Κορονοϊός: Απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca
«Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί
Συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με την απόσυρση από την Astrazeneca, του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μήνες μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.
Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η σύστασή του δεν είναι πλέον αποδοτική στην αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορoνοϊού, η απόσυρση έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες, με κάποιους να μιλούν και για λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης θεωρώντας ότι θα έπρεπε το συγκεκριμένο εμβόλιο να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 50-55 ετών.
«Πολλοί παίρνουν ασπιρίνη, αν ανοίξεις το φυλλάδιο με τις παρενέργειες, τότε δεν θα πάρεις ποτέ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση απόσυρσης έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιό του, προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες ακόμη και θάνατο σε αρκετές περιπτώσεις – στη χώρα μας πέθαναν 3 γυναίκες μετά τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή»
Οι θρομβώσεις με θρομβοπενία είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο της Johnson and Johnson, δηλαδή εμβόλια που είχαν αδενοϊό.
Ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η απόσυρση του εμβολίου δεν σχετίζεται με την παρενέργεια και υπογραμμίζουν ότι «δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή».
Ενας από αυτούς και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας, που σημειώνει (MEGA):
«Δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή. Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά την χορήγηση της δόσεως. Δηλαδή όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον».
Ο ίδιος επανέλαβε πως οι λόγοι της απόσυρσης ήταν εμπορικοί: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομερή διαθεσιμότητα mRNA εμβολίων που είναι διαφορετικής τεχνολογίας από το AstraZeneca. Τα εμβόλια mRNA δεν εμφανίζουν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των θρομβώσεων. Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά σπάνιας επιπλοκής η AstraZeneca δεν επικαιροποίησε το εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ιού που έχουμε σήμερα κι άρα αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για το αρχικό στέλεχος του ιού κι ως εκ τούτου δεν θα έχει κι αποτελεσματικότητα σήμερα. Έτσι δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον».
«Όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον»
Ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, «έγινε για να πάει σε όλο τον κόσμο». Όπως έχει αναφέρει πολλάκις ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης «Ήταν το μόνο που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου ευκολότερα και φθηνότερα. Γι΄αυτό το στήριξε ο ΠΟΥ».
Η ασπιρίνη…
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, απαντώντας σε όσους ρωτούν αν θα έχουν πρόβλημα τώρα όσοι έκαναν το εμβόλιο τότε, σημείωσε: «Η απάντηση είναι όχι γιατί ό,τι συμβαίνει από τις παρενέργειες των εμβολίων είναι τουλάχιστον την 3-4 εβδομάδα μετά την δόση».
«Εμείς λέγαμε ότι και στα εμβόλια και στα φάρμακα, φυσικά, υπάρχουν κάποιες παρενέργειες οι οποίες είναι ελάχιστες αν τις βάλεις σε μία ζυγαριά με τα οφέλη που έχεις από τον εμβολιασμό», σχολίασε κατά την παρέμβασή της. Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις παρενέργειες τόνισε: «Να σας πω κάτι πολύ απλό. Πολύς κόσμος παίρνει ασπιρίνη γιατί έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ξέρει τις παρενέργειες της ασπιρίνης. Αν δε ανοίξεις και το φυλλάδιο μέσα από το κουτί, τότε δεν θα πάρεις ποτέ».
«Δύο περιστατικά στις 100.000 είναι οι παρενέργειες συγκριτικά με τις παρενέργειες άλλων φαρμάκων που έχουμε χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούμε», επισήμανε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις