«Χάος» στη Ράφα καθώς οι Παλαιστίνιοι την εγκαταλείπουν – «Θανατική καταδίκη» το κλείσιμο του περάσματος
Η κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, καθώς πλέον η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να εισέλθει.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Δραματική και χαοτική είναι η κατάσταση στη Ράφα, στη νότια λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την παρουσία του ισραηλινού στρατού, καθώς τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους ήδη τρομοκρατημένους Παλαιστινίους.
«Αν δεν έρθουν καύσιμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να βάλουμε την ανθρωπιστική επιχείρηση στον τάφο της»
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), έχουν καταλάβει τη διάβαση της Ράφα με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον ΟΗΕ να καταγγέλλει πως τα ισραηλινά στρατεύματα δεν επέτρεψαν στον οργανισμό να περάσει.
Επίσης, τα ισραηλινά στρατιωτικά τανκς σταθμεύουν στο πέρασμα της Ράφα. Αυτό είναι καταστροφικό γιατί αυτό είναι το μόνο σημείο που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φύγουν από τη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα όσο διαρκεί η ισραηλινή επιχείρηση.
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.
Αυτό κάνει πολύ δύσκολη την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια Γάζα, καθώς παραμένει κλειστό και το έτερο συνοριακό πέρασμα το Κερέμ Σαλόμ. «Οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι προς το παρόν αποκλεισμένες», είπε ακόμα ο Λάρκε, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν πολύ χαμηλά αποθέματα μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ανθρωπιστικές προμήθειες καταναλώνονται άμεσα.
«Αν δεν έρθουν καύσιμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να βάλουμε την ανθρωπιστική επιχείρηση στον τάφο της», προσέθεσε και προειδοποίησε πως τα αποθέματα αρκούν για μόνο μία ημέρα.
«Θανατική καταδίκη για τους κατοίκους της Γάζας»
Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.
Από την πλευρά του, ο Σαμ Ρόουζ διευθυντής σχεδιασμού της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες μίλησε στο Al Jazeera για το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων της Γάζας από το Ισραήλ.
Όπως είπε ότι η πίεση του Ισραήλ να κλείσει το πέρασμα της Ράφα και το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ – το οποίο το Ισραήλ αποκαλεί Κερέμ Σαλόμ – είχε «καταστροφικές επιπτώσεις για τον λαό της Γάζας που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της πείνας».
Τα περάσματα ήταν «η ζωογόνος δύναμη για τις μικρές ποσότητες αγαθών που έρχονται στη Γάζα από τον Οκτώβριο».
«Δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα εργοστάσια αφαλάτωσης και να παρέχουν ασφαλές νερό. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, κόβονται τα πάντα», δήλωσε ακόμα ο Ρόουζ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, πρόσθεσε, έχει μια σειρά από άμεσες ανησυχίες, ιδίως την έλλειψη καυσίμων στον θύλακα, καθώς και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.
Αγωνία και σύγχυση
Όσο περνούν οι ώρες η αίσθηση χάους, η αγωνία και η σύγχυση στη Ράφα μεγαλώνει, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ισραηλινή αφήγηση και αισθάνονται ότι δεν υπάρχει πλέον ασφαλής περιοχή στη Γάζα.
Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera αυξάνονται οι τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ και προέρχονται από την περιοχή του περάσματος της Ράφα, καθώς και από περιοχές που βομβαρδίστηκαν σφοδρά κατά τις νυχτερινές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός έριξε περισσότερα φυλλάδια στην ανατολική περιοχή της πόλης Ράφα και στο δυτικό τμήμα του διαδρόμου Σαλάχ αλ-Ντιν, διατάσσοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα
Ο κόσμος μην ξέροντας τι κάνει και πού να πάει μεταβαίνει σε περιοχές που πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ασφάλεια για αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι άνθρωποι μετακινούνται σε περιοχές ελπίζοντας και προσευχόμενοι ότι θα είναι ασφαλείς.
Πολίτες από ανατολική πλευρά και άλλα σημεία της Ράφα εκκενώνουν προς το κέντρο της Λώρίδα της Γάζας και τη Χαν Γιουνίς, η οποία όμως έχει γεμίσει ασφυκτικά με τους ανθρώπους να μην βρίσκουν ούτε ένα μέρος για να στήσουν μια σκηνή. Στήνουν τις σκηνές τους κοντά στην παραλία, πολύ κοντά στην ακτογραμμή και σε γεωργικές εκτάσεις.
«Δύο νοσοκομεία εκκενώνουν επίσης τους ασθενείς τους στην κεντρική περιοχή. Η κατάσταση είναι χαοτική. Όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα και ανθρώπους που βάζουν όλα τους τα πράγματα στα αυτοκίνητά τους. Μπορείτε να δείτε στρώματα και μαξιλάρια σε κάθε αυτοκίνητο που έρχεται από το νότο. Οι Παλαιστίνιοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν, πού θα εγκατασταθούν και είναι 100% σίγουροι ότι και ο διάδρομος Ντέιρ ελ-Μπάλα δεν είναι ασφαλής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του Al Jazeera.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εκκένωση από τη Ράφα θα τους κρατήσει ασφαλείς από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, τους βομβαρδισμούς και το πυροβολικό. Αυτό φάνηκε από το ισραηλινό χτύπημα στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, προκαλώντας πολυάριθμους τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων και παιδιών.
Το Νουσεϊράτ είναι μία από τις περιοχές στην κεντρική Γάζα στις οποίες έχουν αρχίσει να κατευθύνονται οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τη Ράφα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις