Οι λεσβίες και οι bisexual γυναίκες ζουν λιγότερο από τις στρέιτ γυναίκες – Φταίει η ομοφοβία
Οι λεσβίες και οι bisexual γυναίκες πεθαίνουν πολύ νεότερες από τις στρέιτ συνομήλικες τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA, οι ερευνητές του Χάρβαρντ άντλησαν στοιχεία από προηγούμενη μελέτη γυναικών που εργάζονταν ως νοσοκόμες και είχαν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1964, 90.833 από τις οποίες είχαν γνωστοποιήσει τη σεξουαλικότητα τους.
«Επειδή πολλές bisexual γυναίκες έχουν άνδρες συντρόφους, οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την αποκάλυψη μπορεί να είναι πιο εμφανείς για εκείνες, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό από τις λεσβίες γυναίκες να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους στα κοινωνικά τους δίκτυα»
Από αυτές, 89.821 (98,9%) προσδιορίστηκαν ως ετεροφυλόφιλες, 694 (0,8%) προσδιορίστηκαν ως λεσβίες και 318 (0,4%) προσδιορίστηκαν ως bisexual.
Σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες συμμετέχουσες, οι συμμετέχουσες των ΛΟΑ εμφάνισαν πρωιμότερη θνησιμότητα. Οι bisexual γυναίκες είχαν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, πεθαίνοντας κατά 37% νωρίτερα από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Οι λεσβίες γυναίκες πέθαναν κατά 20 % νωρίτερα, ενώ οι ΛΟΑ γυναίκες συνολικά πέθαναν κατά 26 % νωρίτερα από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες.
Στρεσογόνοι παράγοντες
Το χάσμα αυτό οφείλεται στις υπάρχουσες «εκτεταμένες ανισότητες στην υγεία», συμπεριλαμβανομένης της «χειρότερης σωματικής, ψυχικής υγείας» μεταξύ των queer γυναικών σε σύγκριση με τις στρέιτ γυναίκες. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η ανισότητα αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό στίγμα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
«Οι ανισότητες όσον αφορά την υγεία των ΛΟΑ γυναικών είναι απόρροια της – διαρθρωτικού και διαπροσωπικού χαρακτήρα – περιθωριοποίησης, που είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή των ΛΟΑ γυναικών με τρόπους που υπονομεύουν συστηματικά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας»
«Οι λεσβίες, γκέι και bisexual (ΛΟΑ) γυναίκες έχουν συνήθως χειρότερη σωματική, ψυχική υγεία από ό,τι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες», αναφέρεται. «Αυτές οι ανισότητες οφείλονται στη χρόνια έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες που προάγουν και ενισχύουν την κακή υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής».
Οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χάσμα μεταξύ των bisexual γυναικών και των συνομηλίκων τους, σημειώνοντας ότι επειδή το να είσαι bisexual είναι «λιγότερο «φανερό» από το να είσαι λεσβία, επειδή πολλές bisexual γυναίκες έχουν άνδρες συντρόφους, οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την αποκάλυψη μπορεί να είναι πιο εμφανείς για εκείνες, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό από τις λεσβίες γυναίκες να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους στα κοινωνικά τους δίκτυα».
Mείωση των ανισοτήτων
Για την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων, η έκθεση αναφέρει ότι «ο έλεγχος και η παραπομπή σε θεραπεία για τη χρήση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών πρέπει να είναι διαθέσιμα ανεξαιρέτως».
Επίσης, συνέστησε για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να υποβάλλονται σε «υποχρεωτική, πολιτισμικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση σχετικά με τη φροντίδα των ΛΟΑ ασθενών».
«Οι ανισότητες όσον αφορά την υγεία των ΛΟΑ γυναικών είναι απόρροια της – διαρθρωτικού και διαπροσωπικού χαρακτήρα – περιθωριοποίησης, που είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή των ΛΟΑ γυναικών με τρόπους που υπονομεύουν συστηματικά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας», αναφέρεται.
«Οι γιατροί και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε ειδικότητα και για όλες τις ηλικίες έχουν ευκαιρίες να παρέμβουν με τρόπους που μπορούν να μειώσουν αυτές τις ανισότητες και να συμβάλουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία».
Πηγή: The Advocate
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με αλήθειες για τους λίγους και με ψέματα για τους πολλούς
- Σαμιαμίδια που έζησαν 37 χρόνια σε γυάλα ήταν τελικά νέο είδος
- Τσουκαλάς: Σκοπός του ΠΑΣΟΚ η νίκη στις επόμενες εκλογές
- Ο Λιονέλ Μέσι επιστρέφει στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά μετά το 2021
- Ισραήλ: «Ντροπιαστική» και «αντισημιτική» η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Η ανακοίνωση Χέρτζογκ
- ΕΛΓΑ: Αύριο οι πληρωμές των ενστάσεων ύψους 2,62 εκατ. ευρώ