Και θαυμαστά τα έργα σου
Ο ξεχωριστός άθλος του Ολυμπιακού
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το έπος του Ολυμπιακού που έγινε ήδη πρωτοσέλιδο σε όλη την Ευρώπη είναι σαφέστατα ιστορικό, αλλά θα μνημονεύεται και για δεκαετίες, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς το να προχωρήσεις πλέον τόσο μακριά στην Ευρώπη στη σημερινή εποχή μοιάζει και λίγο με θαύμα, άθλο αν προτιμάτε.
Στις 29 Μαϊου την ώρα που οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα πατούν το χορτάρι της Αγιά Σοφιάς ο σύλλογος θα συμπληρώνει 19 (ναι δεκαεννέα) παιχνίδια στην Ευρώπη σε μια πορεία 9 μηνών !
Ένας ασύλληπτος αριθμός σε μια εποχή όπου το ποδόσφαιρο έχει πάει σε άλλα επίπεδα από πλευράς τεχνικής, αντοχής, δύναμης κλπ και μια ομάδα πρέπει να λειτουργεί ως έμπειρος μαραθωνοδρόμος για να μπορεί να μείνει όρθια μέχρι τέλους.
Εκείνη η πρεμιέρα στις 10 Αυγούστου 2023 με τη βελγική Γκένκ στο Καραϊσκάκης (1-0 με το γκολ εξπρές του Φορτούνη από τα αποδυτήρια) ήταν η αρχή μια επίπονης και δύσκολης διαδρομής που για να φτάσει μια ομάδα μέχρι το φινάλε έπρεπε να διαθέτει σθένος, ψυχή, καρδιά να έχει αυταπάρνηση και να δαγκώνει πολλές φορές τον εκάστοτε αντίπαλο.
Την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να ξεπερνά μια ασύλληπτη ψυχική και πνευματική κούραση, που από παιχνίδια για παράδειγμα όπως αυτά με την Αστον Βίλα σε «αδειάζουν» σωματικά και πνευματικά και πρέπει πάλι να μπεις άμεσα στη…φόρτιση.
Ένα ασύλληπτο επίτευγμα
Και αυτό να γίνεται επί 9 συνεχόμενους μήνες και 19 συνολικά παιχνίδια μαζί με τον τελικό.
Όταν ο Ολυμπιακός την περίοδο 1998-99 σε μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές του σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ όπου αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Γιουβέντους με εκείνο το γκολ του Κόντε στο φινάλε, έπαιξε – μαζί με έναν προκριματικό γύρο – συνολικά 10 παιχνίδια ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Μπάγερν που έφτασαν μέχρι τον τελικό (παίζοντας επίσης προκριματικό γύρο καθώς τότε ακόμα δεν έμπαιναν απευθείας στους ομίλους) έφτασαν τα 13 με το μεταξύ τους συγκλονιστικό τελικό στη Βαρκελώνη όπου οι Μπέμπηδες με δύο γκολ στις καθυστερήσεις ανέτρεψαν το 0-1 και πήραν τη νίκη (2-1) και το τρόπαιο κόντρα στους Βαυαρούς.
Στην κορυφαία ευρωπαϊκή πορεία του μέχρι τον τελικό του Γουέμπλει το 1971 ο Παναθηναϊκός έδωσε συνολικά (μαζί με τον τελικό κόντρα στον Αγιαξ) 9 αγώνες.
Η ΑΕΚ στην αξέχαστη πορεία μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (σε διοργάνωση που είχε πάντα ένα γύρο παραπάνω από Πρωταθλητριών και Κυπελλούχων) κόντρα στη Γιουβέντους έδωσε 10 παιχνίδια και θα έφθανε μάξιμουμ τα 11 εάν πήγαινε στον τελικό.
Μόνο μια φορά, σε ένα δοκιμαστικό (που καταργήθηκε άμεσα) φορμάτ του Τσάμπιονς Λίγκ με τις δύο φάσεις ομίλων το 2001, ο Παναθηναϊκός φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά με τη Μπαρτσελόνα έδωσε – καθώς είχε και έναν προκριματικό γύρο – 16 παιχνίδια ενώ εκείνη τη σεζόν οι φιναλίστ του τελικού της Γλασκώβης, Ρεάλ και Μπάγερ Λεβερκούζεν έφτασαν τα 19 όπως και σήμερα.
Σαφέστατα όλες οι ευρωπαϊκές επιτυχίες των ομάδων μας είναι ξεχωριστές και αξιομνημόνευτες, απλά το να φτάνεις πλέον σε ένα ευρωπαϊκό τελικό τη τελευταία δεκαετία, πρόκειται περί ενός ανεπανάληπτου άθλου που γράφεται στα βιβλία της ιστορίας, μιας χώρας που έτσι και αλλιώς δεν είναι γεμάτη από κατακτήσεις κυπέλλων Ευρώπης από τις ομάδες της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις