ΕΕ: Πράσινο φως από το Συμβούλιο για ποινικοποίηση πράξεων βίας κατά των γυναικών
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Η ΕΕ απέκτησε τον πρώτο νόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας . Το Συμβούλιο των Υπουργών έδωσε το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή οδηγία με στόχο την προστασία των θυμάτων, αλλά και τις αυστηρότερες τιμωρίες των θυτών.
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και θέτει πρότυπα για την προστασία των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων.
Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα ποινικοποιεί τα ακόλουθα αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ:
*ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων
*καταναγκαστικό γάμο
*μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων
* καταδίωξη στον κυβερνοχώρο
*παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και υποκίνηση μίσους ή βίας στον κυβερνοχώρο
Ποινές φυλάκισης από ένα εώς πέντε χρόνια
Η διάπραξη αυτών των εγκλημάτων θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τουλάχιστον ένα έως πέντε χρόνια. Η οδηγία συνοδεύεται επίσης από εκτενή κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων, όπως η διάπραξη του αδικήματος σε βάρος παιδιού, πρώην ή νυν συζύγου ή συντρόφου ή δημόσιου εκπροσώπου, δημοσιογράφου ή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισύρουν αυστηρότερες ποινές.
Η οδηγία περιέχει επίσης λεπτομερείς κανόνες για τα μέτρα βοήθειας και προστασίας που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη στα θύματα.
Θα καταστεί ευκολότερο για τα θύματα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας να αναφέρουν ένα έγκλημα. Τουλάχιστον, θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική αναφορά εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από επαγγελματίες. Όταν τα παιδιά αναφέρουν ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος με γονική μέριμνα, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του παιδιού πριν ενημερώσουν τον φερόμενο ως δράστη.
Προκειμένου να προστατευθεί το απόρρητο του θύματος και να αποτραπεί η επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, τα κράτη μέλη πρέπει επιπλέον να διασφαλίσουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με την προηγούμενη σεξουαλική συμπεριφορά του θύματος θα πρέπει να επιτρέπονται σε ποινικές διαδικασίες μόνο όταν είναι συναφή και αναγκαία.
Με την ιδέα της οικοδόμησης ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, τα προληπτικά μέτρα στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και στην προώθηση του κεντρικού ρόλου της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις.
Δεν είχε καταστεί δυνατόν να υπάρξει κοινός τόπος σε σχέση με τον βιασμό με τα μέτρα να εστιάζουν κυρίως σε κέντρα στήριξης των θυμάτων.
1 στις 2 γυναίκες θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πιο συστηματικές και συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως με τις χώρες της ΕΕ να μην αποτελούν εξαίρεση. Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από στενούς συντρόφους.
Σημαντική αύξηση της σωματικής και συναισθηματικής βίας κατά των γυναικών καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι κλήσεις σε γραμμές βοήθειας για την ενδοοικογενειακή βία έχουν πενταπλασιαστεί σε ορισμένες χώρες.
Η διαδικτυακή βία αυξάνεται επίσης, στοχεύοντας ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες και τις γυναίκες στη δημόσια ζωή, όπως δημοσιογράφους και πολιτικούς. Οι γυναίκες βιώνουν επίσης βία στην εργασία. Ειδικότερα, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ που έχουν αντιμετωπίσει σεξουαλική παρενόχληση την βίωσαν στο χώρο εργασίας.
Πλέον, τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις