Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Eurovision: Ο λόγος που το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό ενώ η Ρωσία αποκλείστηκε

Eurovision: Ο λόγος που το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό ενώ η Ρωσία αποκλείστηκε

Η δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» και εξήγησε τους λόγους που η EBU έχει διατηρήσει στη Eurovision το Ισραήλ, ενώ έχει αποκλείσει τη Ρωσία.

Κι ενώ οι δράσεις και οι αντιδράσεις από κάποιους καλλιτέχνες -όπως ο Ολλανδός τραγουδιστής, Joost Klein-, που συμμετέχουν στη Eurovision συνεχίζονται για την παρουσία του Ισραήλ στο φεστιβάλ τραγουδιού (ο Ολλανδός τραγουδιστής αποκλείστηκε, τελικά), κι ενώ όλες οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα σόσιαλ μίντια τινάχτηκαν στον αέρα μετά τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι την ώρα που μιλούσε η τραγουδίστρια του Ισραήλ, Eden Golan, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου (η Μαρίνα Σάττι εξήγησε κατόπιν ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν), μια απορία συνεχίζει να ίπταται πάνω από τις εξελίξεις: Γιατί το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό ενώ η Ρωσία αποκλείστηκε;

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, κάτι που πολλοί πίστευαν ότι θα συμβεί και με τη συμμετοχή του Ισραήλ αυτή τη χρονιά, εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες που συμμετέχουν αλλά και οι φαν της Eurovision να αντιδρούν στην απόφαση αυτή, γεγονός που έγινε αντιληπτό στους δύο ημιτελικούς αλλά και στη συνέχεια.

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου, η οποία, μεταξύ άλλων, εξήγησε τους λόγους που η EBU έχει διατηρήσει στη Eurovision το Ισραήλ, ενώ έχει αποκλείσει τη Ρωσία.

 «Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ»

Η Eden Golan / Photo: REUTERS/Leonhard Foeger

«Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες»

Η γνωστή δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός που επί χρόνια παρουσίαζε τον διαγωνισμό είπε: «Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες.

»Συμμετέχει η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η Μαρίνα εκπροσωπεί την ΕΡΤ. Η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και με τη Ρωσία. Τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των Μέσων.

»Το κρατικό κανάλι της Ρωσίας είναι ένα κυβερνητικό κανάλι. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, λειτούργησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ρωσικής, να εισβάλει στην Ουκρανία. Και η EBU είπε ότι δεν στηρίζω αυτόν τον φορέα.

»Στο Ισραήλ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Δεν ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα».

Δείτε το βίντεο με όσα είπε:

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024