Το θέμα σε αυτή τη ζωή είναι η προσέγγιση σε όλα όσα μας αφορούν: πώς δραστηριοποιούμαστε, πώς τρεφόμαστε, πώς ψυχαγωγούμαστε, πώς ζούμε εν τέλει αρμονικά (;) σε αυτό το περιβάλλον. Ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ανθρώπινης ζωής είναι η (δια)τροφή και το βασίλειό της βρίσκεται στην κουζίνα του κάθε σπιτιού.

Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας για την οποία γίνεται σημαντικός λόγος παντού, ας πούμε κάποια πράγματα για αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε όλοι: μία βιώσιμη κουζίνα.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Πρόκειται για την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε τόσο στα πράγματα που αγοράζουμε, όσο και στον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε στη συνέχεια, ακόμα και στον τρόπο που τα μαγειρεύουμε. Θα πει κανείς τώρα ότι νέο νταλκά βάλαμε στην ήδη βεβαρημένη από σκέψεις ζωής μας. Μα, με κάποια απλά πράγματα που στην αρχή θέλουν λίγη προσοχή και στη συνέχεια ως μία νέα συνήθεια θα γίνονται αυτόματα, μπορούμε όλοι μας να έχουμε μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μία πολύ καλύτερης ποιότητας διατροφή. Δηλαδή όλοι κερδισμένοι, με βασικούς εμάς.

Οπότε ξεκινάμε.

Επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα. Αυτό πρακτικά σημαίνει χρήση εποχιακών και τοπικών προϊόντων (ενισχύοντας την τοπική οικονομία με τρόφιμα που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια πριν φτάσουν στο τραπέζι μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται), αποφυγή και αντικατάσταση όσο το δυνατότερο των επεξεργασμένων προϊόντων με κατά προτίμηση αυτών από βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. Επιλογή μίας διατροφής όπως η vegan και η vegetarian που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, γιατί να θυμίσουμε ότι για την παραγωγή ενός μόλις κιλού βοδινού κρέατος απαιτούνται τουλάχιστον 50 λίτρα πόσιμου νερού. Επιπλέον, στο σούπερ μάρκετ προτιμάμε συσκευασίες από γυαλί ή μέταλλο που μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε και αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες στο τέλος, γιατί έχουμε τις υφασμάτινες δικές μας για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας. Ακόμα και τα σούπερ μάρκετ πλέον έχουν προς πώληση στα ταμεία σακούλες αντοχής πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλωμένα υλικά.

Δεν πετάμε χωρίς σκέψη. Από τις συσκευασίες, μέχρι τα υπολείμματα των λαχανικών και λοιπών, μέχρι το φαγητό που δεν καταναλώθηκε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε αυτό που καταλήγει στη σακούλα των σκουπιδιών. Οπότε λέμε όχι στο food waste και σε όλους τους χαμένους πόρους που απαιτεί η κατασκευή ενός φαγητού, βρίσκουμε τρόπους να φτιάξουμε νέα γεύματα με ήδη μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, κάνουμε δωρεά τροφίμων και φαγητού σε πλάσματα που το έχουν ανάγκη. Όσο για όλα αυτά που θα περισσέψουν αναγκαστικά, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια διαθέσιμος ο οικιακός κομποστοποιητής που δίνει ξανά «ζωή» στα σκουπίδια μας.

Να έχουμε κατά νου πάντα ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ρύπανσης αυτή τη στιγμή είναι τα μικροπλαστικά που βρίσκονται παντού, που ξεκινάνε από εμάς ως παραγωγούς τους και καταλήγουν και σε εμάς, για την ακρίβεια μέσα στον οργανισμό μας. Για αυτό πείτε όχι στα προϊόντα μίας χρήσης, που σημαίνει όχι πλαστικά μπουκαλάκια νερού, όχι πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια. Πλέον στην αγορά υπάρχουν όλα αυτά από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που μπορείτε να τα έχετε σταθερά μαζί σας (στην τσάντα ή στο αυτοκίνητό σας).

Οργανώνουμε σωστά την κουζίνα μας και κοιτάμε μέχρι και τον τρόπο που μαγειρεύουμε. Η χρήση της κουζίνας και του φούρνου σημαίνει κατανάλωση ενέργειας, που πολλές φορές γίνεται αλόγιστα. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε ένα όσπριο, μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω και να το καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες, κερδίζοντας χρόνο και ενέργεια. Επίσης, χρησιμοποιείται γυάλινα βάζα ή ειδικά δοχεία αποθήκευσης, ώστε να αγοράζετε χύμα τρόφιμα από διάφορα μαγαζιά που τα προμηθεύουν.

Μία βιώσιμη κουζίνα, δεν θέλει κόπο αλλά θέλει το σωστό τρόπο και είμαστε μόλις ένα κλικ (αλλαγής συνήθειας) μακριά της.

.