Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ τον Ιούνιο – Παράταση γενικής επιστράτευσης
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξη ενταξιακών γιαπραγματεύσεων με την ΕΕ ενώ η Ουκρανία παράτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την γενική επιστράτευση.
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τα νομοσχέδια για την παράταση του στρατιωτικού νόμου και της γενικής κινητοποίησης στην Ουκρανία για 90 ημέρες ακόμη. Αυτό προκύπτει από τις ταυτότητες των νομοσχεδίων αριθ. 11234 και 11235, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, αναφέρει το Ukrinform. Στις 8 Μαΐου, η Verkhovna Rada (σ.σ. Το ουκρανικό κοινοβούλιο) ενέκρινε νόμους για την έγκριση προεδρικών διαταγμάτων σχετικά με την παράταση του στρατιωτικού νόμου και της γενικής κινητοποίησης στην Ουκρανία από τις 14 Μαΐου για 90 ημέρες, μέχρι τις 11 Αυγούστου 2024.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η Ουκρανία αναμένει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Τόνισε ότι η Ουκρανία και οι Ουκρανοί το αξίζουν αυτό και ότι η ΕΕ χρειάζεται επίσης αυτό το βήμα. «Και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αυτό το βήμα όχι μόνο πολιτικά, καθώς είναι η ζωτική ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα που δεν αφήνει κανέναν εκτός ΕΕ, κανέναν που πραγματικά πρεσβεύει τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε.
Όπως αναφέρθηκε, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετζόλα δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία σε όλα τα στάδια της πορείας της προς την ένταξη στην ΕΕ. Κάτι τουλάχιστον ασύνηθες καθώς η Ουκρανία βρίσκεται ακόμα σε στρατιωτικό νόμο και η θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι λήγει στις 20 Μαΐου.
Έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η Ουκρανία αναμένει την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο.
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην απογευματινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, αναφέρει το Ukrinform.
«Μόλις μίλησα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προετοιμάζουμε ενεργά το επόμενο στάδιο της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ιούνιο – αναμένουμε την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου και την πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας», τόνισε ο Ζελένσκι.
Τι σημαίνει η γενική επιστράτευση στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανατολικοευρωπαίκών Σπουδών της Στοκχόλμης, δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή, η Ουκρανία αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Παρόλο που προσπάθησε να μεταρρυθμίσει το σύστημα κινητοποίησής της την παραμονή του πολέμου, οι αλλαγές δεν ήταν επαρκείς και δεν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως ώστε να καλύψουν τις ανάγκες κινητοποίησης εν καιρώ πολέμου.
Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των Ουκρανών ανδρών που είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία κατανοεί ότι η κινητοποίηση είναι απαραίτητη, πιστεύει ότι πρέπει να είναι δίκαιη και καλύτερα οργανωμένη. Μεταξύ των πραγμάτων που αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να πάνε στο στρατό είναι οι φόβοι για την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και το να καταλήξουν κάτω από έναν κακό διοικητή.
Για να βελτιώσει την κατάσταση, η Ουκρανία λαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων που περιλαμβάνουν την τιμωρία των διεφθαρμένων υπαλλήλων κινητοποίησης, την ψηφιοποίηση της τήρησης των στρατιωτικών αρχείων, την καθιέρωση επαγγελματικής στρατολόγησης, την τροποποίηση του νόμου περί κινητοποίησης και την προσπάθεια εξισορρόπησης των οικονομικών και στρατιωτικών αναγκών της.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ενημερώσει τον Δεκέμβρη πως υπολείπεται 450.000 – 500.000 στρατιωτών και για αυτό κατέβασε το όριο ηλικίας στα 25 έτη από τα 27. Παρόλα αυτά η διαφθορά, ο φόβος των κακών διοικητών, της έλλειψης εκπαίδευσης και της υπεροπλίας της Ρωσίας, έχει ωθήσει πολλούς Ουκρανούς να διαφύγουν στο εξωτερικό ή να δωροδοκήσουν για να μην κληθούν στον στρατό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις