Η διατήρηση των «ήρεμων νερών» το πρώτο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν
Πλησιάζοντας προς την επίσκεψη της Άγκυρας
Με στόχο τη διατήρηση των ήρεμων νερών ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου και τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με το 2024 να είναι πολύ διαφορετικό από το 2023.
Κυρίως όσον αφορά την υπενθύμιση των τουρκικών θέσεων.
Αθήνα και Άγκυρα είδαν σαν αφορμή τους σεισμούς του 2023 στην Τουρκία προκειμένου να επιχειρήσουν μία αλλαγή σελίδας στις σχέσεις τους, τερματίζοντας την ένταση στο πεδίο, αλλά και την πολεμική ρητορική.
Επί σειρά μηνών μάλιστα δεν υπήρξε καμία αναφορά από τούρκο αξιωματούχο που θα μπορούσε να «προκαλέσει» την ελληνική πλευρά.
Στο πλαίσιο του άτυπου μορατόριουμ που ίσχυσε δε μετά τους σεισμούς μηδενίστηακν υπερπτήσεις και παραβιάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο της ηρεμίας πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Διακήρυξη των Αθηνών
Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν η Διακήρυξη των Αθηνών, στην οποία η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία, αφού όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα κυβερνητικά στελέχη προβλέπει την δέσμευση των δύο πλευρών στο διάλογο με στόχο την εκτόνωση εντάσεων πριν αυτές οδηγήσουν σε κρίσεις.
Ακόμα και αν όπως καθίσταται σαφές Αθήνα και Άγκυρα διατηρούν τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές τους.
Κάτι που μέχρι σήμερα δείχνει να επιτυγχάνεται.
Ακόμα και αν μετά από ένα χρόνο και κάτι η Τουρκία έχει αρχίσει ξανά να προχωρά σε δηλώσεις που ενοχλούν την Αθήνα, οι οποίες ωστόσο όπως παραδέχεται η ελληνική πλευρά βασίζεται στις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας, από τις οποίες δεν έχει δηλώσει ότι υποχωρεί.
Υπερπτήσεις γιοκ
Ακόμα και έτσι η δέσμευση του Ερντογάν για τέλος στις υπερπτήσεις εξακολουθεί να τηρείται και να αξιολογείται ιδιαιτέρως θετικά από την ελληνική πλευρά καθώς και η συνεργασία που υπάρχει στον τομέα του μεταναστευτικού.
Οι όποιες παραφωνίες υπάρχουν δε ερμηνεύονται στο πλαίσιο και της εσωτερικής κατανάλωσης, με την Αθήνα να υπογραμμίζει διαρκώς ότι παρά την αλλαγή κλίματος οι θέσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει.
Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του εν αναμονή της επίσκεψης Μητσοτάκη επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει τους φίλους της, και δεν υπάρχει κανένα θέμα που δεν μπορεί να λύσει μέσω διαπραγματεύσεων.
Τα αγκάθια
Στα ζητήματα που προκάλεσαν πρόσφατα την αντίδραση της Αθήνας ήταν τόσο οι αιτιάσεις της Τουρκίας με αιχμή τις εξαγγελίες για τα θαλάσσια πάρκα, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για τους Ωκεανούς», αλλά και η ανακοίνωση της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τέμενος. Ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Και αν πέρυσι οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν φέτος η Τουρκία προχωρά στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Θαλσσόλυκος»2024, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα διαρκέσει έως και τις 18 Μαΐου. Σε αυτή λαμβάνουν μέρος σε αυτήν «100 πλοία επιφανείας, 8 υποβρύχια, 39 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 7 μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα, και συνολικά 15.000 άνδρες». Επικεφαλής της άσκησης έχει τεθεί το ελικοπτεροφόρο «Ανατολού». Μία άσκηση που στο παρελθόν της ελληνοτουρικής έντασης είχε χαρακτηριστεί από τούρκους αξιωματούχους και ως «πρόβα πολέμου».
Σε αυτή τη χρονική περίοδο ωστόσο έχει ανακοινωθεί και επισήμως στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Καλό κλίμα
Τα ζητήματα που απασχολούν και ενοχλούν τις δύο πλευρές ενδεχομένως να τεθούν στη συνάντηση των ηγετών, ωστόσο Αθήνα και Άγκυρα δηλώνουν αποφασισμένες να διατηρήσουν το καλό κλίμα.
Σε αυτότ ο πλαίσιο ενδέχεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond στα τέλη Απριλίου, το παρόν στη Θεσσαλονίκη έδωσε και ο τούρκος υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας, ο οποίος είχε σειρά επαφών και σύμφωνα με πληροφορίες του in υπάρχει και μία συμφωνία στα σκαριά που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί.
Ο ΥΦΥΠΕΞ, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος έχει την ευθύνη της θετικής ατζέντας, καθώς και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που έχει την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου αναμένεται να ταξιδέψουν με τον πρωθυπουργό στην Άγκυρα.
Ερώτημα παραμένει αν θα υπάρξουν και περαιτέρω ανακοινώσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό.
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιος θα υπερισχύσει;