Ουκρανία: «Πύραυλος, drone, πύραυλος» – Πώς σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι και άλλους αξιωματούχους
Ρώσοι πράκτορες φαίνεται να προόριζαν ως «δώρο» ορκωμοσίας στον Βλαντίμιρ Πούτιν τη δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων Ουκρανών αξιωματούχων.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για το σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων ανώτερων αξιωματούχων, το οποίο όπως υποστηρίζουν οι υπηρεσίας ασφαλείας του Κιέβου, είχε σχεδιαστεί από ένα δίκτυο πρακτόρων που είχαν στρατολογηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το σχέδιο αποκάλυψε η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU και όπως ανέφερε η δολοφονία του Ζελένσκι προοριζόταν ως «δώρο» για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος ορκίστηκε στο Κρεμλίνο την Τρίτη για πέμπτη φορά πρόεδρος.
Σύμφωνα με υποκλαπείσα συνομιλία, η επιχείρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από το ορθόδοξο Πάσχα
Όπως αναφέρει η ουκρανική πλευρά το συγκεκριμένο πλάνο ενορχηστρώθηκε από την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ρωσίας, FSB, η οποία επίσης κατέστρωσε ένα σχέδιο για την εξόντωση του επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος είναι μία μισητή προσωπικότητα στη Μόσχα, και του επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ.
Μάλιστα ειδικά για τον Μπουντάνοφ όπως αναφέρει η SBU, το σχέδιο ήταν να τον δολοφονήσουν με κάποια πυραυλική επίθεση ή με επίθεση με drone.
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι
Σύμφωνα με την SBU, οι φερόμενοι ως πράκτορες είχαν λάβει εντολή να βρουν κάποιον κοντινό στην προεδρική φρουρά. Το συγκεκριμένο πρόσωπο θα έπιανε τον Ζελένκι αιχμάλωτο είτε στο γραφείο του είτε όταν έβγαινε από αυτό και στη συνέχεια θα τον σκότωνε.
Ποιοι ήταν πίσω από το σχέδιο δολοφονίας
Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι τρεις αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών της FSB βρίσκονταν πίσω από την επιχείρηση, τους οποίους κατονόμασε ως Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Πέρλιν και Αλεξέι Κορνέφ, από το ένατο τμήμα της πέμπτης υπηρεσίας της FSB.
Ο Πέρλιν φέρεται να ήταν αυτός που χειριζόταν ένα δίκτυο Ουκρανών «χαφιέδων», που στρατολογήθηκαν πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.
Ένας από τους φερόμενους ως Ουκρανούς πράκτορες ήταν συνταγματάρχης που υπηρετούσε στην κρατική φρουρά της Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης πραγματοποίησε αρκετές μυστικές συναντήσεις με τον Κορνέφ πριν από το 2022, οι οποίες έλαβαν χώρα σε γειτονική ευρωπαϊκή χώρα.
Δεν ήταν σαφές πότε ανακαλύφθηκε η συνωμοσία για τη δολοφονία του Ζελένσκι, αλλά η SBU υπέδειξε ότι οι προετοιμασίες ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ένας από τους Ουκρανούς πράκτορες έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο της FSB τον Φεβρουάριο του 2022 και τον επόμενο μήνα έλαβε εντολή να βρει κάποιον που εργάζεται στο άμεσο περιβάλλον του Ζελένσκι και θα μπορούσε να τον απαγάγει και να τον σκοτώσει.
Η FSB έδωσε επίσης εντολή στο δίκτυό της να συγκεντρώσει πληροφορίες για εξέχοντες Ουκρανούς πολιτικούς.
Το σχέδιο για τη δολοφονία του Μπουντάνοφ
Μάλιστα η SBU έδωσε στη δημοσιότητα αυτό που ανέφερε ως μία υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Πέρλιν και ενός από τους φερόμενους ως Ουκρανούς συνδέσμους του.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Ρώσος κατάσκοπος σχεδίαζε ένα περίπλοκο σχέδιο για τη δολοφονία του Μπουντάνοφ.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δημοσίευσε η SBU στο Telegram από τη συνομιλία του Πέρλιν με τους συνδέσμους του, η επιχείρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Ένας από τους εμπλεκόμενους ήταν επιφορτισμένος με το να παρακολουθεί ένα σπίτι που χρησιμοποιούσε ο Μπουντάνοφ και το οποίο οι Ρώσοι σκόπευαν να πλήξουν με πυραυλική επίθεση.
Ένας πράκτορας που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και θα έκανε συνέχεια επιθέσεις σε άλλα άτομα που βρίσκονταν στο σημείο χρησιμοποιώντας drone καμικάζι. Ένα δεύτερο πυραυλικό χτύπημα θα κάλυπτε τα στοιχεία της επίθεσης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ο αξιωματικός της FSB διαβεβαίωσε τον σύνδεσμό του στο Κίεβο ότι θα είχε «20 ή 30 λεπτά» για να απομακρυνθεί από το σημείο μόλις το χτύπημα επιβεβαιωθεί από τις «οπτικές εικόνες». Ο Πέρλιν αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο πύραυλο ως «μεγάλο πουλί» και στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ως «μικρό πουλί».
«Το αεροσκάφος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροσκάφη που έχουν περάσει από την Ευρώπη: ‘Η σειρά είναι πύραυλος, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πύραυλος’», προσέθεσε.
«Δώρο για την ορκωμοσία του Πούτιν»
Η SBU ανέφερε ακόμα ότι ανακάλυψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικές κεφαλές και νάρκες στην κατοχή ενός εκ ων συλληφθέντων Ουκρανών συνεργών της FSB. Αυτός και άλλα μέλη του φερόμενου δικτύου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς η FSB υποσχέθηκε να καταβάλει 50.000 δολάρια εάν η «επιχείρηση» διεξαχθεί με επιτυχία
Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ, ανέφερε στο Telegram: «Η τρομοκρατική επίθεση, η οποία υποτίθεται ότι ήταν ένα δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, ήταν πράγματι μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί», προσέθεσε.
Η Μόσχα δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να πει οτιδήποτε τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σύλληψη στην Πολωνία ενός άνδρα που κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την προετοιμασία μιας άλλης πιθανής απόπειρας δολοφονίας του Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι υπήρξαν τουλάχιστον πέντε ρωσικές συνωμοσίες για τη δολοφονία του.
Μια πηγή των μυστικών υπηρεσιών στο Κίεβο δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές εάν κορυφαίοι αξιωματούχοι στη Μόσχα είχαν εγκρίνει το σχέδιο. Πρότειναν ότι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης μεσαίου επιπέδου αξιωματικών, που προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τα αφεντικά τους. «Ενδεχομένως ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία», δήλωσε η πηγή.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έβαλε στις 4 Μαΐου, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Ζελένσκι καταζητείται «με βάση ένα άρθρο του ποινικού κώδικα» αναφέρεται σε αυτό το λακωνικό κείμενο, που δεν διευκρινίζει τίποτα για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον Ουκρανό πρόεδρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις