ΑstraZeneca: Η απόσυρση, οι παρενέργειες, η ανησυχία και τι λένε οι ειδικοί για όσους έκαναν το εμβόλιο
Τι πραγματικά συμβαίνει με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής πολυεθνικής φαρμακευτικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας.
Η ανακοίνωση της ΑstraZeneca πως έχει αρχίσει την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊό με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο άνοιξε πάλι τη συζήτηση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του, μήνες μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.
Το εμβόλιο της βρετανικής βρετανοσουηδικής πολυεθνικής που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού αποσύρεται «γιατί έχουν αναπτυχθεί αρκετά εμβόλια για την Covid και μάλιστα επικαιροποιημένα», σύμφωνα με την AstraZeneca.
Την Τρίτη (7/5) ανακοινώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης
Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι το εμβόλιό της είναι πλέον παρωχημένο, τονίζει όμως ότι αποτέλεσε πολύτιμο όπλο στα αρχικά στάδια της πανδημίας: «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.
Η ανακοίνωση φαίνεται πως αποδείχτηκε βούτυρο στο ψωμί των αντιεμβολιαστών ανά τον κόσμο που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η απόσυρση από την αγορά έγινε γιατί προκαλούν θρομβώσεις αν και όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια χωρίς απολύτως καμία επιπλοκή.
Πόσο επικίνδυνο ήταν λοιπόν το εμβόλιο της AstraZeneca;
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε (Mega) πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.
Συνέχισε λέγοντας πως «ο κίνδυνος ήταν τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό» επισημαίνοντας ότι «σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Δεν υπάρχει φάρμακο που δεν έχει επιπλοκή. Αν πάρετε το φύλλο του depon, θα διαβάσετε τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει. Σε όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια, μετά την έγκρισή τους υπάρχει επιτήρηση των σπάνιων παρενεργειών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνει (ΕΡΤ) ότι «για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού».
Όσον αφορά για τις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε ότι «είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».
Όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες…
Θέση για τη συζήτηση που ανοίξει πάλι πήρε και αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Το εμβόλιο της Astra, είπε (ANT1), ήταν το μόνο που «δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου ευκολότερα και φθηνότερα».
Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, «δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό», επισήμανε και προσέθεσε: «Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος. Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».
Θυμίζουμε πως στα μέσα του Ιουνίου του 2021 η εθνική επιτροπή εμβολιασμού είχε εισηγηθεί την παύση του AstraZeneca για τους κάτω των 60. Είχε προηγηθεί ο χαμός της 44χρονης Γλυκερίας, μητέρα τριών παιδιών από την Κρήτη, που λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, υπέστη θρόμβωση και «έσβησε» στο ΠΑΓΝΗ.
To σπάνιο σύνδρομο της θρομβοπενίας έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρόκειται για 1-3 περιπτώσεις ανά 100.000.
- Ολυμπιακός: Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της Λαμίας
- Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν
- OnlyFans: Έκκληση για κλείσιμο μετά τη Lily Phillips που έκανε σεξ με 100 άνδρες σε μια μέρα
- Μαγδεμβούργο: Η πορεία του μοιραίου οχήματος και περισσότερες πληροφορίες για τον δράστη [video]
- «Το ξύλο ήταν αναπόφευκτο» – Νέα στοιχεία για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής
- Εντυπωσιακή η Λεβερκούζεν (5-1)