Οταν ο Σι Τζινπίνγκ υμνεί τον Ορμπαν
Οι επισκέψεις του κινέζου προέδρου σε Σερβία και Ουγγαρία φανερώνουν την πρόθεση του Πεκίνου να διευκολύνει τη δημιουργία ρηγμάτων στη Δύση
Δύο πιο οικείες χώρες, τη Σερβία και την Ουγγαρία, άφησε για το τέλος του πενθήμερου ταξιδιού του στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επαινώντας πριν πατήσει ουγγρικό έδαφος τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπαν για την επιδίωξη μιας «ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής μακριά από τη γραμμή των μεγάλων δυνάμεων». Ή, όπως σχολίασαν οι «Financial Times», επειδή ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ευρώπης αψηφά εδώ και καιρό την πίεση από Βρυξέλλες, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και εμβαθύνει επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα.
Ετσι κι αλλιώς, η διαδρομή που επέλεξε ο Σι στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη έπειτα από σχεδόν μία πενταετία κρύβει την πρόθεση του Πεκίνου για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους να εξυπηρετήσει τις κινεζικές επιδιώξεις για την εν δυνάμει δημιουργία εσωτερικών ρηγμάτων στη Δύση, εκμεταλλευόμενος τους διχασμούς σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Από τη Γαλλία, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του, ο Σι έστειλε το μήνυμα πως η Ευρώπη πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την επιρροή των ΗΠΑ, δεν έδωσε βάση στις ευρωπαϊκές καταγγελίες ότι η υπερπροσφορά και η ασθενής ζήτηση στην Κίνα θα μπορούσαν να απειλήσουν τη βιομηχανία της ΕΕ μέσω του ντάμπινγκ φθηνών προϊόντων στις αγορές της Ενωσης και επιχείρησε ελιγμούς όσον αφορά ευρύτερα την οικονομική συνιστώσα της επίσκεψής του.
Σε Σερβία και Ουγγαρία, ο κινέζος πρόεδρος έχει αλλάξει πίστα και με δεδομένο ότι οι χώρες αυτές κατατάσσονται μεταξύ των πιο φιλικών προς τη Ρωσία χωρών της Ευρώπης, αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δύσκολα θα ανιχνεύσουν μόνο αγαθές προθέσεις στις επαφές αυτές.
Στο Βελιγράδι
Κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι, τον Σι υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρόεδρος της Βουλής Ανα Μπρνάμπιτς, ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
«Το όραμα του κόσμου που πρεσβεύετε εμπνέει και δίνει δύναμη στη μικρή μας χώρα, η οποία σήμερα βαδίζει με γενναιότητα και περηφάνια στον δρόμο της προόδου και της επιτυχίας», ανέφερε ο Βούτσιτς καλωσορίζοντας φιλικά τον ομόλογό του της Κίνας.
Χθες, κατά την επίσημη υποδοχή, οι δύο πρόεδροι βγήκαν στο μπαλκόνι για να χαιρετήσουν χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο, όπου θα διεξάγονταν οι συνομιλίες τους. Ο Βούτσιτς, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη φιλία της Σερβίας με την Κίνα και στην ομιλία του ανέφερε με έμφαση ότι «για τη Σερβία υπάρχει μόνο μία Κίνα, η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της ενιαίας Κίνας».
Ο κινέζος πρόεδρος, εμφανώς ικανοποιημένος, άρχισε να χειροκροτεί. Συνολικά υπεγράφησαν 30 διακρατικές συμφωνίες, ενώ η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο πρόεδρος Βούτσιτς επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10.000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς. Οι Κινέζοι επενδύουν στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τη χαλυβουργία, την ενέργεια, κινεζικές εταιρείες αναλαμβάνουν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και οι κινεζικές τράπεζες παρέχουν δάνεια. Ολα αυτά ανησυχούν την ΕΕ στον βαθμό που δεν τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας κατά τη χρηματοδότηση των έργων.
Το γεωπολιτικό μήνυμα
Το γεωπολιτικό μήνυμα της επίσκεψης περνά μέσα από το γεγονός ότι η επίσκεψη Σι συμπίπτει με την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι κατά τον πόλεμο του Κοσόβου.
Για τον τρίτο σταθμό του Σι στην Ουγγαρία, όπου ο Σι θα συναντηθεί σήμερα με τον Ορμπαν, οι «FT» θυμίζουν ότι ο τελευταίος είναι η πιο φιλορωσική φωνή εντός της δυτικής συμμαχίας, έχει μπλοκάρει πολλά ψηφίσματα της ΕΕ που επικρίνουν το Πεκίνο, έδιωξε το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο από την Ουγγαρία και κάλεσε το κινεζικό Φουντάν στη Βουδαπέστη, ενώ απορρίπτει και τις ανησυχίες των Βρυξελλών περί πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις