Eurovision 2024: Ο Eric Saade εμφανίστηκε με παλαιστινιακό keffiyeh ως ένδειξη αλληλεγγύης
Υπενθυμίζεται ότι οι διοργανωτές της Eurovision, είχαν δηλώσει ότι ενδέχεται να απαγορευτούν «ρούχα ή αντικείμενα» με φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα.
Η Eurovision 2024 ξεκινά στο Μάλμε της Σουηδίας με ένα εναρκτήριο σόου που παραπέμπει διακριτικά στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα – ο οποίος έχει στιγματίσει σε μεγάλο βαθμό τον διαγωνισμό τραγουδιού.
Ο Σουηδός τραγουδιστής Eric Saade, του οποίου ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος και ο οποίος δεν είναι διαγωνιζόμενος φέτος, ερμηνεύει το τραγούδι της Eurovision του 2011 «Popular» φορώντας ένα keffiyeh τυλιγμένο γύρω από τον καρπό του – ένα παλαιστινιακό σύμβολο που χρησιμοποιείται συχνά σε φιλοπαλαιστινιακές και αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις.
Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν φέτος την απαγόρευση του Ισραήλ, όπως οι Robyn, Fever Ray και First Aid Kit, ενώ πάνω από 1.400 Φινλανδοί επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ένα αίτημα για την απαγόρευση της συμμετοχής της χώρας και στον διαγωνισμό
Οι διαγωνιζόμενοι, οι ερμηνευτές και οι φαν απαγορεύεται να επιδεικνύουν σημαίες και σύμβολα που δεν αντιπροσωπεύουν τις χώρες που διαγωνίζονται στο διαγωνισμό.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Saade εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι η παλαιστινιακή σημαία απαγορεύτηκε, αλλά υπεραμύνθηκε της εμφάνισής του στο show.
Υπενθυμίζεται ότι οι διοργανωτές της Eurovision, είχαν δηλώσει στο Associated Press, ότι ενδέχεται επίσης να απαγορευτούν «ρούχα, αντικείμενα ή αφίσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα για να προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες» με φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα ενώ ανέφεραν ότι διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο Μάλμε της Σουηδίας την επόμενη εβδομάδα.
Η συμμετοχή του Ισραήλ έφερε αντιδράσεις
Επιπροσθέτως, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού από πολλές χώρες εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ. Πολλοί επισήμαναν το γεγονός ότι η Ρωσία είχε αποκλειστεί από τη Eurovision όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με την Ουκρανία, ενώ η ίδια πολιτική δεν ίσχυσε για το Ισραήλ.
Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν φέτος την απαγόρευση του Ισραήλ, όπως οι Robyn, Fever Ray και First Aid Kit, ενώ πάνω από 1.400 Φινλανδοί επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ένα αίτημα για την απαγόρευση της συμμετοχής της χώρας και στον διαγωνισμό.
Κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης του 2024, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Όλι Αλεξάντερ, αντιμετώπισαν επίσης εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της εκδήλωσης. Ο Alexander, η φετινή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψε αρχικά μια δήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία αποκαλούσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και το κατηγορούσε για γενοκτονία.
*Με πληροφορίες από: Times of Israel | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις