Ίδρυση Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού στον Φάρο
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι η δημιουργία του Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού στον Φάρο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής
Στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού στον Φάρο, στη Νέα Αλικαρνασσό, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
Με αφορμή ερώτηση κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι η δημιουργία του Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού στον Φάρο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής και έχει την ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι απαιτείται μελέτη και πλήρης χρηματοδότηση και επειδή το κτήριο έχει πολλά προβλήματα, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν πολλά χρήματα. Κάτι που καθιστά απαγορευτικό την πραγματοποίηση του έργου από ίδιους πόρους του Δήμου, γι’ αυτό και η Δημοτική Αρχή επεξεργάζεται το σχέδιο που θα οδηγήσει σε διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε: «Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία του έργου. Με δεδομένη τη σύγχρονη ιστορία και τη συμβολή των Μικρασιατών στην κοινωνία, την οικονομία, στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Κρήτης και του Ηρακλείου ειδικότερα, είναι πραγματικά μια υποχρέωση η διατήρηση της μνήμης.
Έχω κι εγώ έχω δουλέψει από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, για το ζήτημα της συμβολής αυτών των ανθρώπων στη ζωή της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου του 20ου αιώνα που αποτέλεσε και το αντικείμενο έκθεσης στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Γενικότερα, έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά, στην οποία υπάρχουν πολλές συμβολές στη συλλογή μαρτυριών προφορικής ιστορίας. Και ξέρετε, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι οι ίδιοι άνθρωποι που τους αφορά, πρέπει να εμπλέκονται στις δράσει αυτές.
Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού
Αλλά πρέπει να υπάρξει το αποθετήριο όλων αυτών που είναι το Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού και κάπως έτσι το φανταζόμαστε. Σαν ένα πολύ ζωντανό κομμάτι της πόλης, με εκθεσιακό πυρήνα για τον οποίο έχουμε μεγάλη ετοιμότητα με βάση την προεργασία που έχει γίνει και εκτός Δήμου και με τη συνδρομή των σωματείων που είναι πολύ ενεργά και δραστήρια. Και από εκεί και πέρα, θα είναι ένα Κέντρο που λειτουργεί όπως λειτουργούν τα σύγχρονα μουσεία. Θα έχει περιοδικές εκθέσεις, θα έχει χώρο εκδηλώσεων, θα κάνει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, θα έχει το εστιατόριό του, το καφέ του, θα είναι ένας χώρος συνάντησης και ευρύτερης σύγκλισης ανθρώπων, στον πυρήνα του Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Αυτό είναι το γενικό μας πλάνο. Θα επιδιώξουμε μέσα στο 2024, αυτό να γίνει πιο συγκεκριμένο και να έχει τον χαρακτήρα πρότασης που θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Η Νέα Αλικαρνασσός γενικά, έχει πολλές ανάγκες και πολλές δυνατότητες. Κι εμείς τη βλέπουμε με τις υφιστάμενες ελλείψεις της αλλά και τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει όταν θα αλλάξουν τα πράγματα με την απομάκρυνση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», που θέτει και ζητήματα οικονομικής μετάβασης, το οποίο μας απασχολεί. Μακροπρόθεσμα, η Νέα Αλικαρνασσός είναι η μεγάλη ευκαιρία για όλο το Δήμο.».
- Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι που ειπώθηκε 179 χρόνια πριν και συγκινεί μέχρι σήμερα – Ποιο είναι
- Κακοκαιρία: Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Κικίλιας – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
- Γάζα: Ισραηλινά ρομπότ τοποθετούν εκρηκτικά γύρω από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Αναφορές για τραυματίες
- Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του
- Συρία: «Ζωντανός είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις» – Τι ισχύει για τον μητροπολίτη Γιοχάνα Ιμπραχίμ
- ΕΣΣΕ: Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2025 ανήρτησε το υπουργείο Εξωτερικών