O υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας (φωτογραφία, επάνω, από το Χ) ανάμεσα στην Τουρκική Εταιρεία Αγωγών και Μεταφοράς Πετρελαίου (Botaş) και την αμερικανική ExxonMobil για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια κάθε χρόνο στην Τουρκία έως και 2,5 εκατομμυρίων τόνων LNG για 10 χρόνια

Ωστόσο, σύμφωνα με ανασκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βugün Kıbrıs γράφει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία πιο ενεργό παίκτη σε περιφερειακά ενεργειακά έργα, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων γύρω από την Κύπρο και την κατανομή των εσόδων.

Είναι γνωστό ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Τουρκίας με τη Ρωσία για αγορά φυσικού αερίου θα λήξουν το 2025, ενώ εκείνα με το Ιράν θα λήξουν το επόμενο έτος, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία τροποποίησε πρόσφατα τη νομοθεσία της προκειμένου ν’ ανοίξει τον δρόμο για αγορά LNG.

Μετά την κίνηση αυτή, υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ορυκτών καυσίμων ExxonMobile, η οποία διεξάγει έρευνες και στην Κύπρο.

Η συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, προβλέπει την προμήθεια κάθε χρόνο στην Τουρκία έως και 2,5 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 χρόνια.

Σύνδεση με τα… F-16

Το άρθρο συνδέει την υπογραφή της συμφωνίας για το LNG με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση του στόλου των υφιστάμενων αεροσκαφών.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αναφέρει: «Οι ΗΠΑ είναι μία από τις σημαντικές χώρες από τις οποίες προμηθευόμαστε υγροποιημένο αέριο LNG. Με αυτή τη συμφωνία, που προγραμματίζεται να είναι μακροπρόθεσμη, θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για τη διαφοροποίηση των πόρων μας.

»Είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο με την ικανότητα αεριοποίησης. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της χώρας μας όσο και της περιοχής μας».