Ακρίβεια: «Πετάει» στα 3 ευρώ ο καφές στο χέρι – Τι «πυροδοτεί» την αύξηση στην τιμή
Η πλέον αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων γίνεται σιγά-σιγά πολυτέλεια.
Καφέ σε τιμή… γεύματος θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται ανατιμήσεις της τάξης του 10% – 20%. Η καθημερινή αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων τείνει να γίνει είδος πολυτελείας ακόμα και για takeaway παραγγελία.
Η κλιματική κρίση και ειδικά η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ασία, κυρίως στο Βιετνάμ, βάζει φωτιά στις τιμές με τον καφέ να σερβίρεται «πικρός» στους καταναλωτές.
Πλησιάζει επικίνδυνα τα 3 ευρώ ένα ποτήρι καφέ στο χέρι
Σήμερα ο αγαπημένος φρέντο εσπρέσο κοστίζει σε χάρτινο-πλαστικό ποτήρι από 2 έως 2,20 ευρώ ενώ με τις ανατιμήσεις που έρχονται θα κοστίζει από 2,40 έως 2,60. Ο φρέντο καπουτσίνο από 2,20 έως 2,40 που κοστίζει σήμερα θα κοστίζει από 2,60 έως 2,90.
«Είναι ακριβός ο καφές, απρόσιτος θα έλεγα, αλλά πρέπει να γίνει κάτι (…)» λέει στην κάμερα του MEGA καταναλώτρια.
Η διεθνής τιμή του καφέ έχει ήδη φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στους τελευταίους 6 μήνες και η χρηματιστηριακή αξία του αυξήθηκε κατά 74%.
Κύριες αιτίες που πυροδοτούν την αύξηση του καφέ, είναι η μειωμένη ποσότητα σοδειάς λόγω της λειψυδρίας που αύξησε την τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta αλλά και οι επιθέσεις των Χούθι στη Διώρυγα του Σουέζ που αύξησε το κόστος μεταφοράς.
Robusta από… χρυσάφι
Οι τιμές της –ιδιαίτερα διαδεδομένης στην αγορά- ποικιλίας του καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών κι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα στιγμιαίου καφέ όπου η συγκεκριμένη ποικιλία χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς και σε ενεργειακά ποτά.
Όπως διαβάζουμε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η ποικιλία Robusta αντιπροσωπεύει μεταξύ 40% και 45% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, με την ποικιλία Arabica να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 55% με 60%. Δεδομένου ότι η Robusta είναι ευκολότερη στη φροντίδα κι έχει μεγαλύτερη απόδοση καλλιέργειας από την ποικιλία Arabica, η παραγωγή της είναι φθηνότερη.
Καλλιεργείται κυρίως στο Βιετνάμ, όπου Γάλλοι άποικοι την έφεραν στη χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Καλλιεργείται επίσης στην Ινδία, την Αφρική και τη Βραζιλία.
Τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ, το οποίο παράγει κυρίως την συγκεκριμένη ποικιλία καφέ, έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Robusta στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% της συνολικής παραγωγής.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, αναφέρει πως οι επαγγελματίες του χώρου έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων αλλά πλέον δεν μπορούν να κρατήσουν άλλο τις τιμές με τις νέες ανατιμήσεις να αναμένονται ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα πρώτα σημάδια ήρθαν από τη Βραζιλία, ακολούθησε το Βιετνάμ
Το 2022 παρατηρήσαμε μια αξιοπρόσεκτη αύξηση κατά τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά (το ποτήρι) στον καφέ. Αυτό συνέβη γιατί η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον πλανήτη, η Βραζιλία, χτυπήθηκε έντονα από την κλιματική κρίση με τις καλλιέργειες να πλήττονται σοβαρά.
Σήμερα, οι νέες αυξήσεις, οφείλονται κυρίως στην ξηρασία στο Βιετνάμ αλλά και στις απαγορευτικές διελεύσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Γενικά στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου παράγεται η ποικιλία Robusta, υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις συνέπειες του En Niño και τα αποθέματα βρίσκονται στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας οκταετίας.
Η αύξηση στην τιμή του Robusta προκαλεί ντόμινο εξελίξεων και συμπαρασύρει και την τιμή τoυ Arabica.
- «Στη λίστα του ΠΑΟΚ ο Οσούτζι» (pic)
- Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- ΑΕΚ Β’: Τέλος ο Κούστας – Ψάχνει νέο προπονητή