Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση σκύλου στον σκύλο μας – Πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε

Επίθεση σκύλου στον σκύλο μας – Πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε

Σήμερα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τον σκύλο μας από την επίθεση άλλου σκύλου

Η βόλτα με τον σκύλο μας είναι, συνήθως, μια ευχάριστη δραστηριότητα. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν σκύλο που είναι έτοιμος για επίθεση.

«Η πιο σημαντική ώρα της ημέρας για τον σκύλο μας, είναι αυτή της βόλτας.
Για τον σκύλο, βόλτα σημαίνει κοινωνικοποίηση, εκτόνωση, ώρα για τουαλέτα. Αλλά είναι και η χρονική στιγμή που κηδεμόνας και σκύλος ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τους ψυχικούς δεσμούς τους.

Παρόλα αυτά, πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της βόλτας μπορεί να παρουσιαστούν δύσκολες καταστάσεις. Όπως είναι η παρουσία ενός επιθετικού σκύλου», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν ένας δεσποζόμενος ή αδέσποτος σκύλος είναι επιθετικός;

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάρα, το σημαντικότερο σε αυτή την απρόσμενη συνάντηση είναι να «διαβάζουμε» τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου που βρίσκεται απέναντί μας. Η «γλώσσα του σώματος» ενός σκύλου μάς δείχνει, συνήθως, και τη διάθεση του.

Ένας από τους σοβαρότερους λόγους, που μπορεί να παρουσιάσουν αυτή τη συμπεριφορά οι σκύλοι, είναι η πιθανή επίθεση από άλλον επιθετικό σκύλο

Τα δυναμικά σκυλιά ίδιου φύλου είναι πιο εύκολο να προκαλέσουν εντάσεις

Ένας επιθετικός σκύλος, λοιπόν, το πρώτο που κάνει, όπως λέει ο κ. Διαμαντάρας, είναι να δείχνει τα δόντια του. Το δεύτερο είναι το σήκωμα της τρίχας στη ράχη του, το τρίτο το γρύλισμα ή το έντονο γαύγισμα. Και το τέταρτο, το σήκωμα και η ακινησία της ουράς.

Ποιες πρέπει να είναι οι αντιδράσεις μας βλέποντας έναν αδέσποτο επιθετικό σκύλο

«Πρώτον, ποτέ δεν παίρνουμε τον σκύλο μας αγκαλιά στη θέα ενός επιθετικού σκύλου. Δεύτερον, μπορούμε να πετάξουμε στον δρόμο, μπροστά στον σκύλο, μια χούφτα με νόστιμες λιχουδιές. Και αυτό το κάνουμε για να τού τραβήξουν την προσοχή και να κερδίσουμε χρόνο. Έτσι, ώστε να απομακρυνθούμε και να φύγουμε από το σημείο, χωρίς, βέβαια, να αρχίσουμε να τρέχουμε», επισημαίνει ο κ. Διαμαντάρας.

Επίσης, ενημερώνει ότι υπάρχει και μια άλλη μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε τον σκύλο. Στο εμπόριο (pet shop) κυκλοφορεί ένα σκεύασμα σε μορφή σπρέι. Αυτό το σπρέι παράγει έναν ήχο σαν φύσημα, με αποτέλεσμα να μειώνει την προσοχή του προς εμάς.

«Ένας ακόμη τρόπος θα μπορούσε να είναι, να έχουμε μαζί μας ένα μικρό μπουκάλι με νερό, με μία τρύπα στο καπάκι – για να μη χάνουμε χρόνο. Το νερό, πολλές φορές, έχει σταματήσει παρόμοιες τέτοιες καταστάσεις», διευκρινίζει ο εκπαιδευτής.

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να πλησιάσουμε έναν δεσποζόμενο σκύλο

Ένας σκύλος που φορά το λουράκι του και δείχνει πολύ καλός πλάι στον κηδεμόνα του, όπως λέει ο κ. Διαμαντάρας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επιθετικός.

Πέρα από τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου, η «γλώσσα του σώματος» του συνοδού του είναι και αυτή ένας τρόπος να αντιληφθούμε άμεσα τη συμπεριφορά του σκύλου.

«Κηδεμόνας που φωνάζει στον σκύλο του ή κρατάει με άγχος τον οδηγό, δείχνει, πιθανόν, ότι θα αντιμετωπίσουμε σύντομα δυσάρεστες καταστάσεις», υπογραμμίζει ο κ. Διαμαντάρας.

Επίσης, τα δυναμικά σκυλιά ίδιου φύλου είναι πιο εύκολο να προκαλέσουν εντάσεις. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάρα, μπορούμε, βλέποντας το χρώμα των αξεσουάρ τους (κολάρο – οδηγό), να αντιληφθούμε από μακριά και το φύλο τους.

Η πιο σημαντική κίνηση από τη μεριά μας είναι, ίσως, η ερώτηση εάν μπορούμε να πάμε κοντά τους.

Η κίτρινη κορδέλα

«Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένας άτυπος κώδικας επικοινωνίας για σκύλους, που για κάποιον λόγο δεν πρέπει να πλησιάσουμε.
Ένα κίτρινο κορδελάκι τοποθετείται στο λουρί, το οποίο μάς βοηθά να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να πλησιάσουμε τον σκύλο για διάφορους λόγους. Έτσι, δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τον ιδιοκτήτη του.

Φορώντας και στα επιθετικά σκυλιά αυτήν την κίτρινη κορδέλα, θα μπορούσαν από μακριά να μάς ενημερώσουν ότι δεν πρέπει να πλησιάζουμε», ενημερώνει ο εκπαιδευτής.

Πώς μπορεί να προκύψει σκυλο-καβγάς

Ένας ακόμη λόγος, που μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά ένας σκύλος, θα μπορούσε να είναι, όπως αναφέρει ο εκπαιδευτής, η διαφορά ηλικίας των τετράποδων φίλων μας.

Για παράδειγμα, ένας ενήλικας φιλικός σκύλος μπορεί να χάσει την υπομονή του σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο έντονο παιχνίδι του κουταβιού μας. Γι΄ αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Διαμαντάρας, οι συναντήσεις με μεγαλύτερης ηλικίας σκύλους, θα ήταν καλό να είναι σύντομες.

«Μια άλλη δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να προκύψει από το μπέρδεμα των οδηγών λουριών. Συνήθως, ένας σκύλος για να «διαβάσει» τον άλλον κάνει μια κυκλική κίνηση. Έτσι, ώστε να μυρίσει ο ένας τα γεννητικά όργανα του άλλου. Αν εμείς μείνουμε στάσιμοι, είναι δεδομένο ότι θα μπερδευτούν τα λουριά τους», υπογραμμίζει ο κ. Διαμαντάρας.

Έτσι, οι σκύλοι, νιώθοντας εγκλωβισμένοι και μπερδεμένοι με το λουρί τους, πολλές φορές αναγκάζονται να επιτεθούν.

Γιατί υπάρχουν επιθετικοί σκύλοι

«Οι σκύλοι δεν είναι τυχαία επιθετικοί. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους, που μπορεί να παρουσιάσουν αυτή τη συμπεριφορά ενήλικοι σκύλοι, είναι η πιθανή επίθεση από άλλον επιθετικό σκύλο. Ή, σε νεαρή ηλικία να είχαν άσχημες εμπειρίες από μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους», εξηγεί ο κ. Διαμαντάρας.

Όμως, όπως επισημαίνει, αν τους αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με ψυχραιμία, ίσως τούς βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι. Και, σίγουρα, θα αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας

*Ο κ. Μιχάλης Διαμαντάρας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως συνοδός στρατιωτικών σκύλων στην Πολεμική Αεροπορία το 1990, όπου και υπηρέτησε επί 10 χρόνια.

Από το 2000 ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων και όπως λέει: «έχω εκπαιδεύσει σκύλους, σχεδόν όλων των φυλών, λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τόσο τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου όσο και τις ανάγκες του κηδεμόνα του.

Στόχος μου είναι με την προεκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τη βασική υπακοή, αλλά και τη επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, να διαμορφωθεί η συμπεριφορά του σκύλου, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια.

Έτσι, με ήρεμο και κυρίως με μεθοδευμένο τρόπο, θα δημιουργηθεί μια σχέση υπακοής, σεβασμού και αγάπης».

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.

Must in

Ξεσπά στο in η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη - «Πήγαμε να πάρουμε το πτυχίο της κόρης μας και...»

«Μας είχαν πει θα μας δώσουν το πτυχίο τιμητικά πήγαμε εκεί και δεν υπήρχε τίποτα!», λέει η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024