Λίγοι ίσως θυμούνται πως, την Κυριακή 12 Μαΐου, οπότε θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για να απευθυνθεί σε συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα, συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και σημερινού υποψηφίου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καταδικάσθηκε και παραμένει στις αλβανικές φυλακές.

Κατόπιν αυτού του συνειρμού, είναι λογικό να δημιουργούνται ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψης, η οποία, κατά τα άλλα, αφορά στις εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία το… 2025.

Εν ολίγοις, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές και ακριβώς ένα χρόνο από τη σύλληψη Μπελέρη, που έφερε σοβαρούς τριγμούς στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Ράμα αποφάσισε να κάνει προεκλογική φιέστα στην ελληνική πρωτεύουσα για τις αλβανικές εκλογές που θα γίνουν ένα χρόνο μετά.

Αυτές τις σκέψεις κάνουν δημόσια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ακούνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως είναι απλά «αχρείαστη» η επίσκεψη Ράμα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, «αλλά από εκεί και πέρα, μην του δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία», όπως ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, και αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τροχονόμο» λέει τον Μητσοτάκη ο Κασσελάκης, «κομματάρχη» το ΠΑΣΟΚ

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως με τη στάση του πρωθυπουργού στο θέμα της επίσκεψης Ράμα δεν διαφωνεί μόνο η αντιπολίτευση, καθώς υπάρχουν και «γαλάζιες» διαφοροποιήσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή του α’ αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε ορθά κοφτά: «Όχι δεν θεωρώ ότι έπρεπε να επιτραπεί στον κ. Ράμα να έρθει να κάνει προεκλογική ομιλία. Έπρεπε να του πούμε ‘όχι’».

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, επιμένει πως «το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ό,τι θα έπρεπε» και επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και, ως εκ τούρου, «δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του» (σ.σ. έστω κι αν έρχεται ανήμερα της σύλληψης Μπελέρη…).

Την πιο χαρακτηριστική σκέψη επί του θέματος, πάντως, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος δήλωσε για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Έντι Ράμα: «Εγώ βλέπω δύο πρωθυπουργούς να έχουν αφήσει κατά μέρος την ουσία, να κοιτάζουν μόνο την επικοινωνία και να κρύβουν την αλήθεια. Ο ένας λέει ‘είναι δικός μου υποψήφιος ευρωβουλευτής’ και ο άλλος λέει ‘είναι δικός μου κρατούμενος και θα έρθω μέσα στην Αθήνα να στο πω’. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα για να κοροϊδευόμαστε».

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης κάνει τον τροχονόμο

Από τα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, όπου πραγματοποίησε περιοδεία ο Στέφανος Κασσελάκης, τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε πως ναι μεν ο Έντι Ράμα έχει το δικαίωμα να απευθύνεται διά ζώσης στην ομογένειά του, «όταν όμως επιλέγονται ημερομηνίες που διχάζουν και με την ελληνική κυβέρνηση να παριστάνει τον τροχονόμο», τότε γεννιούνται δεύτερες σκέψεις για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επίσκεψης.

«Η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ανέφερε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Σημείωσε, μάλιστα, πως η επίσκεψη αυτή «υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», κάνοντας λόγο «επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη».

ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης ενήργησε ως κομματάρχης

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός, μιλώντας για ‘αχρείαστη επιλογή’ (ορολογία που χρησιμοποίησε και στην μετατροπή από τον Τούρκο Πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και ‘ιδιωτική επίσκεψη’, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί», τόνισε το ΠΑΣΟΚ.

Και υπογράμμισε πως «οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ‘διμερή θέματα’, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

Για να καταλήξει χαρακτηριστικά «η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις».