Γάζα: Η πίεση αυξάνεται, όμως το Ισραήλ είναι έτοιμο να πληρώσει το κόστος των επιλογών του
Το Ισραήλ με την εισβολή στη Ράφα πήγε ενάντια στην κοινή γνώμη που προσδοκούσε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ειδικά μετά την αποδοχή της συμφωνίας από τη Χαμάς. Πλέον στέκει μόνο του.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τα ισραηλινά άρματα μάχης από τα ξημερώματα της Τρίτης εισέβαλαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, καταλαμβάνοντας την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε μια «επιχείρηση ακριβείας», όπως την αποκάλεσε ο στρατός, εναντίον της Χαμάς.
Η χερσαία εισβολή στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα ήρθε αφού η Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι η προσφορά εκεχειρίας από τη Χαμάς την προηγούμενη ημέρα δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της και ανακοίνωσε ότι ενέκρινε να προχωρήσει στην επίθεση που απειλείτο εδώ και καιρό.
Νωρίτερα το Κατάρ και οι ΗΠΑ αυτό που έκαναν προς την Χαμάς (σ.σ. και όχι οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές) ήταν να επεξηγήσουν κάποια θολά σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας. Αυτό επιβεβαίωσε πηγή της Χαμάς που μίλησε στο Al Mayadeen, λέγοντας πως «Οι διαμεσολαβητές και η Χαμάς κατέληξαν σε μια νέα, σφιχτή (σ.σ. συγκεκριμένη) φόρμουλα που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός, ξεπερνώντας έτσι αυτό το δίλημμα».
A precise counterterrorism operation to eliminate Hamas terrorists and infrastructure within specific areas of eastern Rafah began overnight, based on intelligence. pic.twitter.com/L2uVEdCVv9
— Israel Defense Forces (@IDF) May 7, 2024
Οι κόκκινες γραμμές της Χαμάς και η κόκκινη γραμμή του Ισραήλ
Το Ισραήλ δεν ήταν έτοιμο να προχωρήσει σε επίθεση στη Ράφα, καθώς είχε δώσει διορία έως τo Σάββατο, ξημερώματα Κυριακής 11 Μαΐου στη Χαμάς για να συμφωνήσει σε όλες τις θέσεις του Ισραήλ. Αρχικά η Χαμάς και οι παλαιστινιακές οργανώσεις έκαναν πίσω σε μια εκ των πέντε «κόκκινων γραμμών». Οι κόκκινες γραμμές ήταν η «πλήρης κατάπαυση του πυρός, η πλήρης αποχώρηση του στρατού κατοχής από όλα τα εδάφη της Λωρίδας, η πλήρης και άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων, η αντιμετώπιση όλων των ανθρωπιστικών ζητημάτων (σ.σ. τροφή, στέγη, αποχέτευση, υγειονομική περίθαλψη, απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας) και επίτευξη μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας για την ανταλλαγή των κρατουμένων.
Όμως με την παραίνεση της Αιγύπτου και του Κατάρ και την γνώση των ΗΠΑ, οι παλαιστινιακές οργανώσεις έκαναν πίσω στο ζήτημα της πλήρους αποχώρησης του ισραηλινού στρατού της Γάζας. Αυτό βοήθησε τους διαπραγματευτές των τριών χωρών να μπορέσουν να κλείσουν άλλα «αγκάθια» που δυσχαίρεναν την πραγματοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι επρόκειτο για μια «περιορισμένη επιχείρηση» με στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία.
Η «πίεση» όμως μεταφράζεται ως ο πλήρης έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Δηλαδή η μεταχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας ή της απουσίας της ως όπλο. Ειδικοί κάνουν λόγο πως το Ισραήλ καταλαμβάνοντας το πέρασμα της Ράφα, ήθελε να χτυπήσει το πρεστίζ της Χαμάς ως κυβερνητικής δύναμης στη Γάζα. H μοναδική κόκκινη γραμμή του Ισραήλ είναι η καταστροφή της Χαμάς και η δολοφονία όλων των ανώτερων και ανώτατων στελεχών. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται με συμφωνία ειρήνης.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε για την τελευταία πρόταση και δεν ενημέρωσε»
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε για την τελευταία πρόταση συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύτηκαν η Αίγυπτος και το Κατάρ με τη Χαμάς, αλλά δεν ενημέρωσε έγκαιρα το Ισραήλ πριν η Χαμάς ανακοινώσει ότι την αποδέχθηκε τη Δευτέρα. Αυτό «δημιούργησε βαθιά απογοήτευση και καχυποψία (στους Ισραηλινούς) σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στις συνομιλίες για τη συμφωνία και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ανακοίνωση της Χαμάς αιφνιδίασε την κυβέρνηση και όπως λένε το Ισραήλ δεν έλαβε το κείμενο της απάντησης από τους διαμεσολαβητές παρά μόνο μία ώρα μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.Όταν οι Ισραηλινοί διάβασαν την απάντηση της Χαμάς, είδαν με έκπληξη ότι περιείχε «πολλά νέα στοιχεία» που δεν αποτελούσαν μέρος της προηγούμενης πρότασης στην οποία συμφώνησε το Ισραήλ και η οποία παρουσιάστηκε στη Χαμάς από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ πριν από δέκα ημέρες, είπαν ακόμα οι αξιωματούχοι.
Όμως ξένη διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις και μίλησε στη Haaretz, «το προσχέδιο που αποδέχθηκε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας είναι, στον πυρήνα του, το ίδιο με την αιγυπτιακή πρόταση την οποία το Ισραήλ έχει ήδη εγκρίνει. Από την Κυριακή, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ Αλ Θάνι πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις, κατά τις οποίες επιτεύχθηκε το προσχέδιο με βάση την υπάρχουσα πρόταση και αυτό ήταν που επέτρεψε την υπέρβαση στην αποδοχή της συμφωνίας από τη Χαμάς.
Οι Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου «παίζουν» τις πολιτικές τους καριέρες
Όπως αναφέρει ξανά το Axios κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Νετανιάχου εξέδωσε τρεις ξεχωριστές δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Οι δύο αποδόθηκαν σε «ισραηλινό πολιτικό αξιωματούχο» και, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, οι δηλώσεις εκδόθηκαν το Σάββατο. Το μήνυμα του σε όλες τις δηλώσεις ήταν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου και ότι μια επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει με ή χωρίς συμφωνία για τους ομήρους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, είδαν τις δηλώσεις Νετανιάχου ως μια προσπάθεια να προκαλέσει τη Χαμάς και να σαμποτάρει τις συνομιλίες. Η Χαμάς όπως αποδεχόμενη την πρόταση της Αιγύπτου, έθεσε το Ισραήλ προ εκπλήξεως.
Την ίδια στιγμή οι συγγενείς των ομήρων ασκούν πίεση στο Ισραήλ, σήμερα πέθανε η 70χρονη όμηρος Τζούντι Φάινσταιν, η οποία σύμφωνα με την Χαμάς «υπέκυψε στα τραύματά της μετά από αεροπορική επιδρομή της ισραηλινής κατοχής που είχε ως στόχο την τοποθεσία όπου κρατούνταν η ίδια και άλλοι πριν από εβδομάδες». Χαρακτηριστικό είναι πως συγγενής ομήρου χθες, σύμφωνα με τους Times of Israel, χαστούκισε τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.
Με την σειρά του ο Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να χάσει τις ψήφους των νέων ψηφοφόρων, ενώ έχει χάσει ήδη την ψήφο των μουσουλμάνων. Oι Δημοκρατικοί «καίγονται» να υπογράψει το Ισραήλ συμφωνία με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, κάτι που δεν θέλει η Ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βασίζονταν στον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Κάτι που συνέβη την Τετάρτη 2 Μαΐου.
Το Ισραήλ θα δώσει τον έλεγχο του περάσματος σε αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων
Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο ότι η περιορισμένη επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της Γάζας επικεντρώνεται στο να βγει το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο από τον έλεγχο της Χαμάς, ώστε να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων και άλλων απαγορευμένων αγαθών, αναφέρει η Haaretz.
Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να μεταβιβαστεί ο έλεγχος της βασικής διάβασης σε μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ασφαλείας μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης των IDF. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την ανώνυμη εταιρεία, η οποία απασχολεί πρώην επίλεκτους στρατιώτες των ΗΠΑ και είναι ειδικός στη διασφάλιση στρατηγικών περιοχών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την εταιρεία εάν χρειαστεί.
Θα χρειαστεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, ώστε μια εταιρεία μισθοφόρων να αναλάβει τον συνοριακό έλεγχο σε εμπόλεμη ζώνη, την στιγμή που η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποκλειστεί τόσο από την Ράφα, όσο και από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις