Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Γεωμαγνητική καταιγίδα χτυπάει τη Γη – Θεαματικές εικόνες από το Βόρειο Σέλας

Χιλιάδες χρήστες και παρατηρητές του φαινομένου μοιράστηκαν τη εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο 5, όπως ανακοίνωσε το National Oceanic and Atmospheric.

Σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και καταστράφηκαν μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική

Άποψη του φαινομένου από περιοχή του Staffordshire στη Βρετανία

Χιλιάδες χρήστες και παρατηρητές του φαινομένου από το Λίβερπουλ, το Κεντ, έως και περιοχές της Σκωτίας, μοιράστηκαν τη εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το φαινόμενο και εν προκειμένω η έντασή του οφείλεται σε μία από τις πλέον ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες που έχουν πλήξει τη Γη εδώ και 20 χρόνια. Έτσι έγινε ορατό και σε περιοχές πολύ νοτιότερα του συνήθους, δηλαδή σε χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία.


Οι «ακραίες» συνθήκες του G5 έφτασαν στη Γη από τον ήλιο λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ της Παρασκευής — η πρώτη γεωμαγνητική καταιγίδα τέτοιου μεγέθους από το Halloween του 2003, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Αυτή η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η προειδοποίηση

Η ΝΟΑΑ εξέδωσε αργά χθες το βράδυ μια προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – η πρώτη μετά το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από μισό αιώνα.

Είναι μάλιστα η πρώτη προειδοποίηση για φαινόμενα τέτοιας έντασης εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες.

Αυτή τη φορά, το φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και σε δορυφόρους, δήλωσε η NOAA.

Επίσης ανέφερε ότι μπορεί να σκεπάσει ένα τεράστιο τμήμα των ΗΠΑ με έναν θεαματικό κύκλο φωτός (σέλας), όπως και έγινε.

Οι ηλιακές εκλάμψεις καταγράφηκαν σε μια σχετικά κρύα έκταση στην επιφάνεια του Ήλιου με πλάτος 200.000 χιλιομέτρων

Το Βόρειο Σέλας φωτίζει τον ουρανό πάνω από την πόλη Τάρα της νοτιοδυτικής Σιβηρίας

Οι εκρήξεις, γνωστές ως ηλιακές εκλάμψεις, καταγράφηκαν στην περιοχή της ηλιακής κηλίδας AR3664, μιας σχετικά κρύας έκτασης στην επιφάνεια του Ήλιου με πλάτος 200.000 χιλιομέτρων, 15 φορές η διάμετρος της Γης.

Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις καταγράφηκαν το τελευταίο διήμερο, με την ισχυρότερη να ξεσπά στις 11.13 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της NOAA – ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – παρακολουθεί τον Ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου.

«Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024