Οι μύθοι γύρω από το μεξικάνικο φαγητό που οι μεξικανοί σεφ μισούν
Τα θαλασσινά για παράδειγμα, αποτελούν μεγάλο μέρος της μεξικάνικης κουζίνας - και τα συναντάμε σπάνια στα μενού των εστιατορίων.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Αν σκοπεύετε να φάτε σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο, πιθανώς έχετε κάποιες προσδοκίες – tortilla και salsa, tacos, burritos, enchiladas και ένα ολόκληρο τμήμα του μενού αφιερωμένο στις μαργαρίτες.
«Η χρήση της sour cream και του κίτρινου τυριού δεν είναι τόσο συνηθισμένη στην παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα όσο είναι στο «μεξικάνικο» φαγητό που συναντάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες»
Το μεξικάνικο φαγητό όμως είναι πολύ πιο ποικιλόμορφο από ό,τι πολλοί νομίζουν οι άνθρωποι – κυρίως οι Αμερικάνοι από την κουζίνα των οποίων φαίνεται να έχουν εμπνευστεί και οι Ευρωπαίοι – και πολλοί κορυφαίοι μεξικανοί σεφ δήλωσαν στην ιστοσελίδα HuffPost ότι υπάρχουν μερικοί μύθοι που απλά δεν είναι αλήθεια.
Το μεξικάνικο φαγητό είναι ουσιαστικά ρύζι και φασόλια
Ο Rick Martinez, ένας Μεξικανός σεφ που ζει στο Mazatlán και συγγραφέας του βιβλίου «Mi Cocina», δήλωσε στη HuffPost ότι μια λανθασμένη αντίληψη που έχουν πολλοί Αμερικανοί για το μεξικάνικο φαγητό είναι ότι ουσιαστικά αποτελείται από πέντε πιάτα: tacos, burritos, enchiladas, nachos και quesadillas – συχνά με βασικά συστατικά το ρύζι και τα φασόλια. «Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο Μεξικό και στο φαγητό του από ό,τι οι άνθρωποι νομίζουν», είπε.
View this post on Instagram
Ο José Cepeda, ο executive chef του Quixote στο The Lafayette Hotel and Club στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, πρόσθεσε σε αυτό, λέγοντας: «Στις ΗΠΑ, όταν [πολλοί Αμερικανοί] σκέφτονται το μεξικάνικο φαγητό, είναι πάντα τάκος και μπουρίτος, τυρί, τσιπς και σάλσα με μαργαρίτες. Δεν λέω ότι είναι λάθος, αλλά το μεξικάνικο φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό».
Ο Hoil είπε ότι καθώς τα μεξικάνικα εστιατόρια απέκτησαν δημοτικότητα στην Αμερική, πολλά από τα πιάτα προσαρμόστηκαν ώστε να περιλαμβάνουν γαρνιτούρες με πολλές θερμίδες και βαριές σάλτσες
Για παράδειγμα, ο Martinez είπε ότι πολλοί Αμερικανοί δεν ξέρουν ότι τα θαλασσινά αποτελούν μεγάλο μέρος της μεξικανικής κουζίνας, όπως αστακός, μύδια, γαρίδες και στρείδια. «Πολλοί [Αμερικανοί] έχουν μια περιορισμένη άποψη για το τι έχει να προσφέρει το Μεξικό από πλευράς θαλασσινών και προϊόντων. Για παράδειγμα, το Μεξικό έχει καταπληκτικά εσπεριδοειδή και καρύδες», δήλωσε ο Martinez.
Ο Martinez επεσήμανε ότι το Μεξικό είναι μια μεγάλη χώρα και η κουζίνα ποικίλλει ανά περιοχή – κάτι που πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Εξήγησε ότι η μεξικανική κουζίνα χρησιμοποιεί φρέσκα συστατικά που προέρχονται από την τοπική περιοχή, η οποία είναι διαφορετική ανάλογα με το πού βρίσκεστε στο Μεξικό.
Η sour cream και το τυρί είναι βασικά συστατικά
«Η χρήση της sour cream και του κίτρινου τυριού δεν είναι τόσο συνηθισμένη στην παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα όσο είναι στο «μεξικάνικο» φαγητό που συναντάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Mely Martínez στη HuffPost.
Εξήγησε ότι στο Μεξικό, τα πιάτα μπορεί να συνοδεύονται με φρέσκα τοπικά τυριά, όπως το queso fresco ή η μεξικάνικη crema, η οποία είναι ένα πιο αραιό, πιο γευστικό παραπλήσιο της αμερικανικής sour cream.
Η Medina πρόσθεσε σε αυτό, λέγοντας ότι η sour cream δεν αποτελεί συνήθως μέρος της μεξικανικής κουζίνας. «Είναι η αμερικανική εκδοχή της μεξικάνικης crema, η οποία έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ. Είναι περισσότερο γλυκιά παρά όξινη», είπε. Και πάλι, απολύτως εντάξει αν σας αρέσουν αυτά τα συστατικά στα tacos σας ή στις quesadillas σας. Απλά περιμένετε κάτι λίγο διαφορετικό αν πάτε διακοπές στο Μεξικό ή αν ένας Μεξικανός φίλος σας προσκαλέσει για δείπνο.
Το μεξικάνικο φαγητό είναι ανθυγιεινό
Ο Osiris Hoil, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του District Taco, με τοποθεσίες στην Ουάσινγκτον, τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και την Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι ένας κοινός μύθος με τον οποίο έρχεται συχνά αντιμέτωπος είναι ότι το μεξικάνικο φαγητό είναι εγγενώς ανθυγιεινό.
«Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει ότι το μεξικάνικο φαγητό μπορεί να είναι ισορροπημένο και υγιεινό», είπε. Το ίδιο είπε και ο Rick Martinez, λέγοντας ότι στο Μεξικό καλλιεργούνται τόσα υπέροχα προϊόντα, όπως γλυκοπατάτες, καλαμπόκι και μούρα.
Ο Hoil είπε ότι καθώς τα μεξικάνικα εστιατόρια απέκτησαν δημοτικότητα στην Αμερική, πολλά από τα πιάτα προσαρμόστηκαν ώστε να περιλαμβάνουν γαρνιτούρες με πολλές θερμίδες και βαριές σάλτσες. «Υπάρχει επίσης η ιδέα ότι το περισσότερο είναι καλύτερο – τα μεγέθη των μερίδων έχουν αυξηθεί. Όταν τα προσθέτετε όλα αυτά, δίνεται στον κόσμο η εντύπωση ότι το μεξικάνικο φαγητό είναι ανθυγιεινό», εξήγησε.
Τόνισε όμως ότι το νόστιμο μεξικάνικο φαγητό δεν χρειάζεται αυτά τα επιπλέον, υψηλής θερμιδικής αξίας συστατικά. «Μπορείτε να φάτε ένα τάκο με τίποτα περισσότερο από άπαχο, μαριναρισμένο κοτόπουλο σχάρας, το οποίο ονομάζουμε pollo asado, φρεσκομαγειρεμένο pico de gallo – το οποίο είναι απλώς ντομάτα, κρεμμύδι, χυμός λάιμ και κόλιαντρο – και να το καλύψετε με σάλτσα με βάση την ψητή ντομάτα. Θα σας ξετρελάνει η γεύση», είπε.
Είναι πικάντικο
Αν είστε κάποιος με χαμηλή αντοχή στα καρυκεύματα, ίσως σκεφτείτε ότι το μεξικάνικο φαγητό δεν είναι για εσάς. Αλλά η Mely Martínez δήλωσε στη HuffPost ότι αυτό δεν ισχύει.
«Μια κοινή παρανόηση για το μεξικάνικο φαγητό που μπορεί να έχουν πολλοί Αμερικανοί είναι η ιδέα ότι όλα τα μεξικάνικα πιάτα είναι από τη φύση τους πικάντικα», είπε.
«Στην πραγματικότητα, οι γεύσεις και τα συστατικά στο μεξικάνικο φαγητό είναι ποικίλα και ισορροπημένα. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι πιπεριές τσίλι, είτε αποξηραμένες είτε φρέσκες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεξικάνικη κουζίνα, συχνά χρησιμοποιούνται απλώς για να ενισχύσουν την πολυπλοκότητα και τη γεύση ενός πιάτου, παρά για να προσθέσουν καυτερή γεύση. Δεν είναι κάθε μεξικάνικο πιάτο καυτερό και πολλά μπορούν να τα απολαύσουν όσοι προτιμούν πιο απαλές γεύσεις», εξήγησε.
Η Medina συμμερίστηκε αυτή την άποψη λέγοντας: «Τα τσίλι χρησιμοποιούνται συνήθως [στη μεξικανική κουζίνα], αλλά αυτό γίνεται περισσότερο για τη γεύση παρά για το πικάντικο».
Αν κρίνουμε πάντως από τα μενού που συναντάμε σε πολλα μεξικάνικα εστιατόρια της Ελλάδος, των οποίων οι επιλογές μοιάζουν με αυτές των αμερικάνικων, μάλλον απέχουμε αρκετά από το να δοκιμάσουμε αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα.
*Πηγή: Huffpost.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Taco Chronicles | Netflix
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις