Συγχρονισμός

Ήταν απλώς θέμα χρόνου. Και συνέβη! Πρόκειται για τον συγχρονισμό – κάτι σαν τη «συνομωσία του σύμπαντος» – της εμφάνισης στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου, των τριών «εθνικών θεμάτων»….

Τρία θέματα

Πρώτον, η επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού κ. Εντι Ράμα στην Αθήνα αύριο, Κυριακή, δεύτερον, η εκλογική κυριαρχία του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, με την «Συμφωνία των Πρεσπών» να βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα και τρίτον με την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και τη συνάντηση του με Πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Απρέπεια

Κι όπως καταλαβαίνετε επειδή θα «χάσουμε» τρία στα τρία, η «Δεξιά της Δεξιάς» έχει αρχίσει να πανηγυρίζει από τώρα. Να σημειώσω πάντως και μία κυβερνητική απρέπεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης στην επίσκεψη του στη Βόρεια Ηπειρο μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην περίπτωση του κ. Φρέντι Μπελέρη κάνοντας λόγο για την ανάγκη κράτους δικαίου. Ο κ. Ράμα ενοχλήθηκε και έκανε τη γνωστή δήλωση για το ποιος είναι στην αντιπολίτευση και ποιος στη κυβέρνηση. Και φυσικά από το Μέγαρο Μαξίμου «ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Εστω κάποια διαρροή ως απάντηση στον αλβανό πρωθυπουργό. «Αυτοί είστε» που θα έλεγε και ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας!

Εφ΄ όλη της ύλης

Πάντως στις επόμενες ημέρες – δεν γνωρίζω πότε ακριβώς – πρόκειται να διεξαχθεί εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, που την έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οπως αντιλαμβάνεστε θα είναι εφ΄ όλης της ύλης και μαζί με την ακρίβεια θα κυριαρχήσουν και τα «εθνικά θέματα». Θα γίνει της κολάσεως….

Κεντρογενές

Εν τω μεταξύ οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου «διαβάζοντας» τις διαθέσεις της κοινής γνώμης έχουν διαπιστώσει ότι σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, που είτε βρίσκεται στην «αδιευκρίνιστη ψήφο», είτε «φλερτάρει» με την αποχή, είτε σκοπεύει να «καταθέσει» ψήφο διαμαρτυρίας, προέρχεται από το «κεντρογενές περιβάλλον».

Χαμηλόφωνα

Πρόκειται γι΄ αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές τη Νέα Δημοκρατία στο όνομα της κυβερνησιμότητας. Από τότε που – άτυπα ακόμη – ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος ο κ. Μητσοτάκης «ανεπαισθήτως» και σε χαμηλούς τόνους, για να μην ακούγεται «στους απ΄ έξω», πως στις ευρωεκλογές διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα. Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Ετσι απλά. Μήπως και καταφέρει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της συγκεκριμένη κατηγορίας πολιτών.

Μας ακούν οι έξω;

Γιατί όμως το λέει χαμηλόφωνα; Για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα περιμένει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης – και μάλιστα από αυτούς που έχουν «βαριά ονόματα». Στους οποίους η πολιτική σταθερότητα είναι όρος απαράβατος για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Πως θα τους εξηγήσει πως τρία χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία – η οποία και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα – υπάρχει πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας; Δεν μπορεί να εξηγηθεί! Γι΄ αυτό και το λέει «χαμηλόφωνα» κι όχι «στεντορεία τη φωνή». Επειδή είναι fake….

Αχίλλειος πτέρνα

Τώρα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» να μου το θυμηθείτε πως θα μετατραπεί σε «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Διότι το θέμα υπερβαίνει τα όρια των διμερών σχέσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο της γεωπολιτικής σκακιέρας. Κι η αδράνεια την οποία έχει επιδείξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, είναι παροιμιώδης. Μάλιστα σε μία εκτενή και αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προφανές έχει δίκιο. Στο επόμενο διάστημα θα ασχοληθούμε υπερμέτρως πολύ με το συγκεκριμένο θέμα!

Βεντέτα

Σε κρητική βεντέτα φαίνεται ότι εξελίσσεται η σύγκρουση των δύο ηρακλειωτών, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Ο λόγος είναι η εποπτεία στην οποία έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των «γκρίζων ζωνών» που είχαν διαπιστωθεί μέχρι πρόσφατα. Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Αυγενάκη, ο υπουργός έκανε λόγο για «mini ΠΑΣΟΚ» και πάει λέγοντας. Το Ηράκλειο όμως είναι μεγάλος νομός και παλιό «πράσινο κάστρο». Ο «πόλεμος» θα γίνει μέχρις εσχάτων….

Αλεξικέραυνο

Ξέρετε γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας είναι ο «αγαπημένος» υπουργός του κ. Μητσοτάκη; Διότι λειτουργεί ως πολιτικό «αλεξικέραυνο» του ιδίου. Κι επειδή η ακρίβεια έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινωνίας, κρίνει κι αυτός σκόπιμο κάθε πρωί να είναι σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ και να υποστηρίζει ότι η ακρίβεια μειώνεται! Εχει πει όμως πολλά και διάφορα το τελευταίο διάστημα. Ενα από τα κορυφαία του, είναι που κάλεσε τους καταναλωτές να μην ψωνίσουν από τα κρεοπωλεία το αρνί του Πάσχα, αλλά από τα σούπερ μάρκετ! Δεν είναι όμως το μοναδικό. Αλλά είπαμε είναι το «αλεξικέραυνο»!

Και εδώ!

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει φοιτητικό κίνημα – έστω με τις … «κοιλιές» του! Φάνηκε, εξάλλου, τον περασμένο χειμώνα με την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κι ήταν παράδοξο που ως τώρα δεν είχε αντιδράσει με την σφαγή στη Γάζα. Ε, φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Την Δευτέρα από τις 8 το βράδυ οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε ολονυχτία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενοι για τα όσα τραγικά και απάνθρωπα συμβαίνουν στη Γάζα. Είπα και εγώ….

Με «λυμένο το ζωνάρι»

Το έχουν αποδείξει κατ΄ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν, πως εκεί στην Κουμουνδούρου τα παιδιά είναι «ζωηρά» και κυκλοφορούν με … «λυμένο το ζωνάρι»! Κι «αρπάζουν» εύκολα…. Διαπιστώνω τελευταία πως μερικοί – γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Λές και δεν θέλουν το κόμμα τους να επαναβεβαιώσει και με σχετικά καλά ποσοστά, τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Λες κι έχουν κάποια δική τους ατζέντα! Τελευταίο – κι απ΄ ότι φαίνεται όχι έσχατο – περιστατικό ήταν η τηλεοπτική σύγκρουση του κ. Γρηγόρη Γεροτζιάφα με τον βουλευτή Χανίων κ. Παύλο Πολάκη. Οφείλω όμως να ομολογήσω πως δεν ήταν ο κ. Πολάκης που άρξατε χειρών αδίκων!