Κίνα: Μαρούλι εργαστηρίου – Όταν τα ρομπότ αναλαμβάνουν το γεύμα σου
Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο κάθετης φύτευσης άνοιξε στην Κίνα και μαζί άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον της γεωργίας.
Η Sananbio, μια κοινοπραξία μεταξύ του Ινστιτούτου Βοτανικής της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών και του ομίλου Sanan, ενός κινεζικού γίγαντα οπτοηλεκτρονικής, ανέπτυξε ένα έξυπνο σύστημα καλλιέργειας φυτών που ενσωματώνει τα αποτελέσματα της έρευνας και της ανάπτυξης με την τεχνολογία φωτισμού LED και το εφάρμοσε σε ένα αυτοματοποιημένο εργοστάσιο φυτών νέας γενιάς στην πόλη Κουανζού.
Το φυτικό εργοστάσιο μπορεί να επιτύχει ημερήσια βιομηχανική παραγωγή 1,5 τόνων λαχανικών, που θα μπορούσε να προμηθεύει σταθερά λαχανικά σε κοντινές πόλεις όπως η Φουζού, η Σιαμέν και η Κουανζού. Η Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών και το Ινστιτούτο Αστικής Γεωργίας κινούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της κάθετης καλλιέργειας σε αστικό περιβάλλον. Χωρίς να επηρεάζονται από τις πλημμύρες ή την ξηρασία.
Η τεχνολογία της κάθετης γεωργίας αντιπροσωπεύει το πιο προηγμένο στάδιο της γεωργίας εγκαταστάσεων και αποτελεί κρίσιμο σύνορο στην εξερεύνηση της παγκόσμιας γεωργικής επιστήμης και τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό γεωργικό σύστημα που επιτρέπει τη συνεχή παραγωγή λαχανικών όλο το χρόνο μέσα σε πολυώροφες κατασκευές. Ειδικά όταν πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να «βρεθούν χέρια» για αγροτικές εργασίες, τα εργοστάσια μπορεί να σώσουν την αγροτική παραγωγή.
Οι καλλιέργειες του μέλλοντος…σήμερα
Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμων σε αστικές περιοχές καθώς και σε ερήμους και σε άγονες εκτάσεις. Τα πλεονεκτήματά του είναι εμφανή στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η σταθερή τοπική προμήθεια τροφίμων σε μελλοντικά αστικά περιβάλλοντα για την επέκταση του χώρου καλλιέργειας.
Η κινεζική ομάδα έρευνας και ανάπτυξης πρωτοστάτησε στη δημιουργία της λεγόμενης «φόρμουλας φωτισμού φυτών» για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φωτός, η οποία βοήθησε στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της «χαμηλής αποδοτικότητας φωτισμού και της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας» στα εργοστάσια φυτών.
Στην Τσενγκτού το 20όροφο κάθετο μη επανδρωμένο εργοστάσιο φυτών που κατασκευάστηκε τον Δεκέμβρη του 2023 είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο.
Μπορεί να λυθεί το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα;
Τα κάθετα μη επανδρωμένα εργοστάσια λαχανικών χρησιμοποιούν ανεξάρτητα αναπαραγόμενες ποικιλίες καλλιεργειών, ένα κάθετο τρισδιάστατο σύστημα άρδευσης και καλλιέργειας, ένα αυτόματο σύστημα παροχής θρεπτικών ουσιών και ένα ευφυές σύστημα ελέγχου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε έκθεση του Ινστιτούτου Αστικής Γεωργίας .
Δεδομένου ότι το σύστημα δεν επηρεάζεται από κλιματικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, μπορεί να επιτύχει συγκομιδή μαρουλιού περίπου κάθε 35 ημέρες υπό ελεγχόμενο φως, θερμοκρασία και άλλες συνθήκες. Αυτό ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της χρήσης της γης και εξοικονομεί καλλιεργήσιμους πόρους, αναφέρεται στην έκθεση.
Σε μια έκθεση λαχανικών που πραγματοποιήθηκε στην Pengzhou, Sichuan, τον Νοέμβριο, το Ινστιτούτο Αστικής Γεωργίας παρουσίασε τον εκθεσιακό χώρο «Urban Modern Facility Vegetable LED Supplemental Lighting Cultivation Mode», με οθόνες που περιλάμβαναν επεκτάσιμη κινητή τεχνολογία συμπληρωματικού φωτισμού τύπου αλυσίδας, τεχνολογία καλλιέργειας συμπληρωματικού φωτισμού κάθετου χώρου και άλλες καινοτομίες, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το ινστιτούτο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις