Έκκληση για συσπείρωση από τη Χίο έκανε ο Μητσοτάκης ενάντια «στη χαλαρή ψήφο»
«Θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να ξανακάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συσπείρωσης της παράταξής μας», ζήτησε από τη Χίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Μήνυμα συσπείρωσης απέναντι στη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Χίο.
Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Χίου και τα γραφεία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
«Σκεφτείτε λίγο πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα το 2024 σε σχέση με το 2019 όσον αφορά τις γεωπολιτικές αστάθειες. Με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με ένα ανοιχτό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη θα κληθεί τα επόμενα πέντε χρόνια να παίξει έναν πολύ πιο ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο και η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτήν τη μετεξέλιξη της Ευρώπης σε νέα γεωπολιτική δύναμη. Έχουμε λόγο και συμφέρον να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε πολίτες στον πεζόδρομο της οδού Απλωταριάς.
«Επειδή ακούω διάφορους από την αντιπολίτευση να ισχυρίζονται ότι οι ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας, τους απαντώ: Σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης. Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των εκλογών και οι πολίτες ας στείλουν και πάλι μήνυμα ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εντολή την οποία μας έδωσαν τον περασμένο Ιούνιο να κυβερνήσουμε για μία τετραετία και να δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που η χώρα έχει τόσο ανάγκη. Διότι αν η πρώτη τετραετία ήταν μία τετραετία στην οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις και νομίζω ότι τα βγάλαμε πέρα με αρκετή επιτυχία, η δεύτερη τετραετία, είναι η τετραετία των μεγάλων δομικών αλλαγών που θα βάλουν για τα καλά την Ελλάδα σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρώπη. Αυτή η μεγάλη, προοδευτική, πατριωτική ΝΔ, μια Νέα Δημοκρατία η οποία αγωνίζεται για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, η οποία επενδύει στην πρόοδο, στην ισότητα, σε μία ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, αυτή η ΝΔ τελικά είναι η μόνη παράταξη η οποία και σήμερα έχει πειστική συνολική πρόταση για τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως «στις κάλπες λοιπόν της 9ης Ιουνίου θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να ξανακάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συσπείρωσης της παράταξής μας, να πάμε να ψηφίσουμε, να μην αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκλογές με οποιαδήποτε αίσθηση χαλαρότητας ή αδιαφορίας».
Ο πρωθυπουργός, εξέφρασε τη χαρά του γιατί όπως είπε οι κάτοικοι στον δρόμο δεν του μίλησαν για το μεταναστευτικό όπως πριν από πέντε χρόνια, αναφέρθηκε στη βίζα για τις πύλες εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και υπογράμμισε τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών.
Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Αγαπητέ μου Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, χρόνια πολλά και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή.
Είμαι πολύ συγκινημένος που είμαι σήμερα μαζί σας και ήθελα να έρθω στη Χίο για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι βαθιά προσωπικός και θέλω να σας πω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί εδώ στη Χίο μάς δώσατε από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την επικράτεια στις εθνικές εκλογές του περασμένου έτους.
Ήσασταν οδηγός, πρωταθλητής σε αυτή τη μεγάλη πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και είμαι σίγουρος ότι και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου τα αποτελέσματα στη Χίο θα είναι εξίσου θεαματικά, αν κρίνω τουλάχιστον από αυτή την εντυπωσιακή προσέλευση σήμερα.
Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ήθελα να έχω μια προσωπική άποψη για τα σημαντικά έργα υποδομής τα οποία η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει εδώ και πέντε χρόνια και τα οποία προχωρούν, μερικές φορές όχι με την ταχύτητα την οποία θα θέλαμε. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να μπορέσουμε να τα επισπεύσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι μέσα στην τετραετία θα έχει ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο, το καινούργιο κτίριο και η επέκταση του διαδρόμου. Θα έχει ολοκληρωθεί το καινούργιο δικαστικό μέγαρο.
Θα έχει ολοκληρωθεί και ένα πονεμένο έργο, που γνωρίζετε καλά την ιστορία του, το φράγμα Κόρης Γεφύρι, για το οποίο έχω προσωπικό ενδιαφέρον. Και πιστεύω ότι με τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων -έχω μαζί και τον Υφυπουργό Υποδομών, τον κ. Ταχιάο, ο οποίος έχει προσωπική εικόνα για την εξέλιξη όλων των έργων και με τη συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-, ένα δύσκολο και πονεμένο έργο το οποίο έρχεται από το παρελθόν, εντός αυτής της τετραετίας θα μπορέσει και αυτό να έχει ολοκληρωθεί.
Θέλω να εκφράσω επίσης τη χαρά μου για το γεγονός ότι όλοι οι φορείς με τους οποίους συναντήθηκα αλλά και οι κάτοικοι στον δρόμο με τους οποίους συνομίλησα δεν μου μίλησαν για το πρώτο πρόβλημα για το οποίο μου μιλούσαν πριν από πέντε χρόνια, που είναι το μεταναστευτικό, το οποίο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και το έλυσε.
Και με τη συνδρομή του Νότη Μηταράκη, ως πρώτου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουμε καταφέρει πια και αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη το έχουμε βάλει σε μια τάξη έτσι ώστε να μπορούμε εμείς ως Ελληνική Κυβέρνηση, ως ελληνική πολιτεία, να ελέγχουμε ποιοι μπαίνουν στην πατρίδα μας και όχι οι λαθροδιακινητές.
Και θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», πρώτα και πάνω από όλα, στο Λιμενικό μας για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνει 365 μέρες το χρόνο, αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες οι οποίες συνεργάζονται έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε η μόνη ίσως χώρα στην οποία σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ενόψει ευρωεκλογών, το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι πρώτο ζήτημα συζήτησης. Γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι.
Αντί να συζητάμε για το τι θα κάνουμε τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι έρχονται, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να υποδεχόμαστε νόμιμα επισκέπτες από την Τουρκία μέσα από το πρόγραμμα διευκόλυνσης της visa, το οποίο έχει φέρει και εδώ, στη Χίο, πολλούς περισσότερους επισκέπτες, 12 μήνες το χρόνο, Σαββατοκύριακα, καθημερινές. Βλέπω μια αγορά η οποία σφύζει από ζωή και η οποία μόνο θετικά μπορεί να προσδοκά και από αυτή τη σημαντική επιτυχία, την οποία πέτυχε αυτή η κυβέρνηση.
Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει εξαίρεση από το πολύ αυστηρό πλαίσιο του κανονισμού του Σένγκεν, για να μπορεί ακριβώς να χορηγεί βίζα με πολύ γρήγορες διαδικασίες στις πύλες εισόδου σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Αυτό μπορέσαμε και το πετύχαμε, φίλες και φίλοι, ακριβώς γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει πια αξιοπιστία στην Ευρώπη και στις Βρυξέλλες. Η φωνή μας μετράει. Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο». Και αυτό τελικά έχει θετικές επιπτώσεις και στη δική σας καθημερινή ζωή.
Αυτό με φέρνει στον τρίτο λόγο για τον οποίο θέλησα να βρεθώ σήμερα μαζί σας: να σας μιλήσω σύντομα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και γιατί αυτές οι ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές και γιατί δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ούτε με αδιαφορία, ούτε προεξοφλώντας ενδεχομένως ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι ευρωεκλογές αυτές, όμως, είναι πολύ σημαντικές. Και είναι σημαντικές για δύο λόγους: ο πρώτος, νομίζω τον αντιλαμβάνεστε όλοι, έχει να κάνει με αυτά τα οποία συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, για το οποίο η Ευρώπη άλλαξε πια την πολιτική της μετά από μεγάλη επιμονή της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι ένα μόνο παράδειγμα.
Όταν πρωτοπήγαμε στην Ευρώπη το 2019-2020, κανείς δεν ενδιαφερόταν τότε να ασχοληθεί με τα ζητήματα της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων. Και όμως, μετά από πολύ μεγάλη επιμονή, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε και πρόσθετους πόρους αλλά κυρίως πολιτική στήριξη για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ένα καινούργιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας.
Με πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης, για να μπορέσουμε όχι μόνο να υποστηρίζουμε τις δομές οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορούμε να φιλοξενούμε αυτούς τους πρόσφυγες οι οποίοι καταλήγουν τελικά να φτάσουν στα νησιά μας, αλλά και αυτά τα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να δρομολογήσουμε και άλλα έργα υποδομής και να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε συνολικά την ανάπτυξη των νησιών.
Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά ήταν αποτέλεσμα δικής μας διαπραγμάτευσης και σύνδεσης του προσφυγικού προβλήματος με ένα οικονομικό ισοδύναμο.
Ξέρω ότι εδώ έχουμε και τους Δημάρχους των δύο μικρών νησιών του νησιωτικού συμπλέγματος της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών. Το αίτημά σας είναι δίκαιο και θα δούμε τι καλό μπορούμε να κάνουμε και για τα δύο νησιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η αδικία στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου.
Και βέβαια, σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα, φίλες και φίλοι, το 2024 σε σχέση με το 2019, όσον αφορά στις μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες. Με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με ένα ανοιχτό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη θα κληθεί τα επόμενα πέντε χρόνια να παίξει έναν πολύ πιο ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη μετεξέλιξη της Ευρώπης σε νέα γεωπολιτική δύναμη. Έχουμε λόγο και συμφέρον να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Σκεφτείτε πόσο ωφελημένη, για παράδειγμα, θα είναι η Ελλάδα αν καταφέρουμε και εξασφαλίσουμε, δημιουργήσουμε ένα νέο αμυντικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινές αμυντικές δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. Αυτό θα είναι μεγάλο όφελος για την πατρίδα μας.
Σκεφτείτε πόσο ωφελημένοι θα είμαστε αν καταφέρουμε να πείσουμε την Ευρώπη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχει συνέχεια. Πρέπει να υπάρχει ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει διαχρονικά σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ευρώπη να ενισχυθεί αναπτυξιακά και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά της.
Δείτε λίγο, το Ταμείο Ανάκαμψης, 36 δισεκατομμύρια ευρώ, το διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα χρήματα αυτά ήδη πιάνουν τόπο. Μιλούσα πριν με το Δήμαρχο των Ψαρών και μου έλεγε ότι το ιατρείο στα Ψαρά κατασκευάζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ίδιο συμβαίνει σε μια σειρά από σημαντικές υποδομές, οι οποίες βελτιώνονται πάλι με ευρωπαϊκά χρήματα. Χθες, παραδείγματος χάρη, είχα βρεθεί στο «Αττικό» Νοσοκομείο, «ναυαρχίδα» του νοσοκομειακού χάρτη του λεκανοπεδίου, και έκανα την επίβλεψη του νέου τμήματος επειγόντων περιστατικών το οποίο κατασκευάζεται σε αυτό το νοσοκομείο. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται σε κέντρα υγείας και σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Είναι μία μόνο μικρή απόδειξη γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη και θα συμβούν στην Ευρώπη έχουν τελικά τόσο μεγάλη σημασία για την πατρίδα μας. Και ποια είναι η πολιτική δύναμη η οποία ιστορικά είναι ταυτισμένη με την Ευρώπη; Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, κόντρα τότε σε ένα κύμα λαϊκισμού το οποίο φώναζε -τα θυμάστε, εμείς οι παλαιότεροι τα θυμόμαστε λίγο- «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Κι όμως, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε το όραμα να βάλει τη χώρα στην Ευρώπη. Αυτό το ασφαλές ευρωπαϊκό λιμάνι είναι αυτό το οποίο μας βοήθησε να σταθούμε στα πόδια μας και μας κράτησε τελικά και όρθιους στις πολύ μεγάλες δυσκολίες της περασμένης δεκαετίας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που υπέγραψε το Μάαστριχτ, για να μην το ξεχνάμε και αυτό. Όλοι οι αρχηγοί της παράταξής μας έβαλαν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σφραγίδα τους σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας.
Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας ευρωεκλογές, φίλες και φίλοι, οι οποίες θα στείλουν πολιτικά μηνύματα. Και επειδή ακούω διάφορους από την αντιπολίτευση να ισχυρίζονται ότι οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας, τους απαντώ: σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης.
Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των εκλογών. Οι πολίτες θα στείλουν και πάλι μήνυμα ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εντολή την οποία μας έδωσαν τον περασμένο Ιούνιο: να κυβερνήσουμε για μία τετραετία και να δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που η χώρα έχει τόσο ανάγκη.
Διότι αν η πρώτη τετραετία, φίλες και φίλοι, ήταν μια τετραετία στην οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις -και νομίζω ότι τα βγάλαμε πέρα με αρκετή επιτυχία-, η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία των μεγάλων δομικών αλλαγών που θα βάλουν για τα καλά την Ελλάδα σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρώπη.
Και είναι οι ευρωεκλογές μια ευκαιρία να μιλήσουμε και για τα όσα έχουμε κάνει αυτούς τους 10 μήνες, τα οποία αν τα σκεφτείτε δεν είναι και λίγα: από τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα -κατώτατος μισθός πια 830 ευρώ-, μέχρι τις αυξήσεις στις συντάξεις. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και η δυνατότητα πια δημιουργίας και στην πατρίδα μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Σημαντικές παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα: ίσως κάποιοι από εσάς μπορεί να έχετε επιλέξει να ψηφίσετε επιστολικά και να λαμβάνετε ήδη τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια, μία σημαντική μεταρρύθμιση η οποία διευκολύνει συμπολίτες μας στο εξωτερικό αλλά και συμπολίτες στην πατρίδα μας, άτομα ηλικιωμένα, με αναπηρία, νέους, οι οποίοι ενδεχομένως να μην μπορούν να βρεθούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Και αυτή η σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση φέρει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά είναι πράγματα τα οποία υλοποιήθηκαν αυτούς τους 10 μήνες.
Σημαντικές παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης των υποδομών του ΕΣΥ, αλλά και στα προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πρόληψη και τις εξετάσεις τις οποίες πια μπορούν να κάνουν δωρεάν Ελληνίδες και Έλληνες για να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό πριν αναγκαστούμε να το θεραπεύσουμε.
Διάβαζα σήμερα, έβλεπα τα απολογιστικά στοιχεία και αναφέρομαι εδώ ειδικά στις γυναίκες του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Προσέξτε: 20.000 γυναίκες αξιοποίησαν το πρόγραμμα αυτό της δωρεάν μαστογραφίας και ανακάλυψαν ότι είχαν καρκίνο χωρίς να το γνωρίζουν. Και τώρα έχουν αυξημένες πιθανότητες, πολύ υψηλές πιθανότητες να γίνουν καλά. Και από σήμερα το πρόγραμμα «Φώτη Γεννηματά» επεκτείνεται και σε γυναίκες άνω των 70 και σε γυναίκες κάτω των 50. Αυτό σημαίνει προληπτική ιατρική και πραγματική φροντίδα στην πράξη. Όλα αυτά φέρουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.
Η πορεία της οικονομίας μας συνολικά. Το γεγονός ότι σήμερα το πρώτο παράπονο το οποίο ακούω από εργοδότες ποιο είναι; Πριν από πέντε χρόνια έρχονταν νέοι στα γραφεία μας και μας έλεγαν «ψάχνουμε για δουλειά». Σήμερα έρχονται εργοδότες και μας λένε «δεν βρίσκουμε εργαζόμενους». Αυτό δεν έγινε τυχαία, ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής πολιτικής η οποία προέταξε τη μείωση της ανεργίας ως πρωταρχικό στόχο και έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, οι μισθοί αυξάνονται. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί, αλλά και ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί. Και τελικά οι αυξήσεις των μισθών είναι και το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια, η οποία, ναι, επιμένει, το ξέρουμε. Πονάει η ακρίβεια σήμερα, αλλά κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και κάνοντας συνεχείς ελέγχους στην αγορά.
Αυτή, λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι μια οικονομική πολιτική η οποία φέρνει αποτελέσματα και η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο. Μη δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου σε κάποιους να ισχυριστούν ότι αυτή η πορεία προόδου της χώρας πρέπει με κάποιο τρόπο να διαταραχθεί. Δεν θα συμβεί αυτό.
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι και η πάλι η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα για μια τριετία αυτή τη δύσκολη πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να μπορέσουμε πραγματικά, σε όλα τα επίπεδα, να έρθουμε κοντά στην Ευρώπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και αυτών των ευρωεκλογών.
Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα πρέπει να συνδυάσω τα κυβερνητικά μου καθήκοντα με περιοδείες τις οποίες θα επιχειρήσω να κάνω σε όλη τη χώρα, γιατί θέλω να μπορώ να μιλάω απευθείας στους πολίτες και να εξηγώ γιατί αυτές οι ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαι μόνος. Έχουμε πάρα, πάρα πολλούς συμμάχους, τα στελέχη μας, αλλά πρώτα και πάνω από όλα τους απλούς Νεοδημοκράτες. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους, σε αυτούς που κράτησαν όρθια αυτή την παράταξη σε μεγάλες δυσκολίες.
Αλλά και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτούς οι οποίοι συμπορεύονται πια μαζί μας. Διότι δεν φτάσαμε σε αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, εδώ ας πούμε στη Χίο, απευθυνόμενοι μόνο στον παραδοσιακό κορμό μας. Είναι σήμερα μαζί μας άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να μας ψήφισαν για πρώτη φορά είτε το 2019 είτε το 2023. Μπορεί κάποιοι να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά τώρα.
Και είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για την παράταξη αυτή ότι μπόρεσε και συντονίστηκε με τα ρεύματα των καιρών, ότι κράτησε αναλλοίωτες τις αξίες της, ενώ ταυτόχρονα μπόρεσε και διευρύνθηκε σε νέους πολιτικούς χώρους. Αυτή η νέα μεγάλη, προοδευτική, πατριωτική Νέα Δημοκρατία, μία Νέα Δημοκρατία η οποία αγωνίζεται για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, η οποία επενδύει στην πρόοδο, στην ισότητα, σε μία ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, αυτή η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι, τελικά είναι η μόνη παράταξη η οποία και σήμερα έχει πειστική συνολική πρόταση για τη χώρα.
Στις κάλπες, λοιπόν, της 9ης Ιουνίου θέλω να ζητήσω απ’ όλες και απ’ όλους να ξανακάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συσπείρωσης της παράταξής μας. Να πάμε να ψηφίσουμε. Να μην αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκλογές με οποιαδήποτε αίσθηση χαλαρότητας ή αδιαφορίας.
Και θέλω να σας ζητήσω, ειδικά εδώ στη Χίο, όπως μας εκπλήξατε ευχάριστα στις προηγούμενες εκλογές, η Χίος της ναυτοσύνης, της μαστίχας, να είναι και πάλι πρωταγωνίστρια το βράδυ της 9ης Ιουνίου.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλό αγώνα και στο επανιδείν. Θα με ξαναδείτε σύντομα, να αρχίζουμε να εγκαινιάζουμε τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει. Ευχαριστώ πολύ».
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»
- Βίκτορ Όρμπαν: Η εποχή της Δύσης τελείωσε, ξημερώνει η εποχή της Ευρασίας
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης