Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Guardian: Τι είναι χειρότερο, τα ψέματα του Ισραήλ για τη Γάζα ή επανάληψή τους από τους δυτικούς συμμάχους;

Guardian: Τι είναι χειρότερο, τα ψέματα του Ισραήλ για τη Γάζα ή επανάληψή τους από τους δυτικούς συμμάχους;

«Τι είναι χειρότερο τα ψέματα της κυβέρνησης του Ισραήλ ή δυτικές κυβερνήσεις που στη συνέχεια τα υιοθετούν ως γεγονός», διερωτάται ο Guardian.

Στην προπαγάνδα του Ισραήλ και στα fake news που πολλές φορές είτε χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός είτε αξιωματούχοι χρησιμοποιώντας ανυπόστατες πληροφορίες για να στηρίξουν επιχειρήματα χωρίς αποδείξεις, όπως οι κατηγορίες σε βάρος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και στη στήριξη αυτού του αφηγήματος από τους δυτικούς συμμάχους του αναφέρεται άρθρο γνώμης του Guardian.

Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας στις ΗΠΑ, Μέχντι Χασάν, διερωτάται μάλιστα για το τι είναι χειρότερο, τα ψέματα του Ισραήλ για τη Γάζα ή οι δυτικοί υποστηρικτές του που επαναλαμβάνουν αυτά τα ψέματα;

Κανένα ισραηλινό ψέμα δεν ήταν πιο επιζήμιο, πιο καταστροφικό, πιο θανατηφόρο από τον ισχυρισμό για τη UNRWA

Όπως σημειώνει ο Χασάν, «οι Ιταλοί έχουν μια παροιμία’, έγραψε ο Βρετανός αυλικός του 17ου αιώνα Άντονι Ουέλντον, ‘Όποιος με εξαπατήσει μια φορά, φταίει αυτός- αλλά αν το κάνει δύο φορές, φταίω εγώ’. Σήμερα, συνήθως συνοψίζουμε αυτή την παλιά ιταλική παροιμία ως εξής: ‘Αν με ξεγελάσεις μια φορά, ντροπή σου- αν με ξεγελάσεις δύο φορές, ντροπή μου’».

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι από τη «τη φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός των προπαγανδιστών της έχουν εξαπατήσει και ξεγελάσει δυτικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους όχι μία ή δύο φορές, αλλά πολλές φορές».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος του Guardian κάνει μία αναδρομή σε κάποια fake news ή ισχυρισμούς που αλλοιώνουν την πραγματικότητα που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να «δαιμονοποιήσει» τη Χαμάς.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ψέματα, διαστρεβλώσεις και ψευδαισθήσεις για να τα παρακολουθήσει κανείς. Σαράντα μωρά αποκεφαλίστηκαν από τη Χαμάς; Δεν συνέβη ποτέ. Μωρά ψημένα σε φούρνους ή κρεμασμένα σε απλώματα ρούχων; Ψέματα. Ένα κρησφύγετο κρυμμένο κάτω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα; Όχι. Παλαιστίνιοι στη Γάζα που πιάστηκαν από κάμερα να προσποιούνται τους τραυματισμούς τους; Πλήρης επινόηση. Ο κατάλογος των ομήρων της Χαμάς που βρέθηκε σε έναν τοίχο στο νοσοκομείο παίδων αλ-Ραντίσι; Λυπάμαι, όχι, ήταν απλώς οι ημέρες της εβδομάδας σε ένα ημερολόγιο στα αραβικά», αναφέρει και συνεχίζει αναφερόμενος σε φρικαλεότητες που έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τι λέτε για τις φρικαλεότητες για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί αξιόπιστα οι ισραηλινές δυνάμεις, τις οποίες στη συνέχεια αρνήθηκαν δυνατά και αργότερα … βρέθηκαν υπεύθυνες; Η σφαγή για το αλεύρι τον Φεβρουάριο; Ο βομβαρδισμός της αυτοκινητοπομπής των προσφύγων τον περασμένο Οκτώβριο; Την επίθεση με λευκό φώσφορο στο νότιο Λίβανο, επίσης τον Οκτώβριο;».

Παράλληλα παραθέτει ένα tweet που έχει γίνει πλέον viral του Παλαιστινιοαμερικανού αναλυτή Ομάρ Μπαντάτ

  • Το Ισραήλ διαπράττει σφαγή
  •  Το Ισραήλ αρνείται τη σφαγή
  • Τα ΜΜΕ λένε ότι δεν ξέρουμε ποιος διέπραξε τη σφαγή
  • Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ διέπραξε σφαγή
  • Ο κύκλος των ειδήσεων συνεχίζεται
  • Ο μέσος άνθρωπος δεν γνωρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει συστηματικά σφαγές.

Το πιο καταστροφικό ψέμα

Σύμφωνα με τον Χασάν οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να λένε ψέματα και οι πολιτικές ελίτ και τα μέσα ενημέρωσης στη Δύση συνεχίζουν να ξεγελιούνται, «αλλά κανένα ισραηλινό ψέμα δεν ήταν πιο επιζήμιο, πιο καταστροφικό, πιο θανατηφόρο από τον ισχυρισμό ότι η UNRWA, η κύρια οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την παροχή βοήθειας στη Γάζα – συνεργαζόταν με τη Χαμάς και, ακόμη χειρότερα, ότι 12 υπάλληλοί της συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Γιατί; Επειδή ήταν ένα ψέμα τόσο επακόλουθο που βοήθησε να τεθούν οι βάσεις για έναν καταστροφικό, συνεχιζόμενο, ανθρωπογενή λιμό μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Παλαιστίνιος με πατερίτσες περπατά δίπλα σε ένα μήνυμα που ευχαριστεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές πανεπιστημίου του Κολούμπια για την υποστήριξή τους (Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem)

«Στα τέλη Ιανουαρίου, μετά από μια αδυσώπητη εκστρατεία κατά της UNRWA από το Ισραήλ και τους πληρεξουσίους του στη Δύση, η οποία κορυφώθηκε με την αναπόδεικτη κατηγορία ότι υπάλληλοί της εμπλέκονται στις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, 16 χώρες-χορηγοί, μεταξύ των οποίων και ο κύριος χρηματοδότης της UNRWA, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του οργανισμού με περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια. Οι χώρες αυτές προειδοποιήθηκαν ότι η παρακώλυση της UNRWA, της μεγαλύτερης οργάνωσης αρωγής στη Γάζα, θα μπορούσε να ‘επισπεύσει την πείνα’. Προειδοποιήθηκαν ότι ο πολυδιαφημισμένος φάκελος πληροφοριών του Ισραήλ για την UNRWA περιείχε μόνο ‘σαθρούς και αναπόδεικτους ισχυρισμούς’», αλλά παρ’ όλ’ αυτά εμπιστεύτηκαν το Ισραήλ.

Πώς «ξεμπροστιάστηκε» το Ισραήλ

«Τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς τα παλαιστινιακά παιδιά πέθαναν κυριολεκτικά από την πείνα, πολλές από αυτές τις χώρες επανέλαβαν καθυστερημένα τη χρηματοδότηση της UNRWA- συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για τον οργανισμό. Γιατί; Την περασμένη εβδομάδα, μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του έργου της UNRWA, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία ‘παραμένει κομβικής σημασίας για την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας και βασικών κοινωνικών υπηρεσιών’ και ‘ως τέτοια, η UNRWA είναι αναντικατάστατη και απαραίτητη για την ανθρώπινη και οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινίων’», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται σε επιθέσεις της Χαμάς, η έκθεση της Κολονά ανέφερε ότι «το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει υποστηρικτικά στοιχεία» για τους ισχυρισμούς αυτούς. «Επισήμανε επίσης πώς η UNRWA στην πραγματικότητα ‘μοιράζεται καταλόγους προσωπικού’ κάθε χρόνο τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποκάλυψε ότι ‘η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει την UNRWA για οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με οποιοδήποτε προσωπικό της UNRWA με βάση αυτούς τους καταλόγους προσωπικού από το 2011’».

«Από το 2011. Οπότε όλα ήταν ψέματα. Από το Ισραήλ. Και πάλι», αναφέρει ακόμα ο Χασάν.

Οι Αμερικανοί έχουν «ξεγελαστεί»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρ’ όλα αυτά, αρνήθηκαν να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς την UNRWA- μάλιστα, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Ξεγελάστε μια φορά … ή δεκάδες φορές; Σκεφτείτε τους ευκολόπιστους πολιτικούς και ειδήμονες που παρατάχθηκαν για να απηχήσουν και να υποστηρίξουν την ψευδή αφήγηση του Ισραήλ για την UNRWA», γράφει ακόμα ο Χασάν.

Μάλιστα αναφέρεται σε μία σειρά από Αμερικανούς που έχουν ξεγελαστεί από την ισραηλινή προπαγάνδα όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ που έγραψε στο X για την UNRWA έξι φορές μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ισχυριζόμενος ότι η υπηρεσία «υποστηρίζει την τρομοκρατία», ότι «είναι συμβιβασμένη με τη Χαμάς» και ότι «τουλάχιστον 12 υπάλληλοι … εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

Άλλο παράδειγμα είναι ο Ντέιβιντ Φρουμ, πρώην συντάκτης ομιλιών του Τζορτζ Μπους, που δήλωσε ότι «έχει περάσει προ πολλού η ώρα να καταργηθεί η UNRWA» και την κατηγόρησε ότι «παρέχει υλική υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Η UNRWA, έγραψε ο συντηρητικός αρθρογράφος Μπρετ Σίφενς στους New York Times, «φαίνεται να είναι μολυσμένη με τρομοκράτες και τους συμπαθούντες τους» και «πρέπει να καταργηθεί».

Και Δημοκρατικοί κατά της UNRWA

Ο αρθρογράφος του Guardian σημειώνει πως «όλοι τους έκαναν λάθος- όλοι τους διέδιδαν ψέματα- όλοι τους διακινούσαν την ισραηλινή προπαγάνδα. Και, δυστυχώς, δεν ήταν μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι και οι δεξιοί. Υπήρχαν επίσης αρκετοί Δημοκρατικοί της Βουλής που επανέλαβαν τυφλά τους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου για την UNRWA».

Όπως για παράδειγμα, ο Δημοκρατικός Τζος Γκοτάϊμερ που όπως και ο Κρουζ εξέδωσε μισή ντουζίνα tweets που επιτίθενται στην UNRWA μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, δηλώνοντας ότι «τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Οι υπάλληλοι της UNRWA υποστήριξαν τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου». Ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπραντ Σέρμαν δήλωσε ότι επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA και υποστήριξε ότι το προσωπικό του οργανισμού «εκτέθηκε ως τρομοκράτες». Ο βουλευτής Ρίτσι Τόρες έγραψε στο Twitter ότι η UNRWA «κυβερνούσε τη Γάζα κατ’ εντολή της Χαμάς».

Παλαιστίνια παιδιά περπατούν μπροστά από ένα σπίτι που καταστράφηκε από ισραηλινό χτύπημα Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας (Πηγή: REUTERS/Hatem Khaled)

«Κανένας από αυτούς τους επιφανείς Δημοκρατικούς δεν έχει ανακαλέσει αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς στους λογαριασμούς τους στο Χ μετά τη δημοσίευση της ανεξάρτητης αξιολόγησης την περασμένη εβδομάδα. Ούτε καν ανέφεραν τα αποτελέσματα της εν λόγω επανεξέτασης» και σημειώνει πως «το χειρότερο από όλα, ωστόσο, ήταν η δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν, του υπουργού Εξωτερικών των Δημοκρατικών, στις 29 Ιανουαρίου, όταν παραδέχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ‘τη δυνατότητα να ερευνήσουν [τους ισχυρισμούς] οι ίδιες’, αλλά στη συνέχεια συνέχισε να αποκαλεί αυτούς τους ανεπιβεβαίωτους ισραηλινούς ισχυρισμούς ‘εξαιρετικά, εξαιρετικά αξιόπιστους’».

«Ωστόσο, μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι εκτιμούσε με «χαμηλή μόνο εμπιστοσύνη» ότι υπάλληλοι της UNRWA είχαν συμμετάσχει στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο Μπλίνκεν δεν έχει ακόμη ζητήσει συγγνώμη για τον ψευδή ισχυρισμό του ή έστω να τον ανακαλέσει», προσθέτει.

Το συμπέρασμα

Τέλος, ο Χασάν απαντάει στο τελευταίο ερώτημα Αναρωτηθείτε: τι είναι χειρότερο; Τα ψέματα της ισραηλινής κυβέρνησης ή οι άνθρωποι στη Δύση που συνεχίζουν να τα πιστεύουν και να τα ενισχύουν; Οι ανυπόστατες κατηγορίες της ισραηλινής κυβέρνησης κατά της UNRWA, ή οι δυτικές κυβερνήσεις που στη συνέχεια τις υιοθέτησαν ως γεγονός και διέκοψαν αμέσως τη χρηματοδότηση της μεγαλύτερης οργάνωσης βοήθειας στη Γάζα;».

«Το Ισραήλ λιμοκτονεί τους κατοίκους της Γάζας. Ντροπή για τους ανόητους που τους βοήθησαν να το δικαιολογήσουν», καταλήγει.

Sports in

Μαθαίνει αντίπαλο στα προκριματικά του Champions League ο ΠΑΟΚ

Ο νικητής του ζευγαριού Εγνάτια-Μπάνια Λούκα θα είναι και ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024