Το VMRO-DPMNE νικητής στις κάλπες της Βόρειας Μακεδονίας – Εν αναμονή εξελίξεων η Αθήνα
Επιμονή στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Σαρωτική νίκη του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία, έδειξαν τα αποτελέσματα της διπλής κάλπης της Τετάρτης για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Με καταμετρημένο άνω του 90% των ψήφων το VMRO-DPMNE επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό που αγγίζει το 43%, ενώ το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), παλεύει να ξεπεράσει οριακά το 15%. Σε απόσταση αναπνοής το αλβανικό κόμμα DUI, στο 14%. Ενώ στην τέταρτη θέση τερματίζει ο συνασπισμός τεσσάρων αλβανικών κομμάτων (VLEN).
Κυρίαρχο αναδείχθηκε το VMRO-DPMNE και στις προεδρικές εκλογές με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να επικρατεί με 64,93% έναντι του 29,33%, λίγο πριν το 100% της καταμέτρησης του απερχόμενο προέδρου Στέβο Πεντάροβσκι.
Προβληματισμός
Η διπλή νίκη του VMRO-DPMNE σαφώς προβληματίζει την Αθήνα, δεδομένης και της εθνικιστικής ρητορικής κατά την προεκλογική περίοδο.
Τόσο ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όσο και η – όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα – νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα,επιμένουν να αποκαλούν την χώρα τους «Μακεδονία» ενώ προεκλογικά έθεταν και ζήτημα ενδεχόμενης καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επιμονή στα συμφωνηθέντα
Η ελληνική διπλωματία περιμένει να δει τις θέσεις που θα εκφράσει η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, προτού αντιδράσει με αναλυτές να σημειώνουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να αντιδρά άμεσα σε κάθε ενδεχόμενη παραβίαση ή παρέκκλιση από τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιμένοντας σχολαστικά σε αυτή.
Την ίδια στιγμή θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του VMRO-DPMNE, αφού υπαναχώρηση από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για τη Βόρεια Μακεδονία εάν προσπαθούσε να την προκαλέσει.
Στη Συμφωνία των Πρεσπών όπως υπογραμμίζουν άλλωστε διπλωμάτες και αναλυτές δεν υπάρχει πρόβλεψη περί αναθεώρησης της και εκτιμούν ότι ο Μίτσκοσκι παρά τις προεκλογικές του δηλώσεις δεν θα επιχειρήσει να την αγγίξει, θεωρώντας – τουλάχιστον προς το παρόν – ότι αυτά ηταν δηλώσεις προς άγραν ψήφων και σταματούν εκεί και δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υλοποίησης των απειλών.
Στην εξίσωση βάζουν και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο να διαταραχθούν.
Μεγαλύτερο πρόβλημα η Βουλγαρία
Για τους αναλυτές δε οι δηλώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το μεγαλύτερο αγκάθι όσο αυτές για τη Βουλγαρία, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της εν εξελίξει συμφωνίας με τη Σόφια για κατοχύρωση της «βουλγαρικής μειονότητας».
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις θεωρούν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο ώστε να τον αποτρέψουν ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια να αθετηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί είτε με την Ελλάδα είτε με τη Βουλγαρία. Ακόμα και έτσι ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενες εντάσεις των Σκοπίων με Αθήνα και Σόφια.
Προϋπόθεση οι Πρέσπες
Υπενθυμίζεται ότι ο Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει και από το βήμα της Βουλής ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», καλώντας από τη γειτονική χώρα να μην παρεκκλίνει.
Όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, με τις επιλογές της Σιλιάνοφσκα ως προέδρου της χώρας επίσης να παίζουν το δικό τους ρόλο. Ανάλογα με το βηματισμό των Σκοπίων αναμένεται να αντιδράσει και η Αθήνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις