Σύμφωνα με νέα στοιχεία, η Γη απέκτησε πέρυσι αριθμό ρεκόρ δορυφόρων -σχεδόν 3.000, οι 2.000 της Starlink-, αυξάνοντας τη συμφόρηση γύρω από τον πλανήτη όπως μεταφέρει το Axios.

«Η βιομηχανία λέει ότι το διάστημα γίνεται όλο και πιο συμφορημένο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα η πρόβλεψη έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα και η πίεση είναι μεγάλη για να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος στην τροχιά», δήλωσε η Melissa Quinn, γενική διευθύντρια της Slingshot Aerospace σε δελτίο τύπου. Η Slingshot δημοσίευσε την Τρίτη την πρώτη της έκθεση State of Satellite Deployments & Orbital Operations. Με βάση τους αριθμούς: 2.877 διαστημόπλοια εκτοξεύτηκαν το 2023, μια αύξηση σχεδόν 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο συνωστισμός στις τροχιές και οι συγκρούσεις μεταξύ των δορυφόρων αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών και καθιστούν τμήματα της τροχιάς του πλανήτη άχρηστα. Η ανάπτυξη της δορυφορικής βιομηχανίας σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα διαστημικά σκουπίδια και τις προκλήσεις για την ασφάλιση του διαστήματος «επιβάλλουν συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμογή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των διαστημικών επιχειρήσεων», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο ένας στους τέσσερις δορυφόρους είναι ανενεργός

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη ανήλθε σε 12.597 στο τέλος του 2023. Με την προσθήκη των εκτοξεύσεων από SpaceX και Starlink για το διαδίκτυο, πάνω από το 91% των δορυφόρων γύρω από τον πλανήτη βρίσκονται σε Χαμηλή Γήινη Τροχιά (LEO) και σχεδόν το 80% όλων των δορυφόρων είναι αφιερωμένοι στις επικοινωνίες.

Το 89% των δορυφόρων σε λειτουργία είναι εμπορικοί, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη διαστημική οικονομία.
Όμως περισσότεροι από 3.300 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι ανενεργοί, «καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο», δήλωσε η Quinn.

Η Χαμηλή Γήινη Τροχιά – όπου υπάρχουν χιλιάδες ανενεργοί δορυφόροι, συμπεριλαμβανομένων 187 που αποσύρθηκαν πέρυσι – είναι συμφορημένη.

Μόνο το 2023 η Starlink εκτόξευσε 2.000 δορυφόρους στην Χαμηλή Γήινη Τροχιά.

Συμφόρηση και στη Γεωσύγχρονη Τροχιά

Το ίδιο ισχύει και για τη Γεωσύγχρονη Τροχιά (GEO), η οποία βρίσκεται πάνω από 22.000 μίλια πάνω από τη Γη. Υπάρχουν πολύ λιγότεροι δορυφόροι σε αυτή την τροχιά, αλλά είναι κρίσιμοι για τις επικοινωνίες, τον καιρό, την αντιπυραυλική άμυνα και άλλους στρατιωτικούς σκοπούς. Η μέση απόσταση μεταξύ τους μειώθηκε κατά 33% μεταξύ 2010 και 2023 σε περίπου 186 μίλια.

«Αυτή η στενότερη εγγύτητα για τις επιχειρήσεις σημαίνει ότι τα διαστημόπλοια που είναι υπεύθυνα για κρίσιμες υποδομές εδώ στη Γη αισθάνονται επίσης τη συμπίεση ενός πιο πυκνοκατοικημένου καθεστώτος GEO», αναφέρει η έκθεση.

Στο τέλος του 2023, υπήρχαν 508 δορυφόροι σε «Τροχιά Νεκροταφείου» (πέραν της γεωσύγχρονης τροχιάς), 25 από αυτούς τους δορυφόρους μεταφέρθηκαν εκεί πέρυσι. Οι διαστημικές ασφαλιστικές εταιρείες εισέπραξαν πέρυσι περίπου 557 εκατ. δολάρια σε ασφάλιστρα – και κατέβαλαν 955 εκατ. δολάρια για ζημίες. Η πλειονότητα αυτών των ζημιών προέρχεται από δύο αποζημιώσεις για δορυφόρους που ανήκουν στη Viasat και την Inmarsat.