Ουκρανία: Το μέτωπο – κλειδί που άνοιξε η Ρωσία και η ώρα της «μεγάλης επίθεσης»
Μόσχα δίνει μεγάλη βαρύτητα σε δύο μέτωπα, την ώρα που το Κίεβο δεν φαίνεται ικανό ν' αντεπεξέλθει σε δύο ταυτόχρονες ισχυρές επιθέσεις
Η Ρωσία συγκεντρώνει σημαντικές δυνάμεις σε δύο μέτωπα: το ένα είναι ο άξονας της Αβντέγιεφκα με στόχο το Τσάσιβ Γιαρ και την προς δυσμάς επέκταση των κατεχόμενων στο Ντονμπάς, και το άλλο η χάραξη μιας πορείας με στόχο την πολιορκία του Χαρκόβου ώστε να εκκενωθεί από κατοίκους κι εν συνεχεία να καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
Η συγκέντρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση του Χαρκόβου πιθανολογείται ότι αποτελεί μία διττή τακτική: από τη μία πράγματι δημιουργεί πανικό στην ουκρανική μεγαλούπολη [όπως είχαμε αναλύσει πριν από αρκετό καιρό], και από την άλλη η Ουκρανία δεν θα μπορεί να δώσει όλο βάρος της άμυνά της στο κεντρικό τμήμα του πιέζεται [προς Τσάσιβ Γιαρ] ούσα αναγκασμένη να έχει ισχυρές δυνάμεις και στην κατεύθυνση του Χαρκόβου.
Οι επιθέσεις στόχευαν σε σημεία ουκρανικού πυροβολικού για να αποδυναμώσουν την άμυνα
Ο Guardian, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα στην Ουκρανία, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων στα βόρεια του Χαρκόβου σε μια πιθανή προσπάθεια ν’ ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο και να εντείνουν την πίεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι υπήρξε «προσπάθεια του εχθρού να διαπεράσει τη γραμμή άμυνας μας χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα» περίπου στις 5 το πρωί της Παρασκευής (10/5) κοντά στην πόλη Vovchansk και οι αρχικές επιθέσεις αποκρούστηκαν.
Υπήρχαν επίσης αναφορές για μάχες στα συνοριακά χωριά Strilecha, Pylna και Borysivka πιο δυτικά, και ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει κατά περίπου 1 χιλιόμετρο γύρω από το Vovchansk, αν και αυτές δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν.
«Αναγνωριστική σε ισχύ» επίθεση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του ήταν έτοιμες για την επίθεση. «Η Ουκρανία τους συνάντησε εκεί με στρατεύματα – ταξιαρχίες και πυροβολικό», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, αν και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερα στρατεύματα για να υποστηρίξει τη νέα της επίθεση.
Ο ασκών επιρροή Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Rybar περιέγραψε την επίθεση ως «αναγνωριστική σε ισχύ» και όχι ως επίθεση πλήρους κλίμακας και περιέγραψε τη ζώνη μάχης ως επεκτεινόμενη σε «βάθος 2-3 χιλιομέτρων» σε ορισμένες συνοριακές περιοχές. Οι επιθέσεις στόχευαν σε σημεία ουκρανικού πυροβολικού για να αποδυναμώσουν την άμυνα, πρόσθεσε ο μπλόγκερ.
Περισσότεροι από 1,3 κάτοικοι παραμένουν στο Χάρκοβο
Η Ρωσία εντείνει σταδιακά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Χάρκοβο τον περασμένο μήνα, εκμεταλλευόμενη την περιορισμένη ουκρανική αεράμυνα για να βομβαρδίσει μέσα και γύρω από την πόλη, σε μια προσπάθεια να πείσει περισσότερους από τους 1,3 εκατομμύρια κατοίκους της να φύγουν και να τη μετατρέψουν σε μια ολοένα και πιο ερημωμένη γκρίζα ζώνη.
Το Χάρκοβο, περίπου 20 μίλια νότια των ρωσικών συνόρων, αντιστάθηκε σθεναρά στην αρχική εισβολή την άνοιξη του 2022. Μια αστραπιαία ουκρανική αντεπίθεση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους απώθησε τις δυνάμεις της Μόσχας πολύ πέρα από το βεληνεκές του πυροβολικού, ενθαρρύνοντας πολλούς περισσότερους αμάχους να επιστρέψουν.
Ο Oleh Syniehubov, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, είπε ότι σημειώθηκε σφοδρός ρωσικός βομβαρδισμός στις συνοριακές περιοχές την τελευταία ημέρα και κάλεσε τους κατοίκους γύρω από το Vovchansk και το Lyptsi να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Syniehubov είπε ότι είχε εντοπιστεί συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων νότια του Belgorod.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρθηκε σε απόπειρες παραβίασης των ουκρανικών αμυντικών γραμμών την Παρασκευή ούτε ανακοίνωσε νέα επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο. Αλλά το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι είχε καταλάβει δύο πόλεις στην περιοχή, την Kotlyarovka και την Kislovka, και ότι «απέκρουσε τις ουκρανικές αντεπιθέσεις» κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Άλλοι δημοφιλείς Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ επιβεβαίωσαν αναφορές για βομβαρδισμούς πυροβολικού κατά μήκος της συνοριακής περιοχής, αλλά προειδοποίησαν τους πιο αισιόδοξους από τους υποστηρικτές της Ρωσίας να μην κηρύξουν προκαταρκτικά τη νίκη.
«Τα βόρεια στρατεύματα εξαπολύουν πραγματικά το πιο ισχυρά πλήγματα με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές εναντίον του εχθρού από χθες το απόγευμα», έγραψε ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Starshe Eddy, ο οποίος ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι είχαν αιχμαλωτιστεί δώδεκα Ουκρανοί στρατιώτες. Ενώ ο βομβαρδισμός συνεχιζόταν, προσέθεσε μέσω του διαδικτυακού καναλιού του, «κανείς δεν εισβάλλει ακόμη στο Volchansk».
«Η Ρωσία έχει μισό εκατομμύριο στρατιώτες στην Ουκρανία»
Η Ρωσία αναμένεται να στρατολογήσει επιπλέον στρατεύματα φέτος και Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι μάχες αναμένεται να ενταθούν στην πρώτη γραμμή τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ελλείψεις όπλων της Ουκρανίας πριν φτάσουν οι νέες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ.
Οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία, η οποία έχει περίπου 500.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, είναι σε θέση να επιτεθεί σε πολλές τοποθεσίες εκμεταλλευόμενη την υπεροπλία της σε πυροβολικό που υπολογίζεται μεταξύ 5 έως και 10 προς 1, καθώς και την αδύναμη αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.
Πραγματικός στόχος ή τακτικός ελιγμός;
Οι επιθέσεις στην περιοχή του Χαρκόβου θα μπορούσαν απλώς να είναι μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Ουκρανία να αυξήσει τις εφεδρείες στην περιοχή. Προς το παρόν, η κύρια ρωσική επίθεση φαίνεται να παραμένει συγκεντρωμένη στην περιοχή του Ντονμπάς στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν την πόλη Τσάσιβ Γιαρ στην πρώτη γραμμή.
«Η Ρωσία δεν έχει τις δυνάμεις για να καταλάβει το Χάρκοβο, αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτός ο στόχος τους», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης σε ένα think tank ονόματι Carnegie Endowment. «Η ρωσική επίθεση πιθανότατα στοχεύει στην προσέλκυση ουκρανικών εφεδρειών στο Χάρκοβο και την εδραίωσή τους εκεί για να επιτρέψουν τις επιθέσεις στο Ντόνετσκ (Τσάσιβ Γιαρ και Pokrovsk).
Νωρίτερα φέτος ο ανεξάρτητος ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Vyorstka ανέφερε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να στρατολογήσει έως και 300.000 στρατιώτες προκειμένου να προετοιμάσει μια εισβολή στην περιοχή του Χαρκόβου. Η έκθεση επικαλείται πηγές από το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας και τις περιφερειακές κυβερνήσεις, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλα μέσα.
«Αυτός είναι ο στόχος του Πούτιν»
Ωστόσο, λίγοι πιστεύουν ότι το Χάρκοβο κινδυνεύει να καταληφθεί χωρίς η Ρωσία να συγκεντρώσει τεράστιους αριθμούς στρατευμάτων για να δώσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη μάχη ενάντια σε μια εχθρική πόλη. Ορισμένοι αναλυτές έχουν πει ότι στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να είναι να κάνει την πόλη μη βιώσιμη.
Ο Πούτιν είπε σε δημόσια ομιλία του τον Μάρτιο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης, «καθαρής» ζώνης σε εδάφη που σήμερα ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου» και ότι η εν λόγω ζώνη θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποτρέπει επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος από πυραύλους που έχει δώσει η Δύση στην Ουκρανία ή ομάδες επιδρομών. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η πόλη του Χαρκόβου θα είναι μέρος αυτής της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
Πριν από τον πόλεμο, το Χάρκοβο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας σε πληθυσμό και πολλοί από τους κατοίκους της πόλης παρέμειναν εκεί παρά τις ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους που είχαν στόχο την καταστροφή των υποδομών της. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τη χρήση βομβών ολίσθησης από τη Ρωσία, τις οποίες είναι δύσκολο να αναχαιτίσει η εξαντλημένη αεράμυνα της Ουκρανίας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη