Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o

Δεν είναι ούτε ο γύρος, ούτε το σουβλάκι – Αυτό είναι το κορυφαίο ελληνικό πιάτο με κρέας

Στην λίστα του Taste Atlas βρίσκουμε πέντε ελληνικά πιάτα με κρέας - Όμως ποιο είναι αυτό που βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τα άλλα;

Ένα ελληνικό πιάτο κυριαρχεί στη λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα πιάτα με κρέας στον κόσμο, με την Ελλάδα να έχει να κατέχει επτά θέσεις στη λίστα με τα καλύτερα 100 πιάτα με κρέας.

Η νέα λίστα του Taste Atlas αποτελείται από 100 πιάτα και περιλαμβάνει πολύ έντονη ελληνική παρουσία.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω λίστα τα παϊδάκια φιγουράρουν στην 16η θέση.

Στην λίστα υπάρχουν και άλλα Ελληνικά πιάτα με κρέας, όπως ο γύρος (θέση 23), το σουβλάκι (θέση 24) το κλέφτικο (θέση 51) το κοντοσούβλι (θέση 64), το το τσιγαριστό (θέση 72), γουρουνοπούλα (θέση 75).

Παϊδάκια

Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ίσως το πιο δημοφιλές από τα παραδοσιακά Ελληνικά πιάτα με κρέας που και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο.

Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ποικιλία φρέσκων μπαχαρικών πριν ψηθούν στα κάρβουνα. Σερβίρονται συνήθως με πατάτες, σαλάτες ή το κρεμώδες και δροσιστικό τζατζίκι.

Τσιγαριστό

Το τσιγαρίστο είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά Ελληνικά πιάτα με κρέας και προέρχεται από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια το αρνί και τσιγαρίζοντας το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να «σβήσει» το πιάτο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα υλικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό.

Αυτό το Ελληνικό κλασικό πιάτο αποτελείται από έναν συνδυασμό ψημένης- στον φούρνο- πατάτας και ένα μπούτι αρνιού, το οποίο μπορεί να μαριναριστεί ή να καρυκευτεί με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά.

Κοντοσούβλι

Το κοντοσούβλι είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με κρέας που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος που μαρινάρονται σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλίζονται και μαγειρεύονται αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι.

Η μαρινάδα περιέχει συχνά συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, που έχει σαν αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό.

Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβέρνων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Γουρουνοπούλα

Η Γουρνοπούλα ή γουρουνόπουλο είναι ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με κρέας με καταγωγή από τη Μεσσηνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καλαμάτα. Το πιάτο αποτελείται από ένα γουρουνάκι ψητό στη σούβλα. Σε μια σούβλα τοποθετείται ένα γουρουνάκι και στην κοιλιά ένα μείγμα αλατιού και ρίγανης.

Η κοιλιά ράβεται κλειστή και το γουρουνάκι ψήνεται σε σούβλα σε δυνατή φωτιά για περίπου δέκα ώρες. Όταν είναι έτοιμο το μισό βάρος του γουρουνιού εξαφανίζεται, αλλά αυτό δεν πειράζει κανέναν καθώς το κρέας γίνεται γλυκό ενώ η πέτσα γίνεται τραγανή. Το πιάτο χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024