ΟΗΕ: Πέρασε από τη ΓΣ το ψήφισμα για την Παλαιστίνη – Τι δικαιώματα παρέχει και γιατί είναι σημαντικό
Μία σημαντική στιγμή εκτυλίχθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς πέρασε με ευρεία πλειοψηφία που παρέχει στην Παλαιστίνη περισσότερα δικαιώματα.
Ιστορική στιγμή εκτυλίχθηκε στον ΟΗΕ την Παρασκευή (10/5), καθώς εγκρίθηκε και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία το ψήφισμα, το οποίο παρέχει στην Παλαιστίνη μια σειρά από δικαιώματα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.
Το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ πέρασε με συντριπτική υποστήριξη, καθώς 143 χώρες ψήφισαν υπέρ, εννέα ψήφισαν κατά και 25 απείχαν.
Είναι σημαντικό ότι 143 χώρες ψήφισαν υπέρ του να αποκτήσει η Παλαιστίνη περισσότερα δικαιώματα στον ΟΗΕ, καθώς ο αριθμός αυτός ξεπερνά όλες τις προσδοκίες
Η έγκριση του ψηφίσματος δίνει στην Παλαιστίνη περισσότερα δικαιώματα και προνόμια στον ΟΗΕ. Μέχρι σήμερα η Παλαιστίνη ήταν ένα κράτος παρατηρητής χωρίς δικαίωμα συμμετοχής, αλλά αγωνίζεται για την πλήρη ένταξη σε αυτό το όργανο εδώ και πολλά χρόνια.
Το ψήφισμα δεν δίνει στην Παλαιστίνη πλήρη ένταξη, αλλά περισσότερα δικαιώματα και προνόμια, όπως την ένταξη σε διάφορους οργανισμούς και όργανα του ΟΗΕ, στα οποία δεν είναι σε θέση να ενταχθεί αυτή τη στιγμή.
Έτσι ενισχύσει το καθεστώς των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ και τους φέρνει πιο κοντά στην πλήρη ένταξη. Χρησιμεύει επίσης ως μια περαιτέρω υπενθύμιση για το πού βρίσκεται μεγάλο μέρος του κόσμου σχετικά με το αν η Παλαιστίνη θα πρέπει να γίνει μέλος του ΟΗΕ.
Πώς ψήφισαν οι χώρες
Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που ψήφισαν υπέρ. Οι εννέα χώρες που ψήφισαν κατά είναι η Αργεντινή, η Τσεχία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Μικρονησία, το Ναουρού, η Δημοκρατία του Παλάου, η Παπούα Νέα Γουινέα και οι ΗΠΑ.
NOW: #UNGA adopts resolution enhancing #Palestine‘s rights and privileges at the United Nations with strong support. Resolution received 143 votes in favor, 9 against, 25 abstentions. @Palestine_UN retains observer state status but will receive almost all rights of a full member… pic.twitter.com/ub460tHBMI
— Rami Ayari (@Raminho) May 10, 2024
Τι δικαιώματα παρέχει το ψήφισμα στην Παλαιστίνη
Το ψήφισμα δεν καθιστά την Παλαιστίνη πλήρες μέλος, ούτε δίνει δικαίωμα ψήφου στην Παλαιστίνη στη συνέλευση, ούτε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά την καθιστά ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος.
Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, η Παλαιστίνη έχει πλέον το δικαίωμα να εισάγει και να συνυπογράφει προτάσεις καθώς και τροπολογίες εντός της συνέλευσης.
Η Παλαιστίνη μπορεί επίσης να τοποθετείται μεταξύ των κρατών μελών, να εγείρει διαδικαστικές προτάσεις, μεταξύ άλλων δικαιωμάτων.
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης «αποφασίζει ότι το κράτος της Παλαιστίνης … θα πρέπει επομένως να γίνει δεκτό ως μέλος» και «συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».
Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.
Η αμερικάνικη αποστολή ψήφισε αρνητικά
Η αμερικανική αποστολή, η οποία ψήφισε αρνητικά, προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει και πάλι το βέτο της εάν η πρόσκληση της γενικής συνέλευσης για την ένταξη της Παλαιστίνης επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέα ψηφοφορία.
Μια αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση. Εάν το μέτρο ψηφιστεί εκ νέου από το Συμβούλιο, θα αντιμετωπίσει ξανά το βέτο των ΗΠΑ.
«Οι προσπάθειες να προωθηθεί αυτό το ψήφισμα δεν αλλάζουν την πραγματικότητα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια για ένταξη στον ΟΗΕ βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής, Νέιθαν Έβανς.
Πολύ σημαντική η ευρεία πλειοψηφία
Πάντως, είναι σημαντικό ότι 143 χώρες ψήφισαν υπέρ του να αποκτήσει η Παλαιστίνη περισσότερα δικαιώματα στον ΟΗΕ. Μάλιστα ο αριθμός αυτός ξεπερνά όλες τις προσδοκίες, καθώς πριν από την ψηφοφορία ακούγονταν αριθμοί μεταξύ 120, 130 και ίσως 140.
Η υποστήριξη του ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ θα έχει «βαθύ αντίκτυπο» στο μέλλον των Παλαιστινίων
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ, απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση.
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία. Το σχέδιο ψηφίσματος θα έχει βαθύτατο αντίκτυπο στο μέλλον του παλαιστινιακού λαού, ενός λαού που για περισσότερα από 75 χρόνια υφίσταται διώξεις και άρνηση των πιο βασικών δικαιωμάτων του. Ο παλαιστινιακός λαός είναι ένα φιλειρηνικό έθνος και αξίζει την ευκαιρία να υπηρετήσει αποτελεσματικά την ανθρωπότητα μέσω των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε αρχικά.
«Το κράτος της Παλαιστίνης έχει αποδείξει ότι αξίζει τη θέση του στη διεθνή κοινότητα και δικαιούται να γίνει πλήρες μέλος. Ως διεθνής κοινότητα, έχουμε την ευθύνη να τηρήσουμε τους διεθνώς συμφωνημένους όρους αναφοράς για τον τερματισμό της σύγκρουσης, με πιο κρίσιμο στοιχείο τη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967. Η προσχώρηση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος στον ΟΗΕ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης της λύσης των δύο κρατών», προσέθεσε.
«Ψηφίζοντας υπέρ του σημερινού σχεδίου ψηφίσματος θα δείξετε ότι αρνείστε να συμβιβαστείτε με οτιδήποτε λιγότερο από την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων των λαών και την απόρριψη των διπλών προτύπων», είπε μεταξύ άλλων.
«Αν δεν υποστηρίζετε την ελευθερία μας, δεν υποστηρίζετε την ειρήνη»
Από την πλευρά του ο Ριγιάντ Μανσούρ, πρέσβης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, στάθηκε στα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και στην ανάγκη να στηριχθεί το ψήφισμα.
«Στέκομαι μπροστά σας καθώς περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, 80.000 έχουν ακρωτηριαστεί, δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και τα πάντα έχουν καταστραφεί. Καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει τι σημαίνει αυτή η απώλεια και το τραύμα για τους Παλαιστίνιους. Βρίσκομαι μπροστά σας καθώς ο λιμός εγκαθίσταται, με σχέδιο και απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ, σκοτώνοντας τους πιο ευάλωτους από το λαό μας, τις γυναίκες και τα παιδιά. Το Ισραήλ έκλεισε τα περάσματα αντί να τα ανοίξει… κατέλαβε με τη βία το παλαιστινιακό σημείο διέλευσης της Ράφα και οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές δέχτηκαν επίθεση με τις ευλογίες του», είπε αρχικά.
«Το σχέδιο του Ισραήλ δεν έχει αλλάξει»
«Το σχέδιο του Ισραήλ δεν έχει αλλάξει: καταστροφή και εκτοπισμός. Ο κόσμος μόλις τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σκληρή και εκτεταμένη φύση των ενεργειών εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Στέκομαι μπροστά σας καθώς κάθε σπιθαμή της Γάζας έχει γίνει μάρτυρας σφαγών, καθώς μαζικοί τάφοι συνεχίζουν να αποκαλύπτονται εκεί που κάποτε υπήρχαν νοσοκομεία.
Καθώς ο κόσμος μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σκληρή και εκτεταμένη φύση των ενεργειών που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Βρίσκομαι μπροστά σας ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να σκοτώσει χιλιάδες ακόμη για να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Ο πόλεμος του Ισραήλ είναι εναντίον του παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του», προσέθεσε.
«Καθώς μιλάμε, 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Ράφα αναρωτιούνται αν θα επιβιώσουν σήμερα και πού θα πάνε μετά. Δεν έχει μείνει πουθενά να πάνε. Έχω σταθεί εκατοντάδες φορές στο παρελθόν σε αυτό το βήμα, συχνά υπό τραγικές συνθήκες, αλλά καμία δεν ήταν συγκρίσιμη με αυτές που υπέστη ο λαός μου σήμερα… ποτέ για μια πιο σημαντική ψηφοφορία από αυτή που πρόκειται να διεξαχθεί, μια ιστορική ψηφοφορία. Δεν γράψαμε εμείς τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θεσπίσαμε εμείς τους διεθνείς νόμους. Απλά απαιτήσαμε να τους δούμε να εφαρμόζονται σε εμάς και μέχρι τώρα μας έχουν αρνηθεί την προστασία τους», είπε ακόμα.
«Ελευθερώστε την Παλαιστίνη και ψηφίστε ‘Ναι’»
Ο Μανσούρ σημείωσε πως «αντιμετωπίζουμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προσπάθειες να μας απωθήσουν από τη γεωγραφία και την ιστορία… με εθνοκάθαρση, απαρτχάιντ και γενοκτονία. Αλλά ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, επιβιώνουμε. Η σημαία μας κυματίζει ψηλά και περήφανη στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο και στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Έχει γίνει ένα σύμβολο που υψώνεται από όλους εκείνους που πιστεύουν στην ελευθερία».
«Η θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, δεν είναι ενάντια σε οποιοδήποτε κράτος, αλλά είναι ενάντια στις προσπάθειες να μας στερήσουν το κράτος μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση είναι τόσο αντίθετη σε αυτό, επειδή αντιτίθεται στην ανεξαρτησία μας και στη λύση των δύο κρατών συνολικά. Αν δεν υποστηρίζετε την ελευθερία μας, δεν υποστηρίζετε την ειρήνη», υπογράμμισε.
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης είπε πως: «Η ψήφος σας σήμερα λέει φυσικά πολλά για την αλληλεγγύη σας στην Παλαιστίνη, αλλά και για το ποιοι είστε και τι υποστηρίζετε. Έχει σημασία και ξέρω ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς θα σταθεί και πάλι στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού την ώρα της ανάγκης του και θα σταθεί υπέρ της δίκαιης και διαρκούς ειρήνης προς όφελος όλων».
«Με απλά λόγια, το να ψηφίσετε ‘Ναι’ είναι το σωστό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εσείς και η χώρα σας για τα επόμενα χρόνια θα είστε υπερήφανοι που υποστηρίξατε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Όπως όλοι λένε: ‘Ελεύθερη Παλαιστίνη, ελεύθερη Παλαιστίνη και ειρήνη για όλους’. Και επαναλαμβάνω, ελευθερώστε την Παλαιστίνη και ψηφίστε ‘Ναι’», κατέληξε.
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο