο οργασμός στον εγκέφαλο. Το κύριο φαινόμενο που παρατηρείται ξεκινάει πρώτα με μια συσκότιση του προμετωπιαίου φλοιού, του σκεπτόμενου τμήματος, το οποίο μας επιτρέπει να αφεθούμε και να εξαφανίσουμε τα ανασταλτικά ερεθίσματα.
Για τη σεξολόγο Florencia Arriola, τα συναισθήματα παίζουν βασικό ρόλο. «Είναι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους να κλαίνε, να γελούν, να φτερνίζονται ή ακόμη και να νιώθουν απόρριψη από το άτομο με το οποίο μόλις είχαν συνάντηση μετά τον οργασμό. Πρόκειται για μια στιγμή απελευθέρωσης, μια αντίδραση του συνολικού σώματος που μπορεί να μεταφραστεί και σε ανάγκη για αγκαλιές και χάδια».
Πολιτιστικό θέμα ο οργασμός
Για τον Bruno Martínez Santiago, καθηγητή σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο Alcalá της Ισπανίας, οι ίδιες οι εμπειρίες των ανθρώπων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα πετύχουν οργασμό ή όχι. «Αυτό διαμεσολαβείται από την ιστορία του κάθε ατόμου. Εδώ δεν υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το φύλο, αλλά με τη δική μας συμπεριφορά ανάλογα με τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια».
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα πιθανό εμπόδιο για την επίτευξη οργασμού από τις γυναίκες θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στον οργασμό του συντρόφου τους έναντι του δικού τους.
Επιπλέον, αν η διαδικασία εκμάθησης της σεξουαλικότητας του ατόμου ήταν επαρκής, χωρίς ενοχές ή αρνητικά συναισθήματα, θα τη βιώσει με θετικό και γενικά ευχάριστο τρόπο. «Αν αυτό δεν έχει συμβεί, θα εμφανιστούν συναισθήματα ενοχής και απόρριψης, τα οποία θα αφήσουν μια δυσάρεστη αίσθηση για την εμπειρία σας», λέει ο σεξολόγος. «Έχουμε ένα πολιτισμικό πρόβλημα: Πιστεύουμε ότι κάθε οργασμός πρέπει να είναι υπέροχος, αλλιώς δεν είναι οργασμός. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι πάντα αυτή η θαυμαστή εμπειρία που μας έχουν πλασάρει», προσθέτει.
Δεδομένου ότι ο οργασμός βιώνεται στον εγκέφαλο, δεν χρειαζόμαστε πάντα την αίσθηση της αφής για να τον βιώσουμε
Ένα ζήτημα καρδιαγγειακής υγείας
Χωρίς αμφιβολία, ο οργασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία. «Όταν βιώνετε έναν οργασμό, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και το σώμα απελευθερώνει διάφορες ορμόνες: αδρεναλίνη, ενδορφίνες και ωκυτοκίνη στην περίπτωση των γυναικών. Οι ουσίες αυτές δρουν στο σώμα μας ως αγγειοδιασταλτικά, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση θρόμβων. Η βελτίωση της κυκλοφορίας συμβάλλει στη διατήρηση της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας», λέει ο Dr Manuel Anguita, εκπρόσωπος της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (SEC), ο οποίος δηλώνει ότι ο οργασμός ισοδυναμεί με καύση 95 θερμίδων.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Cardiology, οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή από εκείνους που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα.
Είναι στο χέρι μας
Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει οργασμό. «Το θέμα είναι ότι δεν έχουν αφιερώσει όλοι το χρόνο να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να εξερευνήσουν τις ερωτογενείς τους ζώνες, να ανακαλύψουν ποιες πρακτικές απολαμβάνουν περισσότερο, και καταλήγουν να μεταθέτουν την ευθύνη για την απόλαυσή τους στο σεξουαλικό τους σύντροφο», σημειώνει η Cintrano. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, το 10% έως 14% των γυναικών δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό σε όλη τους τη ζωή.
Δεδομένου ότι ο οργασμός βιώνεται στον εγκέφαλο, δεν χρειαζόμαστε πάντα την αίσθηση της αφής για να τον βιώσουμε. Η Megwyn White εξηγεί: «Μπορούμε επίσης να βιώσουμε οργασμούς μέσω της φαντασίας και του μυαλού μας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού είναι ικανό να το κάνει». Είναι επίσης τεκμηριωμένο γεγονός ότι μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό στα όνειρά σας.
*Αρχική photo: Pixabay
*Με στοιχεία από elpais.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις