Food Waste: Συμβουλές για να περιορίσουμε την άσκοπη σπατάλη τροφίμων
Διαμορφώνουμε πιο υπεύθυνες συνήθειες στην κουζίνα και μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Αρκεί να σκεφτούμε πως κάθε χρόνο περίπου 1,3 δις τόνοι φαγητού καταλήγουν στα απορρίμματα, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, για να συνειδητοποιήσουμε πως τα λαχανικά που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε ή εκείνη η μερίδα φαγητού που ξέμεινε στο ψυγείο, είναι μόνο ένα μικρό μέρος ενός μεγάλου προβλήματος με σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές και ηθικές συνέπειες, δηλαδή του food waste.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως εμείς ως καταναλωτές δεν είμαστε οι μόνοι που φταίμε για αυτό το φαινόμενο, αφού μία μεγάλη ποσότητα από τα απόβλητα τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές, οφείλονται στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στις διαδικασίες παραγωγής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής, ενώ ένα άλλο, εξίσου μεγάλο μέρος είναι τρόφιμα που εν τέλει απορρίφθηκαν στη φάση της λιανικής πώλησης.
Σε κάθε περίπτωση, σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων αντιστοιχεί στα νοικοκυριά. Οπότε, το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές, ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο, ειδικότερα σε μία εποχή που η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει 32 εκατομμύρια ανθρώπους, ανθρώπους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καθημερινά ένα ολοκληρωμένο και ποιοτικό γεύμα.
Βάζουμε το meal prep στην καθημερινότητά μας
Ο γενικός κανόνας που θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε σημαντικά το food waste στο σπίτι είναι να αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Αυτό σημαίνει πως πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο, θα ετοιμάζουμε μία λίστα με τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε, για να αποφύγουμε τις άσκοπες και παρορμητικές αγορές. Καλό θα ήταν πριν ετοιμάσουμε τη λίστα με τα ψώνια, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να προγραμματίσουμε και τα γεύματα που θα καταναλώσουμε εντός της εβδομάδας, να ελέγξουμε τι έχουμε στο ψυγείο και τι στα ντουλάπια της κουζίνας μας.
Αποθηκεύουμε με «έξυπνο» τρόπο τα τρόφιμα
Ένας βασικός λόγος που καταλήγουν αρκετά τρόφιμα στα απορρίμματα είναι πως δεν τα αποθηκεύουμε έξυπνα και η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι «το Α και το Ω» για να διατηρήσουμε για καιρό τη φρεσκάδα τους. Ακριβώς για αυτό, τοποθετούμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε δροσερό, σκιερό μέρος, ενώ αποφεύγουμε να βρίσκονται πολύ κοντά σε τρόφιμα (μήλα, αβοκάντο, αχλάδια) τα οποία παράγουν αιθυλένιο και επιταχύνουν την ωρίμανση. Επίσης, οι ετικέτες στις συσκευασίες είναι πολύ βοηθητικές για τη σωστή αποθήκευση και διατήρηση των τροφίμων, καθώς μας δίνουν οδηγίες, ενώ αναγράφουν την ημερομηνία λήξης, η οποία ορίζει τι θα μπει πιο μπροστά και τι πιο πίσω στο ράφι.
Μαγειρεύουμε πιο δημιουργικά και υπεύθυνα
Για τη μητέρα ή τη γιαγιά μας μία μερίδα του ενός ατόμου συνήθως αντιστοιχεί σε δύο άτομα, όμως, εμείς δεν κάνουμε το ίδιο λάθος. Η εποχή απαιτεί δημιουργικότερα και κυρίως υπευθυνότητας με τα γεύματά μας, αν θέλουμε να περιορίσουμε την ποσότητα τροφίμων που καταλήγει στον κάδο. Συνεπώς, μαγειρεύουμε μόνο τις ποσότητες φαγητού που χρειαζόμαστε, ενώ τις μερίδες που περισσεύουν τις φυλάμε ή τις καταψύχουμε. Τα υπολείμματα των τροφών, όπως φλοίδες και κοτσάνια, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε σάλτσες και σπιτικούς ζωμούς λαχανικών ή να τα χρησιμοποιήσουμε στην παραγωγή κομπόστ, ενώ τις περισσευούμενες μερίδες τις χρησιμοποιούμε για ευρηματικές συνταγές, σάντουιτς, αλμυρές τάρτες, σαλάτες με leftovers.
Λέμε όχι στο food waste με «σύμμαχο» την τεχνολογία
Ένας ακόμη τρόπος για να μπορέσουμε να περιορίσουμε το food waste είναι να κάνουμε «σύμμαχό» μας την τεχνολογία. Στο κατάστημα ψηφιακών εφαρμογών του smartphone ή του tablet μας, θα ανακαλύψουμε δωρεάν εφαρμογές, όπως το bitl, το Bring it Back και το No Waste που μας βοηθούν στην καλύτερη οργάνωση της κουζίνας και των τροφίμων μας. Πιο αναλυτικά, μας προτείνουν ευρηματικούς τρόπους αξιοποίησης των leftovers, μας βοηθούν να παρακολουθούμε τα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας, να δημιουργούμε λίστες αγορών και να ανακαλύπτουμε νέες συνταγές.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε γύρω από το ζήτημα του food waste, τόσο πιο αποτελεσματικά θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, όχι μόνο θα συμβάλλουμε έμπρακτα στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, κάνοντας τον κόσμο μας πιο βιώσιμο, αλλά θα γίνουμε το παράδειγμα που θα παρακινήσει τους γύρω μας, να υιοθετήσουν πιο υπεύθυνες συνήθειες στην κουζίνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις