Τα εμβάσματα των ξενιτεμένων ξεπέρασαν τις άμεσες ξένες επενδύσεις
Στα 831 δισ. δολάρια εκτινάχθηκαν το 2022 τα χρήματα που έστειλαν στις χώρες τους οι οικονομικοί μετανάστες
Τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: τα χρήματα που έστειλαν με εμβάσματα στις χώρες καταγωγής τους οι άνθρωποι που μετανάστευσαν σε άλλη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη οικονομική τύχη, ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες αυτές το έτος 2022.
Συγκεκριμένα, οι εισροές από τα εμβάσματα έφθασαν στα 831 δισ. δολάρια το 2022, ενώ το 2020 ήταν μόλις 128 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 650% μέσα σε μια διετία, κατά την οποία βέβαια η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα είχε υποστεί πραγματική καθίζηση εξαιτίας της πανδημίας.
«Οι αποστολές εμβασμάτων ανακάμπτουν θεαματικά παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις πολλών αναλυτών λόγω της Covid-19», ανέφερε ο διακυβερνητικός Οργανισμός στην έκθεσή του για την παγκόσμια μετανάστευση για το 2024.
Ο ΔΟΜ, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζει ότι με βάση στατιστικά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τα χρήματα που στέλνουν στα σπίτια τους όσοι μεταναστεύουν αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική τύχη, αντιπροσωπεύουν εδώ και πολλά χρόνια μεγαλύτερη πηγή εσόδων από τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια που εισρέει στις χώρες αυτές. Υπενθυμίζεται ότι καταστατική αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.
Κινητήριος δύναμη
«Η εκτίναξη των εμβασμάτων στα ύψη, την οποία κατέγραψαν η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι οργανισμοί, υπογραμμίζει πόσο σημαντική έχει γίνει η μετανάστευση για τις φτωχότερες οικονομίες του πλανήτη», σημειώνει ο βρετανικός «Guardian». Στην έκθεση του ΔΟΜ σημειώνεται ότι το έτος 2020 οι πέντε κορυφαίες χώρες-αποδέκτες εμβασμάτων ήταν κατά σειρά η Ινδία, η Κίνα, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος.
Μακράν των υπολοίπων σε εισροή κεφαλαίων από την πηγή αυτή ήσαν οι δύο πρώτες, η Ινδία και η Κίνα, στις οποίες η αξία των εισερχομένων εμβασμάτων ξεπέρασε τα 83 και τα 59 δισ. δολάρια αντιστοίχως. «Πρόκειται για μια κινητήριο δύναμη των οικονομιών αυτών», παρατηρεί ο ρεπόρτερ της εφημερίδας.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες αποστολής εμβασμάτων, στην κορυφή βρίσκονταν το έτος 2020 οι ΗΠΑ με 68 δισ. δολάρια και ακολουθούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (43 δισ. δολάρια), η Σαουδική Αραβία (34,6 δισ. δολάρια), η Ελβετία (28 δισ. δολ.) και η Γερμανία (22 δισ. δολ.).
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που αφορούσε το 2021, οι χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο από τα χρήματα που έστελναν πολίτες τους που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να εργαστούν ήταν το Κόσσοβο, με τα εισερχόμενα εμβάσματα να αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ, το Μαυροβούνιο με αντιστοιχία των εισροών από εμβάσματα να φτάνει στο 13,5% του ΑΕΠ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (10,5% του ΑΕΠ) και η Αλβανία (9,4%).
Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, το 2021 η αξία των εισερχομένων εμβασμάτων έφθασε στα 1,45 δισ. ευρώ, περισσότερα από τα οποία προήλθαν από τη Βρετανία και την Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την ίδια χρονιά από την Αλβανία είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό 119 εκατ. ευρώ με εμβάσματα.
Μεταναστευτικό και Ευρωεκλογές
«Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό είναι ένα από τα καυτά πολιτικά θέματα ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται νέους νόμους για τη μετανάστευση που στοχεύουν στον περιορισμό των παράτυπων μεταναστών», σημειώνει ο «Guardian».
Η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί ότι από τη μια πλευρά το αντιμεταναστευτικό αίσθημα φουντώνει σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, από την άλλη όμως χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και η Γερμανία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού τους και χρειάζονται όλο και περισσότερο τους οικονομικούς μετανάστες για κρατήσουν ζωντανά και λειτουργικά τα δαπανηρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και συντάξεων που διαθέτουν.
«Εξαιτίας της αντιφατικότητας των αισθημάτων και των πραγματικών αναγκών των Ευρωπαίων οι κυβερνήσεις διστάζουν να αποφασίσουν στη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλούς και ελεγχόμενης εισροής οικονομικών μεταναστών που θα εξασφαλίζει σε πολίτες τρίτων χωρών να μετακινούνται με αξιοπρέπεια στις χώρες υποδοχής για να βρουν μια πιο αποδοτική εργασία», παρατηρεί η γενική γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Έιμι Πόουπ.
Στοπ στην εμπορία ανθρώπων
Η επικεφαλής του ΔΟΜ παρουσιάζοντας την τελευταία έκθεση του Οργανισμού τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθούν νόμιμοι και ασφαλείς δίαυλοι εισροής μεταναστών από τις φτωχότερες προς τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, διότι κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος αμφοτέρων. «Η εμπειρία της ψήφισης νόμων που ευνοούν τη συντονισμένη μετανάστευση οικογενειών και τη δημιουργία χώρων ασύλου στις ΗΠΑ έδειξε ότι μειώνεται άμεσα ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών από την Κούβα, την Αϊτή και τη Νικαράγουα», τόνισε σε συνέντευξη τύπου η Έιμι Πόουπ.
«Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος και ασφαλής τρόπος για να βρουν δουλειά σε μια ξένη χώρα περιορίζεται η δραστηριότητα των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που πολλές φορές καταλήγει σε ανθρωπιστικές τραγωδίες», τόνισε η Πόουπ.
Στην έκθεση του ΔΟΜ επισημαίνεται εξάλλου ότι «οι πολίτες χωρών με πολύ υψηλά επίπεδα ανθρώπινης ανάπτυξης μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στο 85% περίπου όλων των άλλων χωρών παγκοσμίως, ωστόσο οι περιορισμοί που ισχύουν για πολίτες χωρών με πολύ χαμηλά εισοδήματα κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους με τρόπο απαράδεκτο και εμποδίζουν τη χάραξη μιας βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις».
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία