ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολο να σταθεί όρθιο το άδειο σακί της κυβέρνησης για την ακρίβεια
Καυστικά σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Σκρέκα σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο δεν αποδέχεται το Μαξίμου καθώς υποστηρίζει πως όπου εφαρμόστηκε απέτυχε.
«Ο κος Σκρέκας επανέλαβε σήμερα τον κακοφορμισμένο ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση μελέτησε τις χώρες στις οποίες μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη και διαπίστωσε ότι η μείωσή του δεν λειτουργεί», σημειώνει η Κουμουνδούρου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Ανάπτυξης, «παραβλέποντας όλες τις εκκλήσεις των φορέων της αγοράς και των καταναλωτικών ενώσεων, παρέπεμψε μόνο στο μέτρο του e-katanaloti το οποίο υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στις οποίες όμως πατάσσεται η αισχροκέρδεια και υπηρετείται αποτελεσματικά ο υγιής ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών, χωρίς η Πολιτεία να κλείνει τα μάτια σε συμπράξεις, δεσπόζουσες θέσεις εταιρειών και ολιγοπώλια».
«Είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό της απληστίας»
«Από τις 6 Απριλίου του 2022 η ΕΕ με την Οδηγία 542/2022 επέτρεψε τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη και κυρίως στα τρόφιμα. Έδωσε επίσης τη δυνατότητα μειωμένου συντελεστή κάτω από 5% σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα προϊόντα υγείας και υγιεινής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι «2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με +5,4%, τρεισήμισι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,2%!».
«Δεν είναι αναίσθητοι και αλαζόνες, απλά δεν ενδιαφέρονται»
Και προσθέτει πως «το κύμα Αρνητικού Πληθωρισμού τροφίμων απλώνεται ήδη σε 8 χώρες της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα – 5 μήνες τώρα – είναι στην πρώτη δυάδα ακρίβειας. Στην Ευρώπη οι τιμές μειώνονται σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν και άλλο, ενώ στην Ελλάδα είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό της απληστίας».
Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα ξένων χωρών που έχουν εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ενημερώνουμε τον κύριο Σκρέκα ότι:
▫️ Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ το 2023 στα βασικά είδη και έδωσε 3 παρατάσεις ως τον Ιούνιο του 2024. Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε από 10,4% τον Ιούνιο του 2023 σε 1,7% τον Μάρτιο του 2024.
▫️ Η Ισπανία διατηρεί μηδενικό τον ΦΠΑ ως τον Ιούνιο του 2024 και τον πληθωρισμό τροφίμων από 16,5% τον Μάρτιο του 2023 σε 4,4% τον Μάρτιο του 2024
▫️ Η Πορτογαλία κράτησε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη τροφίμων στο μηδέν ως τα τέλη του 2023. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι – 0,1% τον Μάρτιο του 2024 από 22% τον Ιανουάριο του 2023, μειωμένος κατά 22 μονάδες!
▫️ Η Γαλλία διατηρεί υπερμειωμένο ΦΠΑ 5,5% στα τρόφιμα και η Ιρλανδία και Ιταλία στο 4%».
«Έχουμε αρνητικά πρωτεία σε όλο τον πλανήτη»
«Θα συνεχίσουν στην κυβέρνηση το ράβε ξήλωνε, ότι τα μέτρα της μείωσης των έμμεσων φόρων δεν λειτουργούν όταν η χώρα είναι 2η στην ΕΕ σε έμμεσους φόρους προς ΑΕΠ με ρεκόρ 25ετιας, όταν το ΦΠΑ έχει αυξηθεί 40% σε σχέση με το 2021, όταν είμαστε 2οι απ’ το τέλος σε αγοραστική δύναμη με απόκλιση 33% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και όταν η χώρα μας έχει αρνητικά πρωτεία σε όλο τον πλανήτη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη με τη ζήτηση να είναι στα τάρταρα;», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και υπενθυμίζει πως έχει εξαγγείλει από τις αρχές του χρόνου και κατέθεσε πρόταση νόμου πριν το Πάσχα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία:
▫️ «Μηδενίζει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη.
▫️ Μειώνει μόνιμα τον ΦΠΑ στο 21% (από 24%), στο 12% (από 14%) και στο 5% (από 6%) από 1/1/2025.
▫️ Μειώνει προσωρινά τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτερο επίπεδο της ΕΕ.
▫️ Θεσπίζει πλαφόν περιθωρίου μεικτού κέρδους στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά αγαθά και στα αγροεφόδια με σοβαρές κυρώσεις.
▫️ Θεσπίζει πλαφόν κέρδους 5% στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.
▫️ Ενεργοποιεί αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των τιμών των αγροτικών προϊόντων, με αφετηρία το στάδιο της παραγωγής τους, εν συνεχεία της αποθήκευσης, διάθεσης, μεταποίησης και τελικής πώλησης αυτών στον καταναλωτή».
«Είναι συνεπώς δύσκολο», καταλήγει η Κουμουνδούρου, «να σταθεί όρθιο το άδειο σακί της κυβέρνησης για την ακρίβεια στη δευτεραθλήτρια χώρα μας, στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη. Δεν είναι αναίσθητοι και αλαζόνες, απλά δεν ενδιαφέρονται», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις