«Ταμείο» της επιστολικής κάνουν στο Μαξίμου
Στοίχημα διαρκείας για την κυβέρνηση η επιτυχής εφαρμογή του νέου συστήματος ψηφοφορίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επέκτασης στις εθνικές εκλογές
Μετά το πρώτο «ταμείο» της επιστολικής ψήφου, δηλαδή την απήχηση της πλατφόρμας εγγραφών στους εκλογείς εντός και εκτός συνόρων, η οποία αποτυπώθηκε με τριψήφιο αριθμό (202.556 εγγραφές), αλλά στην πραγματικότητα πολύ μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, εξελίσσεται στις επόμενες δυόμισι εβδομάδες το πιο απαιτητικό σκέλος της διαδικασίας: το «ταξίδι» χωρίς παρατράγουδα του εκλογικού υλικού ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό από σήμερα έως τις 24 Μαΐου.
Τα κομματικά επιτελεία, ιδίως σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησαν στην τύχη του το «κυνήγι» της εξ αποστάσεως ψήφου, ιδίως του εξωτερικού, όπως φάνηκε από τις καμπάνιες εκτός Ελλάδας τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ειδικά για την κυβερνώσα παράταξη, η εφαρμογή της επιστολικής από όλους τους εγγεγραμμένους φαντάζει με ανοιχτό στοίχημα ενόψει του δεύτερου μετεκλογικού «ταμείου». Είναι εκείνο που θα καθορίσει τη γαλάζια επιχειρηματολογία, την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης έως και τον χρονισμό του επόμενου βήματος: της επέκτασης του μέτρου και στις εθνικές εκλογές.
Προσώρας ο Μητσοτάκης αξιοποιεί το μέτρο με τρεις τρόπους. Πρώτον, ενισχύει το μήνυμα ή, ακριβέστερα, τις εκκλήσεις του κατά της «αδράνειας» των ψηφοφόρων, αν και μένει να φανεί την 9η Ιουνίου εάν πράγματι η επιστολική ψήφος υψώσει ανάχωμα, έστω και μικρό, στην αποχή.
Δεύτερον, τραβά άλλη μια διαχωριστική γραμμή από τους πολιτικούς αντιπάλους του, θεωρώντας ότι το θέμα ανοίγει επιπλέον πεδίο πίεσης σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Φαντάζομαι ότι όταν έρθει σύντομα στην Ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον θεσμό και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;» έλεγε σκωπτικά ο Μητσοτάκης στη Βουλή πριν από το Πάσχα, απευθυνόμενος ονομαστικά στον Σωκράτη Φάμελλο και στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τρίτον, ζητεί από τα στελέχη του να κρατούν την επιστολική ψήφο τόσο στην προεκλογική ρητορική προς τους πολίτες για τις «μικρές νίκες», κατά τα λεγόμενα πρωθυπουργικού συνεργάτη, των πρώτων μηνών της δεύτερης θητείας όσο και στο προεκλογικό δίλημμα «με την οπισθοδρόμηση ή με τις μεταρρυθμίσεις;».
Πρώτο βήμα
Αλλωστε το βλέμμα της κυβέρνησης ήταν εξαρχής στραμμένο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, εξ ου και η εφαρμογή της επιστολικής στις ευρωεκλογές αντιμετωπίζεται ως πρώτο βήμα. Μόνο που η επέκταση του μέτρου από την ευρωκάλπη στην εθνική αναμέτρηση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με κυριότερο ότι απαιτεί ξεχωριστή ρύθμιση.
Η αλλαγή νομοθεσίας για τις ευρωεκλογές περνούσε με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, ενώ η νέα παρέμβαση θα απαιτήσει τουλάχιστον 200 ψήφους για άμεση εφαρμογή στις επόμενες εθνικές εκλογές ή απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφους) για να ισχύσει στις μεθεπόμενες κάλπες.
Μέχρι τότε στο γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρούν ανάλυση της ανθρωπογεωγραφίας, όπως προέκυψε από την πλατφόρμα, με την αγωνία όλοι οι εγγεγραμμένοι να… στείλουν έγκαιρα το γράμμα, καθώς υπάρχει ο προβληματισμός από τον προηγούμενο νόμο 4648/2019 για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους σε εκλογικά κέντρα, που αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν καν.
Τότε είχαν διαψευστεί οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις: από τους 22.858 εγγεγραμμένους για την κάλπη του Μαΐου 2023 συμμετείχαν 18.203 και από τους 25.610 εγγεγραμμένους του Ιουνίου ψήφισαν 17.365. Αυτή τη φορά οι εγγεγραμμένοι του εξωτερικού είναι σχεδόν διπλάσιοι, συνολικά 49.234, έναντι όμως των 153.322 εκλογέων εντός επικράτειας, που σημαίνει ότι παρέμεινε η ψαλίδα 75% – 25% υπέρ της επιστολικής εσωτερικού.
Την «κούρσα» των εγγραφών εξωτερικού οδηγούν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος κ.ά. Στο εσωτερικό οι περισσότερες εγγραφές υπήρξαν από τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, τον Νότιο, την Α’ Αθήνας και ακολουθούν η Α’ Θεσσαλονίκης, η Α’ Πειραιώς, η Ανατολική Αττική, ενώ υψηλή συμμετοχή καταγράφηκε από Αχαΐα, Λάρισα, Εβρο κ.ά.
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»