Ισραήλ: Το «κολαστήριο» στην έρημο – Μόνιμα δεμένα μάτια, κακοποίηση και ακρωτηριασμοί από τις χειροπέδες
Ισραηλινοί πληροφοριοδότες περιγράφουν λεπτομερώς την κακοποίηση κρατουμένων σε φυλακή στην έρημο Νέγκεβ εκεί όπου ακόμα και να μιλήσεις επιφέρει τιμωρία.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Τις φρικτές συνθήκες που επικρατούν στις ισραηλινές εγκαταστάσεις κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία, περιέγραψαν Ισραηλινοί πληροφοριοδότες αλλά και Παλαιστίνιοι που έχουν κρατηθεί σε εγκατάσταση στην έρημο Νεγκέβ, με τις αφηγήσεις να προκαλούν σοκ και να παραπέμπουν σε «κολαστήρια» και συνθήκες ακόμα χειρότερες και από το «Γκουαντάναμο».
Το CNN μίλησε με τρεις Ισραηλινούς πληροφοριοδότες που εργάστηκαν στο στρατόπεδο της ερήμου Σντε Τέιμαν, όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα. Όλοι μίλησαν με κίνδυνο νομικών επιπτώσεων και αντιποίνων από ομάδες που υποστηρίζουν τη σκληρή πολιτική του Ισραήλ.
«Τους απογύμνωσαν από οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο»
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εγκατάσταση που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα χωρίζεται σε δύο μέρη: σε κελιά όπου περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα βρίσκονται υπό ακραίο σωματικό περιορισμό και σε ένα νοσοκομείο όπου οι τραυματισμένοι κρατούμενοι είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορούν πάνες και τρέφονται με καλαμάκια.
Οι πληροφοριοδότες περιγράφουν λεπτομερώς την καταγγελλόμενη κακοποίηση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς, μόνιμα δεμένα μάτια και χέρια δεμένα με χειροπέδες σχεδόν πάντα με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμα και ακρωτηριασμοί.
Αναφορές για κακομεταχείριση στη Σντε Τέιμαν έχουν ήδη εμφανιστεί στα ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετά την κατακραυγή από ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες δικαιωμάτων για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αλλά αυτή η σπάνια μαρτυρία από Ισραηλινούς που εργάζονται στις εγκαταστάσεις ρίχνει περαιτέρω φως στη συμπεριφορά του Ισραήλ για νέες καταγγελίες για κακομεταχείριση.
Ένας Ισραηλινός που εργάζεται στις εγκαταστάσεις τράβηξε δύο φωτογραφίες από ένα περιστατικό που, όπως λέει, συνεχίζει να τον στοιχειώνει. Διακρίνονται σειρές ανδρών με γκρίζες φόρμες να κάθονται σε στρώματα από χαρτόνι, περιφραγμένα από συρματόπλεγμα. Όλοι φαίνονται με δεμένα μάτια, με τα κεφάλια τους να κρέμονται κάτω από τη λάμψη των προβολέων.
«Μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται να κινηθούν. Θα έπρεπε να κάθονται όρθιοι. Δεν τους επιτρέπεται να μιλούν. Δεν επιτρέπεται να κρυφοκοιτάξουν κάτω από το μαντίλι», είπε αρχικά.
Οι φρουροί είχαν εντολή «να φωνάζουν uskot» – να σκάσουν στα αραβικά – και τους είπαν να «διαλέξουν τους ανθρώπους που ήταν προβληματικοί και να τους τιμωρήσουν», πρόσθεσε η πηγή.
Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι γιατροί μερικές φορές ακρωτηρίαζαν άκρα κρατουμένων λόγω τραυματισμών που υπέστησαν από το συνεχές δέσιμο με χειροπέδες.
Ακόμα σύμφωνα με τις καταγγελίες οι ιατρικές διαδικασίες εκτελούνται μερικές φορές από ιατρικό προσωπικό με ελλιπή προσόντα, γεγονός που χάρισε στην εγκατάσταση τη φήμη ότι είναι «παράδεισος για ειδικευόμενους».
Επιπλέον, η δυσοσμία ήταν έντονη στην ατμόσφαιρα, καθώς ο αέρας ήταν γεμάτος με τη μυρωδιά παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν.
«Τους απογύμνωσαν από οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο», δήλωσε ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο της εγκατάστασης.
«Οι ξυλοδαρμοί δεν έγιναν για τη συλλογή πληροφοριών. Έγιναν από εκδίκηση», δήλωσε ένας άλλος από τους πληροφοριοδότες. «Ήταν τιμωρία γι’ αυτό που έκαναν οι Παλαιστίνιοι στις 7 Οκτωβρίου και τιμωρία για τη συμπεριφορά τους», προσέθεσε.
Υπό κράτηση στην έρημο
Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδεχτεί τη μερική μετατροπή τριών διαφορετικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε στρατόπεδα κράτησης Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι η Σντε Τέιμαν στην έρημο Νεγκέβ, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις Ανανότ και Οφέρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Τα στρατόπεδα αποτελούν μέρος της υποδομής του ισραηλινού νόμου περί παράνομων μαχητών, μιας τροποποιημένης νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την Κνέσετ τον περασμένο Δεκέμβριο και επέκτεινε την εξουσία του στρατού να κρατά υπόπτους ως μαχητές.
Ο νόμος επιτρέπει στο στρατό να κρατάει άτομα για 45 ημέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης, μετά το πέρας των οποίων πρέπει να μεταφερθούν στο επίσημο σύστημα φυλακών του Ισραήλ (IPS), όπου κρατούνται πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες που, σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, έχουν επιδεινωθεί δραστικά από τις 7 Οκτωβρίου. Δύο παλαιστινιακές ενώσεις κρατουμένων δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 18 Παλαιστίνιοι – μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος χειρουργός της Γάζας δρ. Αντνάν Αλ-Μπουρς πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Τι λένε πρώην κρατούμενοι
Το CNN πήρε συνέντευξη από περισσότερους από δώδεκα πρώην κρατούμενους που να έχουν απελευθερωθεί από τα εν λόγω στρατόπεδα. Είπαν ότι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν πού κρατούνταν επειδή είχαν δεμένα τα μάτια τους κατά το μεγαλύτερο μέρος της κράτησής τους και ήταν αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Αλλά οι λεπτομέρειες των περιγραφών τους συμφωνούν με εκείνες των πληροφοριοδοτών.
«Περιμέναμε με ανυπομονησία τη νύχτα για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε. Μετά περιμέναμε με ανυπομονησία το πρωί με την ελπίδα ότι η κατάστασή μας θα μπορούσε να αλλάξει», δήλωσε ο δρ. Μοχάμεντ Αλ-Ραν, ανακαλώντας τις μνήμες από την κράτησή του σε στρατιωτική εγκατάσταση, όπου, όπως είπε, υπέμενε τις θερμοκρασίες της ερήμου, από τη ζέστη της ημέρας μέχρι το κρύο της νύχτας.
Ο Αλ-Ραν, Παλαιστίνιος που έχει τη βοσνιακή υπηκοότητα, ήταν επικεφαλής της χειρουργικής μονάδας στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα, ένα από τα πρώτα που έκλεισαν κατά την ισραηλινή επίθεση.
Συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου, όπως είπε, έξω από το Βαπτιστικό Νοσοκομείο Αλ Αχλί της πόλης της Γάζας, όπου εργαζόταν για τρεις ημέρες αφού εγκατέλειψε το νοσοκομείο του.
Σχεδόν γυμνοί κρατούμενοι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον
Τον έγδυσαν και τον άφησαν με το εσώρουχό του, του έδεσαν τα μάτια και του έδεσαν τους καρπούς. Στη συνέχεια τον πέταξαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού όπου, όπως είπε, οι σχεδόν γυμνοί κρατούμενοι στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο καθώς μεταφέρονταν σε ένα στρατόπεδο κράτησης στη μέση της ερήμου.
Οι λεπτομέρειες στην αφήγησή του συμφωνούν με εκείνες δεκάδων άλλων που συνέλεξε το CNN και αφηγούνται τις συνθήκες σύλληψης στη Γάζα. Ο απολογισμός του υποστηρίζεται επίσης από πολυάριθμες εικόνες που απεικονίζουν μαζικές συλλήψεις και δημοσιεύονται σε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν σε ισραηλινούς στρατιώτες. Πολλές από αυτές τις εικόνες δείχνουν αιχμάλωτους κατοίκους της Γάζας, με τους καρπούς ή τους αστραγάλους τους δεμένους με σύρματα, με τα εσώρουχά τους και με δεμένα μάτια.
Ο Αλ-Ραν κρατήθηκε σε στρατιωτικό κέντρο κράτησης για 44 ημέρες, δήλωσε στο CNN. «Οι μέρες μας ήταν γεμάτες με προσευχές, δάκρυα και ικεσίες. Αυτό ανακούφιζε την αγωνία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όλο κλαίγαμε. Κλαίγαμε για τους εαυτούς μας, κλαίγαμε για το έθνος μας, κλαίγαμε για την κοινότητά μας, κλαίγαμε για τους αγαπημένους μας. Κλαίγαμε για όλα όσα περνούσαν από το μυαλό μας», προσέθεσε.
Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της φυλάκισής του, οι Αρχές του στρατοπέδου κράτησης τον διέταξαν να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των φρουρών και των κρατουμένων, ένας ρόλος γνωστός ως Shawish, «επόπτης», στην αραβική καθομιλουμένη.
Σύμφωνα με τους ισραηλινούς πληροφοριοδότες, ένας Shawish είναι συνήθως ένας κρατούμενος που έχει απαλλαγεί από τις υποψίες για διασυνδέσεις με τη Χαμάς μετά από ανάκριση.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι κρατούσε κρατούμενους χωρίς λόγο ή ότι τους χρησιμοποιούσε για μεταφραστικούς σκοπούς. «Εάν δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση της κράτησης, οι κρατούμενοι απελευθερώνονται πίσω στη Γάζα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Μέρος των βασανιστηρίων μου ήταν να μπορώ να βλέπω πώς βασανίζονται οι άνθρωποι»
Ωστόσο, οι μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και κρατουμένων θέτουν υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF). Ο Αλ-Ραν υποστήριξε ότι υπηρέτησε ως Shawish για αρκετές εβδομάδες αφότου απαλλάχθηκε από τις διασυνδέσεις με τη Χαμάς.
Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό επιβεβαίωσαν και οι πληροφοριοδότες, οι οποίοι δήλωσαν επίσης ότι Shawish υπηρέτησε ως μεσάζων για κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, είναι συνήθως γνώστες της εβραϊκής γλώσσας, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν τις εντολές των φρουρών στους υπόλοιπους κρατούμενους στα αραβικά.
Γι’ αυτό, ο Αλ-Ραν είπε ότι του δόθηκε ένα ειδικό προνόμιο: του αφαιρέθηκε το μαντήλι από τα μάτια. Είπε ότι αυτό ήταν ένα άλλο είδος κόλασης.
«Μέρος των βασανιστηρίων μου ήταν να μπορώ να βλέπω πώς βασανίζονται οι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά. «Στην αρχή δεν μπορούσες να δεις. Δεν μπορούσες να δεις τα βασανιστήρια, την εκδίκηση, την καταπίεση. Όταν μου αφαίρεσαν το μαντήλι από τα μάτια, μπόρεσα να δω το μέγεθος της ταπείνωσης και του εξευτελισμού… μπόρεσα να δω το μέγεθος στο οποίο μας έβλεπαν όχι ως ανθρώπους αλλά ως ζώα», προσέθεσε.
Η περιγραφή του Αλ-Ραν για τις μορφές τιμωρίας που είδε επιβεβαιώθηκε από τους πληροφοριοδότες που μίλησαν στο CNN. Ένας κρατούμενος που διέπραττε ένα αδίκημα, όπως το να μιλήσει σε κάποιον άλλον, διατάσσονταν να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του για έως και μία ώρα. Τα χέρια του κρατουμένου μερικές φορές δένονταν με χειροπέδες σε έναν φράχτη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έβγαινε από τη θέση πίεσης.
Για όσους παραβίαζαν επανειλημμένα την απαγόρευση ομιλίας και κίνησης, η τιμωρία γινόταν πιο αυστηρή. Οι ισραηλινοί φρουροί μερικές φορές πήγαιναν έναν κρατούμενο σε μια περιοχή έξω από τον περίβολο και τον χτυπούσαν επιθετικά. Ένας πληροφοριοδότης που εργαζόταν ως φύλακας είπε ότι είδε έναν άνδρα να βγαίνει από έναν ξυλοδαρμό με τα δόντια του και κάποια οστά, προφανώς σπασμένα.
«Τα νυχτερινά βασανιστήρια»
Αυτός ο πληροφοριοδότης και ο Αλ-Ραν περιέγραψαν επίσης μια έρευνα ρουτίνας όταν οι φρουροί εξαπέλυαν μεγάλα σκυλιά πάνω σε κοιμισμένους κρατούμενους, ρίχνοντας μια ηχητική χειροβομβίδα στον περίβολο καθώς εισέβαλαν τα στρατεύματα. Ο Αλ-Ραν το αποκάλεσε αυτό «τα νυχτερινά βασανιστήρια».
«Ενώ ήμασταν δεμένοι, εξαπέλυαν τα σκυλιά που κινούνταν ανάμεσά μας και μας ποδοπατούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ-Ραν. «Ήσουν ξαπλωμένος μπρούμυτα, με το πρόσωπό σου να πιέζεται στο έδαφος. Δεν μπορείς να κουνηθείς και αυτοί κινούνται από πάνω σου», προσέθεσε.
Ο ίδιος πληροφοριοδότης αφηγήθηκε την έρευνα με τις ίδιες οδυνηρές λεπτομέρειες. «Ήταν μια ειδική μονάδα της στρατιωτικής αστυνομίας που έκανε τη λεγόμενη έρευνα. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια δικαιολογία για να τους χτυπήσουν. Ήταν μια τρομακτική κατάσταση. Υπήρχαν πολλές κραυγές και σκυλιά που γαύγιζαν», σημείωσε η πηγή.
Δεμένοι σε κρεβάτια στο νοσοκομείο
Οι μαρτυρίες των πληροφοριοδοτών περιγράφουν επιπλέον ένα διαφορετικό είδος φρίκης στο νοσοκομείο της Σντε Τέιμαν.
«Αυτό που ένιωθα όταν αντιμετώπιζα αυτούς τους ασθενείς ήταν μια ιδέα απόλυτης ευαλωτότητας», δήλωσε ένας γιατρός που εργαζόταν στο νοσοκομείο.
«Αν φανταστείς τον εαυτό σου να μην μπορεί να κινηθεί, να μην μπορεί να δει τι συμβαίνει και να είναι εντελώς γυμνός, αυτό σε αφήνει εντελώς εκτεθειμένο», είπε η πηγή. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που αγγίζει, αν δεν ξεπερνά τα όρια, τα ψυχολογικά βασανιστήρια», προσέθεσε.
Ένας άλλος πληροφοριοδότης δήλωσε ότι του δόθηκε εντολή να εκτελέσει ιατρικές διαδικασίες στους Παλαιστίνιους κρατούμενους για τις οποίες δεν είχε τα προσόντα. «Μου ζητήθηκε να μάθω πώς να κάνω πράγματα στους ασθενείς, εκτελώντας μικρές ιατρικές επεμβάσεις που είναι εντελώς έξω από τις γνώσεις μου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό γινόταν συχνά χωρίς αναισθησία.
«Αν παραπονιόντουσαν για πόνο, τους έδιναν παρακεταμόλη. Και μόνο που ήμουν εκεί ένιωθα σαν να είμαι συνένοχος σε κακοποίηση», είπε ακόμα.
Μάρτυρας ακρωτηριασμού
Ο ίδιος καταγγέλλων δήλωσε επίσης ότι ήταν μάρτυρας ενός ακρωτηριασμού που έγινε σε έναν άνδρα ο οποίος είχε υποστεί τραυματισμούς που προκλήθηκαν από το συνεχές δέσιμο των καρπών του με χειροπέδες.
Ο απολογισμός ταυτίζεται με τις λεπτομέρειες μιας επιστολής που συντάχθηκε από έναν γιατρό που εργάζεται στη Σντε Τέιμαν και δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τον Απρίλιο.
«Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιατρικής μονάδας μέχρι σήμερα, αντιμετώπισα σοβαρά ηθικά διλήμματα», ανέφερε η επιστολή που απευθυνόταν στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ και στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας.
«Περισσότερο από αυτό, γράφω (αυτή την επιστολή) για να σας προειδοποιήσω ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν συμμορφώνεται με ούτε ένα τμήμα μεταξύ εκείνων που αφορούν την υγεία στο νόμο περί εγκλεισμού παράνομων μαχητών», προσέθεσε.
Οι καταγγέλλοντες δήλωσαν επίσης ότι η ιατρική ομάδα ενημερώθηκε για την αποχή από την υπογραφή ιατρικών εγγράφων, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές της ομάδας γιατρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ (Physicians for Human Rights in Israel, PHRI).
Η έκθεση της PHRI που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο προειδοποιούσε για «σοβαρή ανησυχία ότι η ανωνυμία χρησιμοποιείται για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ερευνών ή καταγγελιών σχετικά με παραβιάσεις της ιατρικής δεοντολογίας και του επαγγελματισμού».
«Δεν υπογράφεις τίποτα και δεν υπάρχει καμία επαλήθευση της εξουσίας», δήλωσε ο ίδιος πληροφοριοδότης, ο οποίος προσέθεσε ότι δεν είχε την κατάλληλη εκπαίδευση για τη θεραπεία που του ζητήθηκε να χορηγήσει. «Είναι ένας παράδεισος για τους ειδικευόμενους γιατί είναι σαν να κάνεις ό,τι θέλεις», συμπλήρωσε.
Κρυμμένο από τον έξω κόσμο
Η Σντε Τέιμαν και άλλα στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης καλύπτονται από μυστικότητα από την ίδρυσή τους. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αρνηθεί αιτήματα να αποκαλύψει τον αριθμό των κρατουμένων στις εγκαταστάσεις ή να αποκαλύψει το πού βρίσκονται οι κρατούμενοι από τη Γάζα.
Οι εξαφανίσεις «επιτρέπουν να συμβαίνουν οι φρικαλεότητες για τις οποίες ακούμε», δήλωσε ο Ταλ Στάινερ, Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτελεστικός διευθυντής της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ.
«Οι άνθρωποι που είναι εντελώς αποκομμένοι από τον έξω κόσμο είναι οι πιο ευάλωτοι σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση», δήλωσε ο Στάινερ σε συνέντευξή του στο CNN.
Περισσότερες από 100 νέες κατασκευές
Οι δορυφορικές εικόνες παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις δραστηριότητες στη Σντε Τέιμαν, αποκαλύπτοντας ότι κατά τους μήνες από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 100 νέες κατασκευές.
Η σύγκριση των αεροφωτογραφιών από τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 και την 1η Μαρτίου φέτος έδειξε επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των οχημάτων στην εγκατάσταση, γεγονός που υποδηλώνει την άνοδο της δραστηριότητας. Δορυφορικές εικόνες από δύο ημερομηνίες στις αρχές Δεκεμβρίου έδειξαν εργασίες σε εξέλιξη.
Το CNN εξέτασε δορυφορικές εικόνες από δύο άλλα στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης – τις βάσεις Οφέρ και Ανατότ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και δεν εντόπισε επέκταση στους χώρους από τις 7 Οκτωβρίου. Αρκετές ομάδες δικαιωμάτων και νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι πιστεύουν ότι η Σντε Τέιμαν, η οποίο είναι η πλησιέστερη στη Γάζα, φιλοξενεί πιθανότατα τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων από τα τρία στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης.
Το CNN ζήτησε άδεια από τον ισραηλινό στρατό για να έχει πρόσβαση στη βάση Σντ Τεϊμάν. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα του CNN κάλυψε μια μικρή διαμαρτυρία έξω από την κύρια πύλη της, την οποία οργάνωσαν ισραηλινοί ακτιβιστές με αίτημα το κλείσιμο της εγκατάστασης.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκριναν την ομάδα για περίπου 30 λεπτά εκεί, απαιτώντας να δουν το υλικό που τράβηξε ο φωτορεπόρτερ. Το Ισραήλ συχνά υποβάλλει τους δημοσιογράφους, ακόμη και τους ξένους δημοσιογράφους, σε στρατιωτική λογοκρισία για θέματα ασφαλείας.
«Είκοσι τρεις ημέρες που μου φάνηκαν σαν 100 χρόνια»
«Ήμουν εκεί για 23 ημέρες. Είκοσι τρεις ημέρες που μου φάνηκαν σαν 100 χρόνια», δήλωσε ο 27χρονος Ιμπραήμ Γιασίν την ημέρα της απελευθέρωσής του από το στρατόπεδο κράτησης.
Βρισκόταν σε ένα κατάμεστο δωμάτιο με πάνω από δώδεκα νεοαπελευθερωμένους άνδρες – φορούσαν ακόμα τις γκρίζες στολές των φυλακών. Μερικοί είχαν βαθιές πληγές στη σάρκα από τα σημεία όπου είχαν αφαιρεθεί οι χειροπέδες.
«Μας είχαν περάσει χειροπέδες και μας είχαν δέσει τα μάτια», είπε ένας άλλος άνδρας, ο 43χρονος Σουφιάν Αμπού Σάλαχ. «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορώ να δω», προσέθεσε.
Αρκετοί είχαν ένα κούφιο βλέμμα στα μάτια τους και φαίνονταν αδυνατισμένοι. Ένας ηλικιωμένος άνδρας ανέπνεε μέσω ενός μηχανήματος οξυγόνου καθώς βρισκόταν σε ένα φορείο. Έξω από το νοσοκομείο, δύο απελευθέρωσαν άνδρες από την Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου και αγκάλιασαν τους συναδέλφους τους.
Για τον δρ. Αλ-Ραν, η επανένωσή του με τους φίλους του ήταν κάθε άλλο παρά χαρούμενη. Η εμπειρία, όπως είπε, τον έκανε να μην μπορεί να μιλήσει για ένα μήνα, καθώς πάλευε με μια «συναισθηματική νέκρωση».
«Ήταν πολύ οδυνηρό. Όταν αποφυλακίστηκα, οι άνθρωποι περίμεναν να μου λείψουν, να τους αγκαλιάσω. Αλλά υπήρχε ένα κενό», δήλωσε ο Αλ-Ραν. «Οι άνθρωποι που ήταν μαζί μου στο κατάστημα κράτησης έγιναν η οικογένειά μου. Αυτές οι φιλίες ήταν τα μόνα πράγματα που μας ανήκαν».
Λίγο πριν από την απελευθέρωσή του, ένας συγκρατούμενος του τον φώναξε, με τη φωνή του να ξεπερνά μετά βίας τον ψίθυρο, είπε ακόμα του ζήτησε να βρει τη γυναίκα και τα παιδιά του στη Γάζα.
«Μου ζήτησε να τους πω ότι είναι καλύτερα γι’ αυτούς να γίνουν μάρτυρες. Είναι καλύτερα γι’ αυτούς να πεθάνουν παρά να συλληφθούν και να κρατηθούν εδώ», είπε ακόμα.
Τι απαντούν οι IDF
Απαντώντας στο αίτημα του CNN να σχολιάσει όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο δημοσίευμα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε: «Οι IDF διασφαλίζουν την ορθή συμπεριφορά απέναντι στους κρατούμενους. Κάθε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά από στρατιώτες των IDF εξετάζεται και αντιμετωπίζεται αναλόγως. Σε κατάλληλες περιπτώσεις, οι έρευνες του MPCID (Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας) ξεκινούν όταν υπάρχουν υποψίες για παραπτώματα που δικαιολογούν τέτοιου είδους ενέργειες».
«Οι κρατούμενοι περνούν χειροπέδες με βάση το επίπεδο κινδύνου και την κατάσταση της υγείας τους. Περιστατικά να έχουν τοποθετηθεί παράνομα χειροπέδες δεν είναι γνωστά στις Αρχές».
Οι IDF δεν διέψευσαν άμεσα τις κατηγορίες των μαρτύρων για ανθρώπους που στερήθηκαν τα ρούχα τους ή κρατήθηκαν με πάνες. Αντιθέτως, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι κρατούμενοι λαμβάνουν πίσω τα ρούχα τους μόλις οι IDF διαπιστώσουν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.
Ένας εκπρόσωπος των IDF αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και για τις ιατρικές διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι διεξήχθησαν με «εξαιρετική προσοχή» και σύμφωνα με το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το δέσιμο των κρατουμένων με χειροπέδες έγινε «σύμφωνα με τις διαδικασίες, την κατάσταση της υγείας τους και το επίπεδο του κινδύνου που διέτρεχαν» και ότι κάθε ισχυρισμός για βία θα εξεταστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις