Έφεση για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου
Από τον εισαγγελέα Εφετών Λαμίας, ο οποίος κρίνει ότι ο πρώην αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι επικίνδυνος για διάπραξη νέων εγκλημάτων.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε με όρους ο άλλοτε αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος -ο οποίος με βάση την πρωτόδικη απόφαση έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης- άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Λαμίας Νικήτας Θεολογίδης.
Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού μελέτησε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, άσκησε έφεση κρίνοντας, ότι η αρθρογραφία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετά την καταδίκη του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, υπέρ της ναζιστικής ιδεολογίας και του ναζιστικού μορφώματος, συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης για κακή διαγωγή του μετά την καταδίκη του.
Ως εκ τούτου ο εισαγγελέας έκρινε, ότι αυτά τον καθιστούν επικίνδυνο για διάπραξη νέων εγκλημάτων, κάτι που δεν είχε δεχθεί το δικαστικό συμβούλιο που τον αποφυλάκισε.
Ποιοι θα αποφασίσουν
Τον τελικό λόγο έχουν τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας που όπως εκτιμάται σύντομα θα κρίνουν την υπόθεση.
Αν οι δικαστές συμφωνήσουν με την εισαγγελική πρόταση τότε το πρωτόδικο βούλευμα εξαφανίζεται, η απόφαση για την αποφυλάκιση παύει να ισχύει και ο Μιχαλολιάκος επιστρέφει στη φυλακή, ενώ την ίδια ώρα η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σε πλήρη εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό.
Να σημειωθεί εδώ ότι και ο εισαγγελέας που εισηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο που αποφυλάκισε τον Νίκο Μιχαλολιάκο είχε ταχθεί, υπέρ της άποψης, ότι ενώ τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, εντούτοις υπήρξε απόλυτος και αρνητικός για την αποφυλάκιση του, καθώς, όπως σημείωνε στην πρόταση υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.
Αντίθετα το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση επισήμανε στο βούλευμα του, ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του κρατούμενου.
Και αξιολόγησε τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτοντας την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων και εντέλει δέχθηκε την αίτηση και διατάσσοντςε την υφ’όρον απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας:
• όρους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
• εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
• και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση η απόλυση Μιχαλολιάκου που έγινε με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου που ίσχυε τότε ως το 2019 δεν ήταν μονόδρομος για τους δικαστές, καθώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση και να αποκλείσουν την απόλυση Μιχαλολιάκου από τη φυλακή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις