Φοιτητικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Ειρηνικό το 97% – Η αστυνομική καταστολή αύξησε τη βία
Η έρευνα μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρακολουθεί την πολιτική βία και τις πολιτικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσε πως το 97% των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ ήταν ειρηνικές.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Ειρηνικές ήταν στην πλειοψηφία τους οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα αμερικάνικα πανεπιστήμια από τα μέσα Απριλίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα.
Όπως διαπίστωσε η έρευνα της ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρακολουθεί την πολιτική βία και τις πολιτικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, Armed Conflict Location and Event Data (Acled), το 97% των διαδηλώσεων ήταν ειρηνικές.
Η ανάλυση έδειξε πως από τις 553 διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 18 Απριλίου και 3 Μαΐου, λιγότερες από 20 είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρή διαπροσωπική βία ή υλικές ζημιές.
Κατά την ίδια περίοδο, η Acled κατέγραψε τουλάχιστον 70 περιπτώσεις βίαιης επέμβασης της αστυνομίας κατά των διαμαρτυριών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σύλληψη διαδηλωτών και τη χρήση τακτικών φυσικής διάλυσης, συμπεριλαμβανομένων χημικών ουσιών, γκλομπ και άλλων ειδών σωματικής βίας.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας, σχεδόν οι μισές από τις διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις που η Acled, κατηγοριοποίησε ως βίαιες αφορούσαν διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια αστυνομικής επέμβασης.
Συλλήψεις σε περισσότερα από 50 πανεπιστήμια
Υπενθυμίζεται ότι κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα έχουν ξεπηδήσει σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, με φοιτητές να εκφράζουν ποικίλα αιτήματα, όπως εκκλήσεις προς τα πανεπιστήμια να υποστηρίξουν δημόσια την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εκχωρήσουν τις μετοχές τους από ισραηλινές εταιρείες και εταιρείες που προμηθεύουν τον ισραηλινό στρατό και να διακόψουν τους δεσμούς τους με ισραηλινά πανεπιστήμια.
Οι διαμαρτυρίες ενέπνευσαν παρόμοιες δράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, καθώς και στην Ινδία και τον Λίβανο.
Από τις 18 Απριλίου, όταν 108 φοιτητές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι επικεφαλής πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχουν καλέσει τις αστυνομικές Αρχές να απομακρύνουν με τη βία τις κατασκηνώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει περισσότερες από 2.600 συλλήψεις σε περισσότερα από 50 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια συνεχή καταμέτρηση του Associated Press.
Οι υπεύθυνοι των πανεπιστημίων δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές φοιτητές διαταράσσουν τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των φοιτητών, δημιουργούν «ένα ενοχλητικό και εκφοβιστικό περιβάλλον» και, σύμφωνα με τα λόγια της προέδρου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Κάρολ Φόλτ, «οδηγούνται σε επικίνδυνη κατεύθυνση».
Μόνο δύο περιπτώσεις υλικών ζημιών
Η ανάλυση της Acled σε περισσότερες από 550 διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις μέχρι τις 3 Μαΐου διαπίστωσε δύο περιπτώσεις υλικών ζημιών αρκετά σοβαρές ώστε να αποκλείσουν τη διαδήλωση ως ειρηνική.
Διαδηλωτές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ που έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν ζημιές σε έπιπλα και υπολογιστές κατά τη διάρκεια της κατάληψης της βιβλιοθήκης της πανεπιστημιούπολης και διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που έσπασαν παράθυρα κατά τη διάρκεια της κατάληψης ενός κτιρίου της πανεπιστημιούπολης, και οι δύο στις 30 Απριλίου.
«Δεν θεωρούμε ότι το γκράφιτι ή το σπρέι μπογιάς είναι αρκετή καταστροφή περιουσίας ώστε να αποτελεί ένδειξη βίαιης διαδήλωσης», δήλωσε ο Κίραν Ντόιλ, διευθυντής έρευνας της Acled στις ΗΠΑ.
Η Acled ορίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις ως αυτές που δεν έχουν σοβαρή σωματική βία ή υλικές ζημιές, δήλωσε ο Ντόιλ. Ο πήχης της για την κατηγοριοποίηση μιας διαδήλωσης ως βίαιης περιλαμβάνει «σωματική βία που ξεπερνά το σπρώξιμο» ή καταστροφή περιουσίας που περιλαμβάνει «σπάσιμο ενός παραθύρου ή κάτι χειρότερο», εξήγησε.
Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η συντριπτική πλειονότητα των πρόσφατων διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ παρέμειναν ειρηνικές.
Μεταξύ του 3% των διαδηλώσεων σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Μαΐου που η Acled κατηγοριοποίησε ως βίαιες, απειροελάχιστες αφορούσαν σωματική βία μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης και αντιδιαδηλωτών ή άλλων παρευρισκομένων, και κυρίως αφορούσαν υλικές ζημιές ή συγκρούσεις με την αστυνομία.
Το πιο σοβαρό περιστατικό βίας
Στο πιο σημαντικό περιστατικό βίας σε διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις μέχρι στιγμής, μία κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο UCLA δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων, οι οποίος έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, στράφηκε κατά της διαδήλωσης και προσπάθησε να τη διαλύσει και να επιτεθεί στους φοιτητές που είχαν κατασκηνώσει με βεγγαλικά και χημικά.
Οι δύο ομάδες συγκρούονταν επί ώρες, ενώ οι αστυνομικές Αρχές υποχωρούσαν ή δεν επενέβαιναν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Acled, η νυχτερινή επίθεση στο UCLA ακολούθησε δύο προηγούμενες περιπτώσεις λιγότερο σοβαρής βίας στο Πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για διαδηλωτές από διαφορετικές πλευρές που «αντάλλασσαν γροθιές» στις 28 Απριλίου.
Άλλα βίαια επεισόδια σε διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις περιλάμβαναν μια «αψιμαχία» την 1η Μαΐου μεταξύ διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών υπέρ του Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ για κάποιον που άρπαξε μια ισραηλινή σημαία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ελαφρείς τραυματισμούς.
Ακόμα αναφέρονται δύο περιστατικά στις αρχές Μαΐου, ένα στο Πόρτλαντ και ένα στο Σεντ Λούις, που περιλάμβαναν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αυτοκινητιστών και διαδηλωτών.
Οι διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες μετά την αστυνομική καταστολή
Μεγάλο μέρος της δημόσιας κριτικής κατά των φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ δεν έχει επικεντρωθεί στη φυσική βία, αλλά στη ρητορική που χρησιμοποιούν οι διαμαρτυρόμενοι.
Το κύριο επιχείρημα σχετικά αυτό έχει να κάνει με το πότε η κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση ή στο Ισραήλ ξεπερνάει τα όρια του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους, και πόσο οι διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει το αίσθημα ασφάλειας των Εβραίων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη.
Η εβδομάδα με τις «θυελλώδεις» διαδηλώσεις όπως σημειώνει ο Guardian, έληξε στις 3 Μαΐου και περιελάμβανε καταστολές των δυνάμεων επιβολής του νόμου σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα και πυροδότησε νέες συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον οι βίαιες παρεμβάσεις της αστυνομίας αποτελούν κατάλληλη απάντηση στις διαμαρτυρίες των φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις.
Σχεδόν το μισό από το 3% των διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις που χαρακτηρίστηκαν ως βίαιες από την ανάλυση της Acled, έγιναν βίαιες εξαιτίας των διαδηλωτών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία που στάλθηκε για να δαιλύσει τις κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας.
Αυτό περιελάμβανε επεισόδια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν στις 24 Απριλίου, στο Έμερσον Κόλετζ στη Βοστώνη στις 25 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign στις 26 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις στις 27 Απριλίου, όταν αξιωματούχοι της πανεπιστημιούπολης δήλωσαν ότι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός που υπέστη «σοβαρή διάσειση» και ενός άλλου που έσπασε ένα δάχτυλο.
Επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον την 1η Μαΐου, ένας αστυνομικός της πολιτείας τραυματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα σκέιτμπορντ.
Η αστυνομία δεν επεμβαίνει συχνά σε διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ
Τα στατιστικά στοιχεία της Acled για τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ βασίζονται στην ανάλυση εκατοντάδων τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ανεξάρτητων δημοσιογράφων και επαληθευμένων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ερευνητική της ομάδα, δήλωσε ακόμα ο Ντόιλ.
Τα σύνολα δεδομένων ενημερώνονται με νέες πληροφορίες καθώς αυτές προκύπτουν και οι αριθμοί ελέγχονται για τη συνοχή τους από ξεχωριστή ομάδα μεθοδολογίας. Η ανάλυση για το αν μερικά πρόσφατα περιστατικά σε πανεπιστημιουπόλεις θα πρέπει να χαρακτηριστούν βίαια βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, προσέθεσε ο Ντόιλ.
Μια προηγούμενη έκθεση της Acled, που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου και βασίστηκε σε δεδομένα διαδηλώσεων μέχρι τις 26 Απριλίου, διαπίστωσε ότι το 99% των διαδηλώσεων που συμμετείχαν φοιτητές ήταν ειρηνικές.
Εξετάζοντας όλες τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στις ΗΠΑ από τις 7 Οκτωβρίου, η Acled διαπίστωσε μεροληπτική στάση από την πλευρά της αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αστυνομία έχει επέμβει βίαια εναντίον μη αντιδρώντων διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στις οποίες συμμετείχαν φοιτητές περίπου πέντε φορές πιο συχνά από ό,τι έχει επέμβει εναντίον μη αντιδρώντων διαδηλώσεων υπέρ του Ισραήλ στις οποίες συμμετείχαν φοιτητές, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία έως τις 3 Μαΐου. (Αυτή η στατιστική βασίζεται στο ποσοστό των διαδηλώσεων κάθε είδους στις οποίες η αστυνομία επενέβη βίαια, όχι στο συνολικό αριθμό των διαδηλώσεων).
Όπως σημειώνει Acled, από τις 18 Απριλίου, η αστυνομία δεν έχει επέμβει σε καμία διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ σε πανεπιστημιουπόλεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις