Γιατί δεν πρέπει να ενοχλούμε τον σκύλο μας όταν τρώει; – Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης μας
Ο σκύλος όταν τρώει, θέλει και αυτός την ηρεμία του. Σε αντίθετη περίπτωση, τι μπορεί να συμβεί;
Μία από τις στιγμές, που θα ήταν φρόνιμο να μην ενοχλούμε τον σκύλο μας, είναι όταν τρώει.
Επίσης, ήρθε η ώρα να ξεπεραστούν οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις που θέλουν τον σκύλο να κάθεται… σούζα, ενώ εμείς τού προκαλούμε δυσαρέσκεια την ώρα που τρώει. Γιατί έτσι, τού δείχνουμε ποιος έχει το πάνω χέρι.
Οι σκύλοι είναι ζώα που αγαπούν τη ρουτίνα. Οι συγκεκριμένες ώρες σίτισης μέσα στην ημέρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας
«Η ώρα του φαγητού αποτελεί μια ιερή στιγμή για τον σκύλο μας, καθώς καλύπτει μια βασική βιολογική του ανάγκη: της διατροφής. Με την ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας, ενεργοποιείται το ενδοκρινικό σύστημα του ζώου μας, ώστε να το τροφοδοτήσει με την ενέργεια που απαιτείται.
Έτσι, εκτός από το να τού προσφέρουμε μια καλής ποιότητας τροφή, είναι εξίσου σημαντικό να τού εξασφαλίζουμε ένα ήρεμο και ασφαλές μέρος. Να την απολαμβάνει, μακριά από άλλα ζώα ή μέλη της οικογένειας», αναφέρει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων, Ελένη Ζάχαρη.
Επισημαίνει ότι οι σκύλοι είναι ζώα που αγαπούν τη ρουτίνα. Επομένως, οι συγκεκριμένες ώρες σίτισης μέσα στην ημέρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε την ώρα που τρώει ο σκύλος μας – Και γιατί
Σύμφωνα με την κα Ζάχαρη, την ώρα του φαγητού του δεν μετακινούμε το μπολ του, δεν βάζουμε τα χέρια μας μέσα στην τροφή, ούτε τον χαϊδεύουμε.
«Ας μην ξεχνάμε πως οι πρόγονοι των σημερινών μας κατοικιδίων σκύλων καλούνταν πολύ συχνά να προστατεύσουν το φαγητό τους από άλλα ζώα.
Έτσι, οι κινήσεις αυτές είναι πιθανό να μοιάζουν απειλητικές, και μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη ανασφάλεια στον σκύλο μας.
Εν ολίγοις, θα τον θέταμε σε μια θέση άμυνας. Καθώς, αντί να μάς εμπιστεύεται και να τρώει ήρεμος και χαλαρός, θα τρώει με μεγάλη ένταση, έτοιμος να αμυνθεί στην «απειλή»», εξηγεί η κα Ζάχαρη.
Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με την κα Ζάχαρη, θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της λαιμαργίας. Αλλά και την ταχύτατη κατανάλωση του φαγητού του, με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο κατοικίδιό μας.
Επιπλέον, αυτές οι συμπεριφορές, όπως λέει η κα Ζάχαρη, καθιστούν πολύ πιθανή την πρόκληση μιας ενστικτώδους αντίδρασης του σκύλου προς το πρόσωπό μας. Διακινδυνεύουμε, για παράδειγμα, ο σκύλος μας, θεωρώντας μας ως απειλή, να αρχίσει να δείχνει σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς για να μάς απομακρύνει. Όπως γρύλισμα, επίδειξη δοντιών, ανασήκωμα τριχών της ράχης, ή ακόμη και δάγκωμα.
«Η επίδειξη μιας τέτοιας συμπεριφοράς δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας έπαψε να μάς αγαπά. Είναι μια απόλυτα φυσιολογική και ενστικτώδης αντίδραση, στην προσπάθειά του να προστατεύσει κάτι τόσο πολύτιμο γι’ αυτόν, όπως είναι το φαγητό του», τονίζει η κα Ζάχαρη.
Πώς αντιδρούμε εάν ο σκύλος μας προστατεύει το φαγητό του
Σε καμία περίπτωση, όπως υπογραμμίζει η κα Ζάχαρη, δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας εάν εκδηλώσει κάποια από τις συμπεριφορές που προαναφέραμε. Γιατί θα κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, και η σχέση μας θα κλονιστεί.
Θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από επαγγελματία εκπαιδευτή που θα μάς δείξει τον τρόπο να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον σκύλο μας. Θέτοντας γερές βάσεις, με σεβασμό και αμοιβαία εμπιστοσύνη.
«Δυστυχώς, στην εκπαίδευση σκύλων συναντάμε ακόμη και σήμερα ξεπερασμένες αντιλήψεις περί «αρχηγού αγέλης» και «κυριαρχίας» που δίνουν λάθος μηνύματα σε νέους και, ενδεχομένως, άπειρους κηδεμόνες. Διακινδυνεύοντας έτσι, όχι μόνο την οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα του δεύτερου», αναφέρει η κα Ζάχαρη.
Συμβουλές
Οι σκύλοι χρειάζονται, όπως λέει η κα Ζάχαρη, να τούς καλύπτουμε τις βιολογικές, πνευματικές, σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Με γνώμονα την ευζωία και τον σεβασμό.
Επιτρέποντας στον σκύλο μας να απολαύσει το γεύμα του με ηρεμία, ή να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί -χωρίς να τον διακόπτω/ενοχλώ-, αυξάνεται η εμπιστοσύνη του προς εμάς. Και ενισχύεται το συναισθηματικό μας δέσιμο.
Τέλος, η κα Ζάχαρη διευκρινίζει: «Υπάρχουν πολλές ασκησούλες που θα μπορούσαμε να κάνουμε στο κουτάβι μας με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή. Για να τού δείξουμε ότι δεν αποτελούμε απειλή, ούτε για το φαγητό του, ούτε για τον χώρο ή τα παιχνίδια του. Έτσι, θα τού δώσουμε να καταλάβει από μικρή ηλικία ότι κάθε φορά που το πλησιάζουμε, θα κερδίζει κάτι πιο ευχάριστο από αυτό που απολαμβάνει! Η αρμονική συμβίωση, άλλωστε, είναι το παν για μια ευχάριστη καθημερινότητα για όλους».
● Η κυρία Ελένη Ζάχαρη είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων.
Είναι απόφοιτη των Σχολών Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων «LI.BE.TO.» και «Functional Dog Training».
Επίσης, είναι απόφοιτος Ιδιωτικής Σχολής του τμήματος Προσχολικής Αγωγής.
Και δεν σταματά να παρακολουθεί σεμινάρια συναδέλφων και να επιμορφώνεται για ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο κατοικίδιο σκύλο.
Έχει περισσότερα από δέκα χρόνια εμπειρίας στην μέριμνα αδέσποτων ζώων και συμμετέχει ως εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε δράσεις υιοθεσίας με την ομάδα «LI.BE.TO.».
- Θεσσαλονίκη: Χιόνια σε ορεινές περιοχές – Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Στεγαστική κρίση: Οι δήμαρχοι της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα – «Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις τώρα»
- Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά τα σχολικά προαύλια για τις ημέρες των γιορτών – Σε ποιες Κοινότητες ισχύει
- Εφορία: Πρόστιμα και έξτρα φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Χρυσά κορίτσια: Οι πιο ακριβοπληρωμένες σταρ του Χόλιγουντ μετράνε νίκες